Loading...

STEAM for All 2023: Ανοιχτός διαδικτυακός διαγωνισμός για μαθητές/-τριες Δημοτικών

Το Center for STEM Education του Κολλεγίου Ανατόλια σε συνεργασία με την πρωτοβουλία εκπαιδευτικών STEMigrants.eu συνδιοργανώνουν το Διαγωνισμό “STEAM for all” υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Στόχος του «STEAM for All» είναι η εμπλοκή των παιδιών σε δραστηριότητες της εκπαίδευσης STEAM ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η συνεργασία και η επικοινωνία, και να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από τις σχετικές επιστημονικές περιοχές μέσα από βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο.

Φορμα συμμετοχης 

Οι διοργανωτές προσκαλούν:

 • εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Α’ έως ΣΤ’ τάξη Δημοτικού) από την Ελλάδα και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού
 • εκπαιδευτικούς των Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ και των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.) Δημοτικών Σχολείων
 • καθώς και εκπαιδευτικούς μη-τυπικής εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων (ηλικίας 6-11 ετών)

να συμμετέχουν με τους/τις μαθητές/-τριες τους υλοποιώντας δραστηριότητες εκπαίδευσης STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics).

Το σύνολο των δραστηριοτήτων θα αναρτηθεί στο αποθετήριο STEMigrants.eu, έναν ιστότοπο που προωθεί την εκπαίδευση STEAM σε πολυπολιτισμικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να εμπλουτιστεί το αποθετήριο με δραστηριότητες οι οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί μέσα στην τάξη. Επιπλέον, καθώς θα είναι ελεύθερα προσβάσιμες από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, θα δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους εκπαιδευτικούς να τις υλοποιήσουν με τους μαθητές τους.

Η μορφή με την οποία θα υποβάλλονται και θα προβάλλονται οι δραστηριότητες έχει στόχο να παρακάμψει το γλωσσικό εμπόδιο σε πολυπολιτισμικά σχολικά περιβάλλοντα. Για το λόγο αυτό, στις οδηγίες υλοποίησης προτείνεται η χρήση εικόνων και βίντεο. Μπορείτε να βρείτε παραδείγματα υλοποιημένων δραστηριοτήτων στο αποθετήριο STEMigrants.eu. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να υποβάλλει όσες δραστηριότητες επιθυμεί, χρησιμοποιώντας πάλι τη φόρμα υποβολής.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δραστηριοτήτων είναι η Κυριακή 23 Απριλίου 2023.

Οδηγίες Συμμετοχής

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται:

Βήμα 1: Να τοποθετήσουν την πινέζα της τοποθεσίας του σχολείου τους στον χάρτη γράφοντας το ονοματεπώνυμό τους και το όνομα του σχολείου τους πατώντας εδώ. Για να τοποθετήσουν την πινέζα, επιλέγουν «Additions», κατόπιν «Add marker simple», γράφουν το ονοματεπώνυμό τους στο πλαίσιο που εμφανίζεται και κατόπιν γράφουν το όνομα του σχολείου ή, από την επιλογή «Map select a location», επιλέγουν την ακριβή τοποθεσία τους στον χάρτη και, τέλος, επιλέγουν «Submit».

Βήμα 2: Να υλοποιήσουν με τους μαθητές τους τη δραστηριότητα που επιθυμούν, επιλέγοντας μεταξύ των θεματικών που προτείνονται παρακάτω.

Βήμα 3: Να υποβάλουν τη δραστηριότητα για το διαγωνισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες της παρακάτω φόρμας υποβολής:

Φορμα συμμετοχης 

Συμμετοχές θα γίνονται δεκτές μέχρι την Κυριακή 23 Απριλίου 2023.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι δωρεάν.

Οι δραστηριότητες δεν είναι απαραίτητο να είναι πρωτότυπες ιδέες, πρέπει όμως να υλοποιούνται εύκολα με τη χρήση απλών καθημερινών υλικών. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχουν υλοποιηθεί μέσα στην τάξη από τους μαθητές και τις μαθήτριες, ώστε να υποβληθούν οι αντίστοιχες εικόνες ή/και βίντεο.

Επιτροπή αξιολόγησης:

Ηρώ Κολιάκου, Καθηγήτρια Θετικών Επιστημών, Κολλέγιο Ανατόλια / Scientix Ambassador
Ιωάννης Λεύκος, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / Δάσκαλος / Φυσικός / Scientix Ambassador
Χριστίνα Λούστα, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Δυτικής Θεσσαλονίκης & Πέλλας/ Δασκάλα/Scientix Ambassador

Τελετή Βράβευσης

Καθώς προβλέπονται διαδικασίες αποτίμησης του διαγωνισμού, οι δραστηριότητες θα αξιολογηθούν από τους διοργανωτές και οι τέσσερις πρώτες θα λάβουν ως έπαθλο ένα τύπου Arduino Starter Kit. Οι νικητήριες ομάδες θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Center for STEM Education την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου (live streaming). Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και εκπρόσωπος από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο τη σχολική και κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός του ωρολογίου προγράμματος.

Τόσο ο διαγωνισμός όσο και η εκδήλωση, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του STEM Discovery Campaign που διοργανώνεται από το Scientix.

Ο φορέας διοργάνωσης αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των δραστηριοτήτων είναι τα εξής:

 • Πληρότητα περιγραφής δραστηριότητας
 • Απλότητα υλικών
 • Προώθηση παιγνιώδους μάθησης
 • Εύρος επιστημονικών πεδίων

Θεματικές περιοχές:

 • Απλές μηχανές
 • Η τέχνη της φυσικής
 • Διάστημα - Αστρονομία
 • Περιβάλλον
 • Φυσική και Ιατρική / Βιολογία
 • Άλλο

Περισσότερες Πληροφορίες

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να τηλεφωνήσετε στο 2310398289 (κ. Αρβανίτη, Κολλέγιο Ανατόλια).

Η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δε φέρει καμία ευθύνη αναφορικά με τη διαδικασία διοργάνωσης του Διαγωνισμού.

Η Οργανωτική Επιτροπή

Βιργινία Αρβανίτη, STEM Administrative Assistant, Κολλέγιο Ανατόλια/Φυσικός
Πέγκυ Περακάκη, Συντονίστρια Προγραμμάτων Κοινωνικής Ευθύνης, Κολλέγιο Ανατόλια/Μαθηματικός

Share