Loading...
Ανακοινώθηκαν οι νικητές  του 7ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικού Σχεδίου John & Mary Pappajohn

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του 7ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικού Σχεδίου John & Mary Pappajohn

Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 ολοκληρώθηκε ο 7ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικού Σχεδίου John and Mary Pappajohn που διοργανώνει το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT – American College of Thessaloniki. Λόγω των ιδιαίτερων καταστάσεων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του κορωναϊού, ο τελικός διενεργήθηκε εξ αποστάσεως με τις ομάδες να κάνουν διαδικτυακά τις παρουσιάσεις τους ενώπιον των κριτών που παρακολουθούσαν τις από τη Βιβλιοθήκη Bissell του ACT. Ο Διαγωνισμός αποσκοπεί στην ενίσχυση και την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που μπορούν να εξελιχθούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις, μέσω των πέντε χρηματικών επάθλων ύψους 4.000 ευρώ το καθένα που προσφέρει ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας John Pappajohn. 

Στον τελικό συμμετείχαν δέκα ομάδες, που ξεχώρισαν από τις 138 συνολικά που αρχικά είχαν υποβάλει αίτηση στον διαγωνισμό, προερχόμενες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Κατερίνη. Στο πλαίσιο ενίσχυσης καινοτόμων ιδεών που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, μετάδοση, διαχείριση, logistics πανδημιών και επιδημιών βραβεύτηκαν και δύο έργα που εμπίπτουν στον κλάδο της Ιατρικής και της Βιοτεχνολογίας.

Τα φετινά βραβεία κέρδισαν:

Igmorino, Δρ Γεώργιος Ναούμ

Πρόκειται για μία συσκευή που προωθεί επιλεγόμενο διάλυμα στους ρώθωνες και στις παραρρίνιες κοιλότητες (ιγμόρεια, μετωπιαίους κόλπους, ηθμοειδείς κυψέλες) και καθαρίζει τον ρινοφάρυγγα και τον στοματοφάρυγγα. Στη συσκευή προβλέπεται να προστεθούν και εκχυλίσματα ελληνικών αρωματικών φυτών και διαλύματα φαρμάκων. Είναι εύχρηστη και με απλό, ανώδυνο τρόπο εφαρμόζεται από τον ασθενή, ανακουφίζοντας εντυπωσιακά, χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Knifeprint, Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος Καζάκης

Η Knifeprint είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα, πρώτη του είδους της, που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο εργαλείων σε μαχαιροποιούς, επαγγελματίες και χομπίστες. Τα προϊόντα της, ο Knifeprint Editor και ο Knifeprint Cutting Service, διευκολύνουν τους μαχαιροποιούς στη δημιουργία χειροποίητων μαχαιριών. Με τη Knifeprint, ο κάθε μαχαιροποιός μπορεί να κατασκευάσει μαχαίρια αποφεύγοντας τη σχεδίαση σε χαρτί, καθώς και τη χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία μεταφοράς του σχεδίου σε μέταλλο. Επίσης έχει άμεση πρόσβαση σε μια πληθώρα ειδικών μετάλλων για τα μαχαίρια του.

Realchain, Γεώργιος Χαριζάνης

Η Realchain αποτελεί μία πλατφόρμα που επιδιώκει να εφαρμόσει την τεχνολογία του blockchain στο real estate, καθώς αυτή η σύζευξη θα επιλύσει παραδοσιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηματομεσιτική αγορά. Στην πλατφόρμα θα «ανεβαίνουν» ακίνητα προς πώληση εφαρμόζοντας την πρακτική του tokenization. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα για αγορά tokens (μεριδίων), μία δυνατότητα που θα προσφέρεται και σε μικροεπενδυτές, καταργώντας φραγμούς πρόσβασης στην απόκτηση ακινήτων.

TerraRobotics, Κωνσταντίνος Κανδύλας

Η Terra Robotics είναι μία αυτοκινούμενη ρομποτική πλατφόρμα που βοηθά τον αγρότη στις καθημερινές εργασίες στο χωράφι καθώς συλλέγει πολύτιμα δεδομένα γεωργίας με μεγάλη ακρίβεια και τα οποία μπορούν να αναλυθούν μέσω εξειδικευμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Το ηλεκτροκίνητο, αυτόνομο και περιβαλλοντολογικά φιλικό ρομπότ μπορεί να περιηγηθεί μόνο του στον χώρο της καλλιέργειας και να επιτελέσει εργασίες, αυξάνοντας την ποιότητα του τελικού παραγόμενου προϊόντος και μειώνοντας το κόστος παραγωγής.

IRIS (bioPix-T), Δρ Γεώργιος Παπαδάκης

Το IRIS είναι μια συμπαγής συσκευή για εκτέλεση μοριακών διαγνωστικών tests σε πραγματικό χρόνο. Δημιουργήθηκε με τη χρήση τρισδιάστατης (3D) τεχνολογίας. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία εξαγωγή ποσοτικών πληροφοριών σε ένα ευρύ δυναμικό εύρος βακτηριακού DNA, ιικού RNA και μεταλλάξεων ενός σημείου. Η ανίχνευση μπορεί να συμβεί από γονιδιωματικό DNA ή απευθείας από ακατέργαστα δείγματα (επιχρίσματα, σάλιο και ιστός βιοψίας). Χάρη στο IRIS τα διαγνωστικά tests θα μπορούν να εκτελεστούν όχι μόνο εκτός του παραδοσιακού εργαστηρίου αλλά και σε οποιοδήποτε μέρος και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως στο σπίτι. Η συσκευή είναι φορητή, εύκολη και οικονομικά συμφέρουσα στην κατασκευή της και λειτουργεί μέσω έξυπνου τηλεφώνου ή tablet από οποιονδήποτε χρήστη χωρίς εξειδικευμένη γνώση.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν οι: Δρ Δημήτρης Κουρτέσης, Program Manager & Startup Coach (Ok!Thess), Δημήτρης Λακασάς, CEO Olympia Electronics, Δρ Γιάννης Μπακούρος, Καθηγητής Διαχείρισης Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Δρ Κατερίνα Σαρρή, Καθηγήτρια Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σωτήρης Σιάγας, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων i4G, Δρ Νικόλαος Χουρβουλιάδης, Διευθυντής του Business School του ACT.

Share