Loading...
Menu
Ένα μήνυμα για τη Γ' Λυκείου, από έναν μαθητή στους συμμαθητές του

Ένα μήνυμα για τη Γ' Λυκείου, από έναν μαθητή στους συμμαθητές του

Από τις 11 Μάϊου 2020 οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου επέστρεψαν επισήμως στις τάξεις των σχολείων τους για να ολοκληρώσουν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά που έχει καταληκτικό σημείο τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Με αυτήν την ευκαιρία ο Γιώργος Αξαρλής, μαθητής της Γ΄ Λυκείου και πρόεδρος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ του Κολλεγίου Ανατόλια έστειλε μία επιστολή προς τους συμμαθητές και συμμαθήτριές του και ένα μήνυμα για τη χαρά της επιστροφής και της συνάντησης με φίλους αλλά με τις αναγκαίες αποστάσεις.  

Αγαπητοί συμμαθητές και συμμαθήτριες

Όπως ήδη γνωρίζετε, από τις 11 Μαΐου έχουμε επιστρέψει στο σχολείο. Κάποιοι έχουν αποφασίσει πως θα πάνε, και κάποιοι όχι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Το μήνυμα αυτό απευθύνεται σε όσους έχουν αποφασίσει να πάνε στο σχολείο, μεταξύ τους και εγώ. 

Παιδιά, η επιστροφή μας στο σχολείο δεν θα είναι όπως την έχουμε συνηθίσει. Δεν θα έχει ούτε αγκαλιές, ούτε επαφές, ούτε τα γνωστά σπρωξίματα στο διάδρομο. Καλό θα είναι όλοι να φοράμε και μάσκα και γάντια και να κρατάμε τις αποστάσεις.

Με συνομιλίες που έχω με αρκετούς από εσάς έχω καταλάβει πως υπάρχουν πολλοί που φοβούνται και έχουν αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Μεταξύ τους και εγώ. Και εγώ φοβάμαι. Και είναι κάτι πάρα πολύ λογικό. Είναι προφανές πως δεν είναι μόνο οι λεγόμενες “ευπαθείς ομάδες” που βρίσκονται σε κίνδυνο, καθιστώντας τα επιχειρήματα που ακούγαμε στην αρχή της πανδημίας “ότι μόνο οι ηλικιωμένοι και αυτοί με υποκείμενα νοσήματα μπορούν να πεθάνουν” εντελώς αβάσιμα. Είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί οι οποίοι μπορούν να κινδυνεύσουν: οι περισσότεροι έχουμε γονείς που είναι στα 50 τους, για να μην πω ότι σε περίπτωση λανθασμένου αποτελέσματος τεστ και άρα καθυστερημένης θεραπείας μπορεί να κινδυνεύσουμε και εμείς οι ίδιοι, όπως έγινε με τον θάνατο του 35χρονού στην ίδια μας την πόλη. 

Παρόλα αυτά έχω καταλάβει πως υπάρχουν και άτομα τα οποία ίσως να έχουν πάρει λίγο πιο αψήφιστα την κατάσταση. Μπορώ να πω ότι τους δικαιολογώ. Είναι φυσιολογικό να μην θεωρούν ότι η κατάσταση μπορεί να τους επηρεάσει, καθώς η χώρα μας είχε την τύχη να μην “χτυπηθεί”, ακόμα, από ένα μεγάλο κύμα της πανδημίας και έβλεπαν τον ιό ως μία απειλή που “χτυπάει” κυρίως τις χώρες του εξωτερικού. Για να πείσω αυτά τα άτομα θα χρησιμοποιήσω ένα πρακτικό επιχείρημα που τους αφορά άμεσα: τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μπορεί οι ημερομηνίες των πανελλαδικών να έχουν ανακοινωθεί αλλά αυτές οι ημερομηνίες θα παραμείνουν μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση στην Ελλάδα δεν χειροτερέψει σημαντικά. Αλλιώς ίσως να μιλήσουμε για Σεπτέμβριο, ένα σενάριο που δεν νομίζω να αρέσει σε κανέναν. Και ίσως τα ίδια άτομα να πούνε πως αυτά είναι καταστροφολογίες και πως το σενάριο αυτό είναι απίθανο. Το μόνο που θα τους απαντήσω είναι ότι ποτέ δεν παίζουμε με τις πιθανότητες. Πόσο μάλλον σε μία κατάσταση όπως αυτή, στην οποία κανείς δεν τις γνωρίζει, ούτε καν οι ειδικοί. Όποιες όμως και να είναι οι πιθανότητες για το σενάριο αυτό, ένα είναι σίγουρο: ότι κάθε φορά αρκεί μόνο ένας από εμάς να φέρεται απερίσκεπτα για να αυξάνονται οι πιθανότητες αυτές έστω και λίγο.

Ακόμα και εάν οι πανελλαδικές πραγματοποιηθούν κανονικά, τι θα συμβεί εάν κάποιος από εμάς βρεθεί θετικός στον ιό μία ή δύο εβδομάδες πριν τις εξετάσεις; Πέρα από το ψυχολογικό στρες και την σωματική καταπόνηση που θα περάσει αν εκδηλώσει συμπτώματα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τον αφήσουν να προσέλθει σε κάποια αίθουσα να δώσει πανελλαδικές και άρα θα πάει κατευθείαν για Σεπτέμβριο. Και οι δύο περιπτώσεις απειλούν πολύ σημαντικά την απόδοσή μας. Και ειδικότερα οι καλά προετοιμασμένοι δεν θεωρώ ότι επιθυμούν να χαλάσουν στο διάστημα ενός μήνα τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς. 

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι είναι στο χέρι όλων μας να μην χειροτερέψει η κατάσταση. Από αύριο όλοι φοράμε μάσκες, γάντια, κρατάμε αποστάσεις και τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Είναι στο χέρι μας να φερθούμε υπεύθυνα και ώριμα. Και θα το κάνουμε. 

Καλό μας κουράγιο

Γιώργος Αξαρλής

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead