Loading...

Nutrition: Highway to Health

Παρουσιάστηκε το νέο μάθημα του Κέντρου για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for
Talented Youth (CTY) Greece του Κολλεγίου Ανατόλιασε δημοσιογράφους και εκπροσώπους των ΜΜΕ

032 2820 x 1880 1024 x 683

 Τι καθορίζει ποια φαγητά μας αρέσουν και ποια όχι; Τι πρέπει να φάμε για να γράψουμε καλά σε ένα τεστ; Τι πρέπει να τρώμε συχνά για να μην αρρωσταίνουμε; Μου αρέσει όταν τρώω να χαζεύω στο tablet ή το κινητό. Μήπως δεν κάνει; Υπάρχουν στα αλήθεια «υπερτροφές»;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το νέο μάθημα «Nutrition: Highway to Health» που από φέτος προσφέρεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στα θερινά προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά –Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth του Κολλεγίου Ανατόλια με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς και Lidl Κύπρου. Το μάθημα παρουσιάστηκε την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 σε δημοσιογραφική ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο Ανατόλια με
την υποστήριξη της Lidl Ελλάς με την ευκαιρία των θερινών προγραμμάτων του CTY Greece. Το μάθημα “Nutrition: Highway to Health” αφορά τόσο στη χημεία των τροφίμων όσο και στις αρχές της υγιεινής διατροφής. Μέσα από εργαστηριακά πειράματα και συζητήσεις οι μαθητές έχουν την ευκαιρία:
 να κατανοήσουν βαθύτερα τη διατροφική αξία και τις βασικές αρχές της χημείας, της
μικροβιολογίας και της τεχνολογίας παρασκευής των τροφίμων, όπως και του ρόλου της υγιεινής
διατροφής στην πρόληψη ασθενειών και την καλή υγεία
 να διερευνήσουν τους βασικούς κανόνες διατροφής, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα, για τη
σωστή τους ανάπτυξη, τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών
 να μελετήσουν τη χημική σύνθεση, τη θρεπτική αξία και τη μικροβιολογία διαφόρων τροφίμων και
να γνωρίσουν μερικές από τις βασικές τεχνολογίες συντήρησης
 να ανακαλύψουν με τη βοήθεια της νευροεπιστήμης τις παραμέτρους που επηρεάζουν τις
διατροφικές μας επιλογές (περιβάλλον, ψυχολογική διάθεση, κουλτούρα, διαφήμιση)
 να ερμηνεύουν διατροφικές ετικέτες με σκοπό να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές στην
επιλογή των κατάλληλων τροφίμων για τον σχεδιασμό μιας υγιεινής διατροφής
 Τέλος, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων, τη φιλική προς
το περιβάλλον γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, και την ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων
παραγωγής τροφίμων.

Την αξία της εκπαίδευσης ως πυλώνα ανάπτυξης και τα οφέλη αυτού του ξεχωριστού προγράμματος για την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος καλωσορίζοντας τους δημοσιογράφους, ενώ οι ειδικοί στόχοι και η φιλοσοφία του CTY Greece παρουσιάστηκαν από τη διευθύντριά του Δρα Γεωργία Τσουλφά. Η Δρ Τσουλφά αναφέρθηκε και στην πολύτιμη στήριξη που προσφέρουν οργανισμοί, ιδρύματα και εταιρίες όπως η Lidl Ελλάς και Lidl Κύπρου ευχαριστώντας την κα Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς, η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση.

Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι φόρεσαν εργαστηριακές ποδιές, και μαζί με τους μαθητές συμμετείχαν στο νέο μάθημα κάνοντας πειράματα στο εργαστήριο υπό τις οδηγίες της καθηγήτριας του μαθήματος Δρος Μαίρη Καλαμάκη, συζητώντας μύθους και αλήθειες της διατροφής μέσα από το πρίσμα της επιστήμης. Με βάση τις «χημικές συγγένειες» και τα κοινά τους στοιχεία, φαινομενικά, αταίριαστα υλικά συνδυάστηκαν απρόσμενα και προσφέρθηκαν ως μία διαφορετική εμπειρία γευσιγνωσίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον food blogger Δημήτρη Κοπαράνη και τη social media blogger και influencer Ηρώ Καλέμη, συνεργάτες της Lidl Ελλάς, που συζήτησαν με τα παιδιά για την αποφυγή της σπατάλης των τροφίμων – ένα παγκόσμιο φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις - καθώς και έξυπνες και γρήγορες ιδέες για σωστή καθημερινή διατροφή.

Τα θερινά προγράμματα του Κέντρου ξεκίνησαν στις 24 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη (Κολλέγιο Ανατόλια) και στην Αθήνα (OTEAcademy) με τη συμμετοχή 400 μαθητών από Γ΄ Δημοτικού έως και Β΄ Λυκείου από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, και το εξωτερικό. Τα παιδιά παρακολουθούν 23 διαφορετικά μαθήματα Θετικών και Θεωρητικών Επιστημών, ειδικά σχεδιασμένα για τις ιδιαίτερες ακαδημαϊκές δυνατότητές τους, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας ανταποκρινόμενες στις ανάγκες απόκτησης γνώσης των μαθητών που χαρακτηρίζονται από ταχύτητα και βάθος σκέψης, και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση. Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, και είναι μέλος του European Council for High Ability (ECHA). Σύμβουλος του CTY Greece είναι το Center for Talented Youth του διεθνούς φήμης Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Οι μαθητές έχουν επιλεγεί από εξετάσεις ανάδειξης ταλέντου που διεξήχθησαν την περασμένη χρονιά σε 18 πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο. Συνολικά στις εξετάσεις έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 10.000 μαθητές και μαθήτριες.
 Περισσότεροι από 5.000 μαθητές και μαθήτριες από Γ΄ Δημοτικού έως Β΄ Λυκείου έχουν
παρακολουθήσει μέχρι σήμερα τα προγράμματα του CTY Greece (ημερήσια, Σαββατοκύριακου,
online και θερινά)
 Περισσότεροι από 890 παιδιά έχουν λάβει υποτροφία με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα για
τα θερινά προγράμματα, ποσοστό μεγαλύτερο του 47%
 Το 50% των μαθητών προέρχεται από δημόσια σχολεία
 Το 50% των μαθητών προέρχεται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
 Περισσότεροι από 1.300 καθηγητές και δάσκαλοι από 150 διαφορετικά σχολεία της Ελλάδας και
της Κύπρου έχουν λάβει μέρος στα δωρεάν επιμορφωτικά εργαστήρια, που προσφέρει το CTY
Greece με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

085 4058 x 2705 1024 x 683

040 3693 x 2461 1024 x 682

Ιδρυτικός δωρητής του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μεγάλοι δωρητές είναι ο Όμιλος Eurobank και η εταιρία Lidl Ελλάς. Δωρητές είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η Intrasoft International, και η Star Bulk Carriers Corp. Χορηγός αερομεταφορών είναι η AEGEAN Airlines. Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ



Share