Loading...
Πρακτικές Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Τάξη

Πρακτικές Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Τάξη

Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024, 09:00 – 12:30
Κολλέγιο Ανατόλια STEM FLS, Eleftheriades FLS, Eleftheriades Seminar Room

Τα εργαστήρια εστιάζουν στην εφαρμογή πρακτικών που διευκολύνουν τη διδακτική και την μαθησιακή διαδικασία. 

Εργαστήρια

1. Γραμματισμός στην Τεχνητή Νοημοσύνη - ChatGPT και Διδασκαλία Γλώσσας

zoe gavriilidou workshop

Σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) θα αλλάξει δραστικά όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, από την εκπαίδευση και τις τέχνες ως τη βιομηχανία, την αγορά εργασίας, την ιατρική και το εμπόριο. Στο νέο αυτό πλαίσιο, όσοι είναι εγγράμματοι στην ΤΝ θα αντικαταστήσουν εκείνους που δεν κατέχουν ανάλογες δεξιότητες, δημιουργώντας νέες μορφές ανισότητας. 

Στόχος του εργαστηρίου είναι να επιχειρήσει να ορίσει την έννοια του Γραμματισμού στην ΤΝ και να προσδιορίσει όλες εκείνες τις δεξιότητες που την καθορίζουν αναδεικνύοντας με βιωματικό τρόπο πώς μπορεί να ενσωματωθεί η ΤΝ στη διδασκαλία της γλώσσας. 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας και της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ασχολούνται με τη διδασκαλία της γλώσσας.

Εισηγήτρια

gavriilidou kceeΔρ Ζωή Γαβριηλίδου

Η Ζωή Γαβριηλίδου είναι Καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Δ.Π.Θ. και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Διετέλεσε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας στο Δ.Π.Θ, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Συντονίστρια του Δικτύου Γραφείων Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΚΕΔΙΜΑ) και επικεφαλής του Αγγλόφωνου Προγράμματος ΒA In Hellenic Studies στο Δ.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια των παραπάνω θητειών ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην εμπέδωση της ισότιμης πρόσβασης και συμπερίληψης, με την επιμέλεια μιας εργαλειοθήκης και μιας σειράς εκπαιδευτικών βίντεο και επιστημονικών άρθρων. 
Συμμετείχε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εργάστηκαν στο πρόγραμμα «Νέο Σχολείο-Σχολείο 21ου αιώνα» για την αναμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, ενώ το 2022 ολοκλήρωσε τη συγγραφή του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς στην Αμερική, έπειτα από ανάθεση της Ιεράς Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Έχει συγγράψει 9 βιβλία, πάνω από 140 άρθρα σε περιοδικά, ενώ επιμελήθηκε 17 συλλογικούς τόμους. 
Το 2024 εκδόθηκε το βιβλίο της «Διδάσκοντας και Μαθαίνοντας γλώσσα με το ChatGPT» το οποίο σηματοδοτεί μια στροφή των επιστημονικών ενδιαφερόντων της προς τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να ορίσει την έννοια του γραμματισμού στη ΤΝ, ενώ διερευνά πώς μπορεί να συνδράμει η ΤΝ σε ζητήματα προσβασιμότητας. 

2.

Εισήγηση Α 
Τεχνητή Νοημοσύνη και στην Εκπαίδευση: Τα chatbots οδηγούν σε τεχνολογική επανάσταση, φοβικές συμπεριφορές και συστολή ή σε αναστοχασμό, πρωτοβουλίες και αλλαγή πορείας;

Οι σκέψεις πολλές, αιχμηρές, άτακτες… και μια απόπειρα τακτοποίησης… και πολλά ερωτήματα επίσης… Είναι η εξέλιξη των τεχνολογιών για τους λίγους; Όσοι τις κατανοούν, θα αξιοποιήσουν τα οφέλη και θα γίνουν πιο γρήγοροι, πιο αξιόπιστοι, πιο ενημερωμένοι, πιο δημιουργικοί, πιο ολοκληρωμένοι, πιο δυνατοί; 

Εισήγηση Β
Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από Εκπαιδευτικούς και Μαθητές/τριες

oikonomou kcee workshop

Παραδείγματα αξιοποίησης των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης σε μαθήματα και σε άλλες δραστηριότητες στο σχολείο.

Πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να αποκτήσει έναν ψηφιακό βοηθό που θα διευκολύνει την εργασία του και θα του δίνει κίνητρο για περαιτέρω δημιουργία;  

Πώς μπορεί να αξιοποιεί την κριτική του ικανότητα και να «συνομιλεί» κατάλληλα με τα chatbots, για να δημιουργεί:

  • σχέδια μαθήματος, ερωτήσεις κατανόησης και ανατροφοδότησης κειμένου, ερωτηματολόγια και τεστ αξιολόγησης
  • μαθηματικά προβλήματα, μεθόδους/πρακτικές για κατανόηση των μαθηματικών εννοιών
  • παρουσιάσεις για την ιστορία, ιστορικές γραμμές, αφηγήσεις ιστορικών προσώπων που μετατρέπονται σε βίντεο
  • θεατρικά έργα, ποιήματα που μελοποιούνται με ψηφιακές εφαρμογές
  • εικονογράφηση και αφήγηση σε κείμενα μαθητών/τριών
  • animation με ζωγραφιές μαθητών/τριών
  • ανακοινώσεις, κείμενα για ιστοσελίδες

Εισηγητής

vasilis oikonomou kceeΒασίλης Οικονόμου

Ο Βασίλης Οικονόμου κατέχει τη θέση του Συμβούλου για θέματα Πληροφορικής στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Διετέλεσε Διευθυντής Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα – Κολλέγιο Αθηνών και Ψυχικού. Από το 1994 μέχρι και το 2020 ήταν Υπεύθυνος Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, καθώς και της Ομάδας Μαθητικού Υπολογιστή. Είναι πιστοποιημένος αξιολογητής εταιριών. Από το 2014 είναι σύμβουλος της SoFIA Education Experts Ltd. Το 2013 κέρδισε τη διάκριση Expert Educator και εκπροσώπησε τη χώρα μας (2014) στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων που διοργανώνει η Microsoft στη Βαρκελώνη.  To 2014  κέρδισε με την ομάδα μαθητών του τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό προγραμματισμού: Kodu Kup (e-skils, European School Net, Microsoft). Το 2015 επανεκλέχθηκε ως Expert Educator (MIEExpert15) και ορίστηκε ως ο ένας από τους δεκατρείς Microsoft Fellows στον κόσμο και κριτής των έργων των ομάδων οι οποίες διαγωνίστηκαν στο SEATTLE (USA). Έχει διακριθεί και βραβευτεί για έργα σχετικά με την εισαγωγή της μεθοδολογίας «1:1» στην Εκπαίδευση, καθώς και για την επίδραση του ψηφιακού υλικού στις μεθοδολογίες εκπαίδευσης και στον ρόλο του Εκπαιδευτικού. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής και αναλυτής-προγραμματιστής στη σχεδίαση και υλοποίηση πάνω από 50 ερευνητικών έργων σχετικά με τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση αλλά και στην Ειδική Αγωγή. Έχει συμμετάσχει επίσης στην ανάπτυξη ερευνητικού και αναπτυξιακού λογισμικού στις περιοχές αυτές, με πάνω από 80 τίτλους λογισμικού, καταρτίζοντας παράλληλα εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πρακτική. Έχει αναπτύξει Συστήματα Διαχείρισης Δεδομένων (M.I.S.), σε αρκετά προγραμματιστικά περιβάλλοντα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη  διεύρυνση την μεθοδολογίας «1:1», το Mixed Reality στην εκπαίδευση, τις διαδραστικές επιφάνειες και το ποιοτικό εκπαιδευτικό λογισμικό. Όραμά του είναι να εμπλέξει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στην αξιοποίηση της Tεχνολογίας στην Εκπαίδευση.

3. Εκπαιδευτικές Πρακτικές Γραμματισμού Τεχνητής Νοημοσύνης

sipitanos workshop

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει πλέον στη ζωή μας και επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Το ενδιαφέρον έχει στραφεί στη χρήση εργαλείων και στην ανάπτυξη τεχνοκρακτικών γνώσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη ανάπτυξης της κριτικής σκέψης. Είναι αναγκαίο πλέον και στον χώρο της εκπαίδευσης να αναγνωρίσουμε και να εισαγάγουμε εκπαιδευτικές πρακτικές που δίνουν τη δυνατότητα κατανόησης του τρόπου που λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη και να εντοπιστούν οι τρόποι ανάπτυξης της κριτικής σκέψης. Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με το καινοτόμο υλικό που εφαρμόζεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και με νέες εκπαιδευτικές πρακτικές που εφαρμόζονται στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου. Οι πρακτικές αυτές είναι συνυφασμένες με την προσέγγιση του Γραμματισμού Τεχνητής Νοημοσύνης. Το εκπαιδευτικό υλικό προέρχεται από το επιστημονικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου Κρήτης «Defining and Developing Artificial Intelligence Literacy» 

Εισηγητής

sipitanos kceeΔρ Κωνσταντίνος Σιπητάνος 

Ο Κωνσταντίνος Σιπητάνος κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (MA) στη Γλωσσολογία (2016) και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) (2020) στη Διδασκαλία Γλώσσας και τις Μεθοδολογίες Συμμετοχικής Έρευνας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ). Έχει εργαστεί ως ερευνητής και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κα στο ΕΚΠΑ, καθώς και ως συνεργαζόμενο επιστημονικό μέλος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Σύγχρονες Γλωσσολογικές Τάσεις για Εκπαιδευτικούς" στο ΕΑΠ. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια στις εκδόσεις Routledge και Cambridge Scholars Publishing. Το 2023 δημοσιεύτηκε από τις εκδόσεις Gutenberg η μονογραφία του με τίτλο: Έρευνα Δράση και Γραμματισμοί: Από τη θεωρητική συγκρότηση στις διδακτικές πρακτικές ανάδειξης της φωνής των νέων. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στο πλαίσιο των δράσεων Erasmus+ και από κρατικούς οργανισμούς όπως “D2AIL 4 all”. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τους γραμματισμούς (media, critical, digital), την κριτική ανάλυση λόγου, τη συμμετοχική έρευνα δράσης και την ανάδειξη της φωνής των μαθητών.

Share