Loading...
Συνέντευξη: Άννα Δαμάσκου '96

Συνέντευξη: Άννα Δαμάσκου '96

Μιλήσαμε με την Άννα Δαμάσκου, απόφοιτη του Anatolia High School της τάξης του ’96. Η Άννα σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό δίκαιο στο London School of Economics and Political Science και τις διδακτορικές σπουδές της στο ευρωπαϊκό οικονομικό ποινικό δίκαιο στο Queen Mary University of London. Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο ίδιο αντικείμενο στο University of Luxembourg και διαθέτει 15ετή εργασιακή εμπειρία στους τομείς της κανονιστικής συμμόρφωσης τραπεζικών ιδρυμάτων (ΕΤΕ, UBS, Black Sea Trade and Development Bank) και της εποπτείας του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα (ΕΚΤ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). Η Άννα είναι βαθιά προσηλωμένη στις αξίες και τους στόχους της Διεθνούς Διαφάνειας, έχει διατελέσει κατά το παρελθόν ερευνήτρια της, ενώ από το 2017 και μέχρι σήμερα έχει την τιμή να διατελεί (pro bono) Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματός της. Διδάσκει σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς και για την απόκτηση της πιστοποίησης “Certified Fraud Examiner”. Η ίδια είναι πιστοποιημένη ως Certified Fraud Examiner (CFE), Anti-Money Laundering Specialist (CAMS) και ως Data Protection Officer (CIPP/E, CIPM). Έχει διδάξει και δημοσιεύσει εκτενώς σε θέματα χρηστής διακυβέρνησης και καταπολέμησης της διαφθοράς. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες, αγγλική, γαλλική, γερμανική και σερβική.

Για μένα το Κολλέγιο Ανατόλια είναι κοιτίδα αξιοκρατίας, μετάδοσης υψηλών αξιών και ιδανικών και διάπλασης πολύπλευρων προσωπικοτήτων.

Η καλύτερη ανάμνηση που έχω από το σχολείο…

η συμμετοχή μου στην πρώτη αποστολή του σχολείου στο European Youth Parliament, το 1994, στο Radley College στην Οξφόρδη, συνδυασμένη με ολιγοήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, υπό την επίβλεψη του –ιώβειας υπομονής- καθηγητή μας κ. Coules και με παρέα συμμαθητές και από άλλες τάξεις του Α’ και του Β’ Λυκείου. Τόσες αναμνήσεις από αυτό το ταξίδι σαν να διήρκεσε ολόκληρο εξάμηνο!

Ο αγαπημένος μου καθηγητής / καθηγήτρια ήταν…

ποιον να πρωτο-προκρίνω ιδίως από τους καθηγητές μας του Λυκείου, η πλειονότητα των οποίων μας αντιμετώπιζε ως ισότιμους με αυτούς, κερδίζοντας έτσι τον απεριόριστο σεβασμό, την συμπάθεια και τον θαυμασμό μας.

Το αγαπημένο μου σημείο στο campus 

ασυζητητί η βιβλιοθήκη, όπου «φωτοσύνθεσα» (κατά την ορολογία της εποχής) τα περισσότερα μεγάλα διαλείμματά μου στο Λύκειο, προετοιμαζόμενη για τα αγαπημένα μου clubs, European Youth Parliament και Group Discussion.

Το Κολλέγιο Ανατόλια με βοήθησε να…

βεβαιωθώ από τα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου ότι θέλω να σπουδάσω Νομική και τίποτα άλλο (!), να εκφράζω την γνώμη μου θαρραλέα (το πλήρωσα ακριβά πολλές φορές στη μετέπειτα ζωή μου, αλλά πρώτα βγαίνει η ψυχή…) και να συνειδητοποιήσω ότι οι πραγματικά επιτυχημένοι άνθρωποι είναι συνάμα και οι πιο ταπεινοί.

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ταυτότητα των αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια είναι …

Πέραν από το άνω του μέσου όρου μορφωτικού επιπέδου τους, θα πρόσθετα και «ψαγμένοι», δεδομένου ότι τα πολυάριθμα και ποικίλα clubs του σχολείου μάς δίνουν την δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε από μικρή σχετικά ηλικία τι μας έλκει και τι μας απωθεί, ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύναμα σημεία μας.

Για μένα το Κολλέγιο Ανατόλια είναι…

κοιτίδα αξιοκρατίας, μετάδοσης υψηλών αξιών και ιδανικών και διάπλασης πολύπλευρων προσωπικοτήτων. Όλα αυτά βέβαια τα συνειδητοποιείς πολλά χρόνια μετά…

Το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς μου είναι…

η έρευνα! Εκεί που είσαι βέβαιος ότι πια τα ξέρεις όλα σχετικά με κάποιο αντικείμενο, ξαφνικά πέφτεις πάνω σε κάτι που σου ανοίγει νέους διάπλατους ορίζοντες, τους οποίους πρέπει να κατακτήσεις εκ νέου.

Θεωρώ σημαντική στιγμή στην επαγγελματική μου διαδρομή…

τις στιγμές που συνειδητοποιώ ότι πρέπει να κλείσω έναν επαγγελματικό κύκλο, διότι νιώθω την ανάγκη να ωθήσω τον εαυτό μου σε επόμενο – τις στιγμές «αρχής του τέλους» δηλαδή.

Στο μέλλον θέλω να…

δώσω όσα πιο πολλά μπορώ πίσω στους ανθρώπους, τόσο στους οικείους μου όσο και στο κοινωνικό σύνολο.

Share