Loading...
Menu
Το Κολλέγιο Ανατόλια στην έκθεση του ΚΙΘ «H Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα σχολικά αρχεία 19ος και 20ος αιώνας»

Το Κολλέγιο Ανατόλια στην έκθεση του ΚΙΘ «H Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα σχολικά αρχεία 19ος και 20ος αιώνας»

Μία μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στα σχολεία της Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με σχολεία της πόλης, το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (Γ.Α.Κ. Θεσσαλονίκης) και το Εβραϊκό Μουσείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, στον Πολιτιστικό χώρο (πρώην Παιδικός Σταθμός) της Α΄ Προβλήτας Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 15 Ιανουαρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2024.

Σχολικά έγγραφα, μαθητολόγια, ενδεικτικά απολυτήρια, μαθητικά βιβλία, τετράδια, φωτογραφίες, εκδόσεις και πολύτιμο αρχειακό υλικό φωτίζουν την ιστορία σημαντικών σχολείων της πόλης και τον ρόλο τους στην διαδρομή και εξέλιξη της Θεσσαλονίκης.

Poster KITH Exhibition

Το Κολλέγιο Ανατόλια συμμετέχει με το Τμήμα Αρχείων και Βιβλιοθηκών με σημαντικά τεκμήρια από τη συλλογή του. Η ενότητα της παρουσίασής του περιλαμβάνει μία εισαγωγή από τα πρώτα χρόνια της Μερζιφούντας του Πόντου με πληροφορίες για τα κτίρια, τα προγράμματα σπουδών, τα μαθήματα, τον θεσμό των υποτροφιών, καθώς και τον πολυπολιτισμικό του χαρακτήρα.

Ακολουθεί η μετεγκατάστασή του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και η νέα αρχή στην πόλη. Η λειτουργία του σχολείου, η φιλοσοφία του, η δημιουργική συνύπαρξη Αμερικανών και Ελλήνων καθηγητών αποτελούν τη βάση του αφηγήματος το οποίο εμπλουτίζεται με εικόνες του campus, των υποδομών, των εργαστηρίων, της βιβλιοθήκης, με περιγραφές από τη σχολική ζωή, το οικοτροφείο, την αθλητική δραστηριότητα στα γήπεδα, στο γυμναστήριο και στο Field Day.

Οι τελετές Αποφοίτησης, τα clubs και τα bazaar έχουν ξεχωριστή θέση αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά μίας εκπαίδευσης, που συνόψιζε τα καλύτερα στοιχεία του αμερικανικού και ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία ευεργέτησε πολλές γενιές μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα χάρη και στον θεσμό των Υποτροφιών.

  • Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια και τα κείμενα επιμελήθηκε η Επιτροπή Αρχείου του εκπαιδευτικού οργανισμού. Πολύτιμη ήταν η συνδρομή του Χρήστου Πλούσιου, αποφοίτου της τάξης του ’67, φιλολόγου και πρώην Διευθυντή του 2ου Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια.

Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις  9:00 έως τις 17:00 για το κοινό ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα οργανωμένων ξεναγήσεων σχολείων και άλλων συλλογικών φορέων ή ομάδων με δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead