Συνέντευξη: Χάρης Μυλωνάς '96
Μιλήσαμε με τον Χάρη Μυλωνά, απόφοιτο του Anatolia High School της τάξης του ‘96. Ο Χάρης σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου πήρε το πτυχίο του και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στις Πολιτικές Επιστήμες, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of Chicago και τις διδακτορικές του σπουδές στο Yale University. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο George Washington University. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οικοδομώντας το Έθνος» (εκδόσεις Επίκεντρο, 2016) και από το 2018, αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού «Nationalities Papers». Έχει επιλεγεί ακαδημαϊκός ερευνητής (academy scholar) στο Harvard Academy for International and Area Studies του Harvard University, όπου πέρασε τις ακαδημαϊκές χρονιές 2008-09 και 2011-12. Από το 2017 έως το 2018, διετέλεσε αναπληρωτής κοσμήτορας για την έρευνα του Elliott School of International Affairs, George Washington University, ενώ πριν από μερικά χρονιά έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε, μαζί με τον Θοδωρή Προδρομίδη, το πολιτικό ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Ανδρέα: Πολιτική Ηγεσία σε Περίοδο Κρίσης», το οποίο προβλήθηκε στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2018.
Το Κολλέγιο Ανατόλια με βοήθησε να αποκτήσω τη δική μου «φωνή» και να τη μοιραστώ ουσιαστικά με τους γύρω μου.
Η καλύτερη ανάμνηση που έχω από το σχολείο είναι...
από τους ανθρώπους που γνώρισα. Ειδικά στο Drama Club και όλους τους συντελεστές των παραστάσεων που ανεβάσαμε εκείνα τα χρόνια.
Η αγαπημένη μου καθηγήτρια ήταν...
η Λία Ζουργού.
Το αγαπημένο μου σημείο στο campus είναι...
το Pappas Hall. Εκεί κάναμε πρόβες και ανεβάζαμε τις παραστάσεις μας. Αλλά και εκεί, στις πρωινές συγκεντρώσεις του σχολείου, καλλιεργούνταν η αίσθηση της κοινότητας.
Το Κολλέγιο Ανατόλια με βοήθησε να...
αποκτήσω τη δική μου «φωνή» και να τη μοιραστώ ουσιαστικά με τους γύρω μου.
Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ταυτότητα των αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια είναι...
η θετική ενέργεια, η επιμονή, και η αλληλεγγύη.
Για μένα το Κολλέγιο Ανατόλια είναι...
τα θεμέλια της γνώσης και του χαρακτήρα μου.
Το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς μου είναι...
η διδασκαλία. Ένα από τα μαθήματα που διδάσκω κάθε χρόνο ονομάζεται Θεωρίες του Εθνικισμού. Οι φοιτητές έρχονται με διαφορετικές προϊδεάσεις, ο καθένας απέναντι στην αμφιλεγόμενη έννοια του εθνικισμού. Αυτό που με χαροποιεί περισσότερο είναι να τους παρατηρώ να αναπτύσσουν μια καινούρια, δική τους οπτική κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Προς το τέλος του μαθήματος όλοι είναι σε θέση να συζητήσουν και να αναλύσουν το φαινόμενο του εθνικισμού.
Θεωρώ σημαντική στιγμή στην επαγγελματική μου διαδρομή...
τη δημοσίευση του πρώτου μου βιβλίου “The Politics of Nation-Building: Making Co-Nationals, Refugees, and Minorities” από το Cambridge University Press το 2013. Το βιβλίο απέσπασε δύο βραβεία το European Studies Book Award το 2014, από το Council for European Studies και το The Peter Katzenstein Book Prize, το 2013.
Στο μέλλον θέλω να καταφέρω να...
ολοκληρώσω το επόμενο βιβλίο μου, μια συγκριτική μελέτη των λογικών διαχείρισης διασπορικών κοινοτήτων που βασίζεται εν μέρει σε υλικό που συνέλεξα μέσω επιτόπιας έρευνας στο Ισραήλ, τη Νότια Κορέα, την Αιθιοπία, την Κίνα, και φυσικά στην Ελλάδα.