Loading...
Απεβίωσε ο επίτιμος έφορος του Ανατόλια, Ευγένιος Ρωσσίδης

Απεβίωσε ο επίτιμος έφορος του Ανατόλια, Ευγένιος Ρωσσίδης

Με μεγάλη μας λύπη ενημερωθήκαμε πως ο Επίτιμος Έφορος μας, Ευγένιος Ρωσσίδης, απεβίωσε το Σάββατο 16 Μαΐου, στο σπίτι του στην Washington. Ο Ευγένιος Ρωσσίδης αποτελούσε μία εξέχουσα, ιστορική προσωπικότητα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, και αφήνει πίσω του μία σπουδαία κληρονομιά για τον κόσμο των επιστημών και της πολιτικής. Στη διάρκεια της ζωής του συνέβαλε σημαντικά στον ελληνισμό, αλλά και στον αγώνα του κυπριακού λαού και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Έχοντας ιδρύσει το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο το 1974 και έχοντας υπηρετήσει για χρόνια ως Επίτιμος Έφορος του Κολλεγίου Ανατόλια, ο κ. Ρωσσίδης υπήρξε ένας υπερήφανος Αμερικανός που δεν ξέχασε στιγμή την ελληνική του καταγωγή.

Στο αμερικανικό κοινό, ήταν γνωστός για τις εξαιρετικές του επιδόσεις στο American football, ως παίκτης της ομάδας του Columbia University, από όπου απέκτησε και τους τίτλους Bachelor of Arts και Juris Doctor από τη Νομική Σχολή το 1952. Ως προπτυχιακός φοιτητής, έλαβε παναμερικανικές διακρίσεις στο American football, και το 1974, έλαβε από την Εθνική Αθλητική Ένωση Κολλεγίων (National Collegiate Athletic Association) ένα από τα πέντε βραβεία για την Αργυρή Επέτειό τους.

Το 1972 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Αριστείας του Columbia University και το Βραβείο Νέων Δικηγόρων από τον Σύλλογο Αποφοίτων της Νομικής Σχολής του Columbia, ενώ το 1994 έλαβε το βραβείο John Jay από το Columbia College.

Ως ιδρυτής του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Υποθέσεων Eisenhower, ο κ. Ρωσσίδης διετέλεσε επίσης Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ από το 1969 έως το 1973. Υπήρξε επίσης σύμβουλος πολιτικής τελωνείων, εμπορίου και αστυνόμευσης του Υπουργού Οικονομικών και χειριζόταν ο ίδιος τις υποθέσεις του Υπουργείου με το Κογκρέσο, τον Λευκό Οίκο και άλλα εκτελεστικά υπουργεία για αυτά τα ζητήματα.

Ο κ. Ρωσσίδης διετέλεσε επίσης εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην INTERPOL από το 1969 έως το 1973, ανέλαβε τη θέση ενός εκ των τριών Αντιπροέδρων της (1969-1971) και υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Προέδρου για την Έρευνα στον Ιδιωτικό Τομέα σχετικά με τον Έλεγχο του Κόστους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης – γνωστή ως Επιτροπή Grace, από το 1982 έως το 1984.

Εκ μέρους ολόκληρης της κοινότητας του Κολλεγίου Ανατόλια, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Share