Loading...
Menu
Απεβίωσε ο Έφορος και μεγάλος ευεργέτης του Κολλεγίου Ανατόλια George S. Bissell

Απεβίωσε ο Έφορος και μεγάλος ευεργέτης του Κολλεγίου Ανατόλια George S. Bissell

 Με βαθύτατη θλίψη σάς ανακοινώνουμε ότι ο George S. Bissell, ένας από τους μακροβιότερους Εφόρους και μεγάλος ευεργέτης του Κολλεγίου Ανατόλια, απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023, στην κατοικία του στο Wellesley στη Βοστόνη.

Ο George Bissell υπήρξε στυλοβάτης και από τα πιο αγαπητά μέλη της κοινότητας του Κολλεγίου Ανατόλια ο οποίος υποστήριξε ολόψυχα, με γενναιοδωρία και διορατικότητα τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού οργανισμού για σχεδόν 60 χρόνια.

Ο ίδιος αποτέλεσε ένα φωτεινό παράδειγμα πρωτοβουλίας, αποτελεσματικής ηγεσίας, ανιδιοτελούς προσφοράς, σεμνότητας και ήθους εμπνέοντας τον καθολικό σεβασμό. Υπηρέτησε τον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό από το 1965 αρχικά ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με αρμοδιότητα τη διαχείριση του κληροδοτήματος του Κολλεγίου Ανατόλια. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος, στη συνέχεια Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εφόρων από το 1992 έως το 2007, και έκτοτε μέλος του ΔΣ.

Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του δώρισε περισσότερα από 6 εκ. δολάρια για την κατασκευή θεμελιωδών κτιρίων και υποδομών και για δεκάδες υποτροφίες σε μαθητές και μαθήτριες χωρίς οικονομικά μέσα δίνοντάς τους την ευκαιρία να φοιτήσουν στο Anatolia High School και στο ACT (American College of Thessaloniki).

Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του ACT το 1981, και χάρη στη μεγάλη του δωρεά εξασφαλίστηκε η κατασκευή και λειτουργία της περίφημης βιβλιοθήκης Bissell, η οποία φέρει τιμητικά το όνομά του και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το 2022 ολοκληρώθηκε το νέο Anatolia Elementary Campus χάρη στην ουσιαστική συμβολή του, με τις νέες αίθουσες διδασκαλίας να στεγάζονται στη Bissell Wing που φέρει επίσης το όνομά του.

O George Seymour Bissell γεννήθηκε το 1929 στο Οχάιο στις ΗΠΑ, και μεγάλωσε εμφορούμενος από τις αρχές της οικογένειάς του που αφιερώθηκε στην υποστήριξη της κοινωνίας και της εκπαίδευσης.

Έλαβε το πρώτο πτυχίο του από το κολέγιο του Ντάρτμουθ (1951) και το μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Τμήμα του Χάρβαρντ (1953), για να ακολουθήσει μία εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα στον τομέα των επενδύσεων στη Βοστόνη. Στο πλαίσιο των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων υπήρξε μέλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Διαχείρισης Επενδύσεων και Ερευνών (1968-1969) και του Ινστιτούτου Εταιρικών Επενδύσεων (1982-1983).

Υπηρέτησε ως Έφορος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βοστόνης για τριάντα δύο χρόνια (1965-1997) και υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Επενδύσεων του ίδιου νοσοκομείου (1976-2001). Το 1988 τού απονεμήθηκε τίτλος διακεκριμένης προσφοράς από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Επενδύσεων και Έρευνας. Επίσης τιμήθηκε με το βραβείο Ελληνικής Κληρονομιάς (1997) και το Εθνικό Βραβείο Δημόσιας Υπηρεσίας (1997) από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο. Το 1994 ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα George S. Bissell για τη στήριξη εκπαιδευτικών δράσεων, και χρηματοδότησε την ίδρυση πανεπιστημιακής έδρας στο κολέγιο Hiram προς τιμήν του πατέρα του, Howard Bissell, και στο Brimmer and May School, Chestnut Hill, Massachusetts, προς τιμήν της κόρης του Kenyon "Kennie" Bissell Grogan.

Ο George Bissell, παρότι δεν καταγόταν από την Ελλάδα, προσέφερε μοναδικές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή και αφιέρωσε τη ζωή του στην πρόοδο των νέων ανθρώπων και στην επιστημονική κατάρτισή τους.

Το όραμά του και η βαθιά στήριξή του έδωσε τη δυνατότητα σε έναν μεγάλο αριθμό νέων από όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα ενισχύοντας τον ρόλο που διαδραματίζει το Κολλέγιο Ανατόλια ως γέφυρα ανάμεσα στα εκπαιδευτικά συστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδος.

Για την προσφορά του στην ελληνική εκπαίδευση τιμήθηκε το 2004 με τον Αργυρό Σταυρό του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Το 2017 έλαβε το Αργυρό Μετάλλιο της Θεσσαλονίκης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στην έρευνα, την εκπαίδευση, την καινοτομία και την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών της πόλης.

Η απώλειά του θα γίνει βαθιά αισθητή από όλους όσοι τον γνώριζαν, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της κοινότητας του Κολλεγίου Ανατόλια.

Το παράδειγμά του θα φωτίζει πάντα την ιστορία του σχολείου μας, ενώ το έργο του συνεχίζουν η κόρη του Kenyon Bissell Grogan, Έφορος του Κολλεγίου Ανατόλια, και η σύζυγος του γιου του William, Caroline Bissell, επίσης Έφορος του οργανισμού.

Share

 

Δημοτικό
Β. Σεβενίδη 31A
Τηλ: 2310 398 254
2310 398 370, 2310 398 209
Γραφείο Εγγραφών: 2310 398 438

Νηπιαγωγείο
Τζον Κένεντι 60
Τηλ: 2310 398 275

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

55535 Πυλαία, Θεσσαλονίκη