Loading...
University Survival Guide: Αλέξανδρος Παπαστεργίου '17

University Survival Guide: Αλέξανδρος Παπαστεργίου '17

Απόφοιτοι και απόφοιτες του Anatolia High School μοιράζονται χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πανεπιστήμιο, στο οποίo φοίτησαν και σχετικά με τον πρώτο καιρό προσαρμογής στη νέα, συναρπαστική πραγματικότητα της φοιτητικής ζωής.

Ο Αλέξανδρος Παπαστεργίου αποφοίτησε από το IB του Anatolia High School το 2017 και από το Knox College το 2021. Αρχικά ασχολήθηκε με τη δημιουργική γραφή αλλά αργότερα έκανε μετάβαση στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο ασχολήθηκε με τα ιαπωνικά, τα οποία στη συνέχεια σπούδασε στο Ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Waseda. Φέτος θα εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία. Στο μέλλον θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο των διεθνών σπουδών σε ευρωπαϊκό ή σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης επιθυμεί να ακολουθήσει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στον κλάδο της Ιστορίας.

Ποια ήταν το αμέσως επόμενο συναίσθημα που ένιωσες - μετά τη χαρά - όταν έλαβες την απάντηση του Πανεπιστημίου που σε δέχτηκε;

Άγχος. Υπήρχαν τόσα πράγματα που έπρεπε να σκεφτώ ή που απλά ερχόταν στο νου μου, όπως τα δίδακτρα, η διαμονή και διάφορες άλλες ανησυχίες που έχει κανείς. Πιστεύω πως η ταυτόχρονη διαχείριση της χαράς και του άγχους είναι ένα σημαντικό στάδιο που ακολουθεί τη θετική απάντηση του πανεπιστημίου.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που θα έδινες σε κάποιον που ετοιμάζεται να  εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο;

Να είναι καλά ενημερωμένος/η πριν φύγει και εγκατασταθεί στο πανεπιστήμιο επιλογής του/της.  Πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων βασικά πράγματα για την κινητή τηλεφωνία και επικοινωνία, τον τρόπο ζωής, τους τρόπους μεταφοράς, τα τραπεζικά συστήματα κα.  Αν ξεχαστεί ένα ρούχο ή κάποιο αξεσουάρ δεν είναι τόσο σημαντικό, αλλά τα παραπάνω είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Βέβαια το Knox College, βοηθάει με όλες αυτές τις διαδικασίες, ενώ πολλά άλλα πανεπιστήμια -ιδίως εκτός Αμερικής- δεν είναι τόσο βοηθητικά, οπότε λίγη έρευνα εκ των προτέρων μπορεί να είναι πολύ σημαντική.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία  που αντιμετώπισες στο πανεπιστήμιό σου ή/και στη συγκεκριμένη πόλη;

Η έλλειψη αυτοκινήτου και διπλώματος οδήγησης αποδείχτηκε πολύ σημαντικό εμπόδιο, τόσο στην πόλη που διέμενα όσο και γενικά στην Αμερική. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και χωρίς δημόσια συγκοινωνία είναι δύσκολο να μετακινηθεί κανείς, ειδικά αν βρίσκεσαι σε μικρότερες πόλεις, όπως το Galesburg.

Τι από αυτά που είχες μάθει στο Σχολείο, σε βοήθησε περισσότερο να ανταπεξέλθεις στις νέες προκλήσεις;

Σίγουρα το ΙΒ είναι η καλύτερη προετοιμασία που μπορεί να έχει κάποιος/α προτού εξορμήσει στο κολλέγιο, τουλάχιστον όσον αφορά τα ακαδημαϊκά. Η προετοιμασία αυτή μου έδωσε ένα δυνατό προβάδισμα σε εργασίες, διαχείριση χρόνου και επιδόσεις.  

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έψαξες όταν πήγες στο πανεπιστήμιό σου;

Ένα σουπερμάρκετ. Έφτασα βράδυ και χρειαζόμουν νερά, φαγητό που μπορεί να αποθηκευτεί και να μην λήγει γρήγορα, καθώς και ένα πολύ απαραίτητο ανεμιστήρα για τις ζεστές και γεμάτες υγρασία μέρες του Σεπτεμβρίου στην Αμερική, ειδικά στους κοιτώνες, που συχνά δεν είναι εξοπλισμένοι με AC.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος να γνωρίσεις κόσμο μέσα στο πανεπιστήμιο;

Τα μαθητικά clubs αλλά και οι κοιτώνες. Στο δικό μου πανεπιστήμιο οι φοιτητές/τριες στους κοιτώνες είναι αρκετά δεμένοι/ες, καθώς οι περισσότεροι κοιτώνες έχουν κοινούς χώρους. Επίσης, στα clubs μπορείς να γνωρίσεις φοιτητές/τριες με παρόμοια ενδιαφέροντα που συνήθως ψάχνουν και αυτοί να δικτυωθούν, καθηγητές/τριες αλλά και μεγαλύτερους φοιτητές/ήτριες. Τέλος, τα μαθητικά στέκια και οι καφετέριες στην πόλη είναι πάντα ένας σταθερός προορισμός για κοινωνικοποίηση.  

Τι θα ήθελες να είχες θυμηθεί να πάρεις φεύγοντας από το σπίτι σου αλλά το ξέχασες;

Τα είχα πάρει όλα.

Ποια είναι η πληροφορία που θα ήθελες να ξέρεις εξ αρχής, αλλά την έμαθες πολύ αργότερα σχετικά με τη ζωή, τα μαθήματα ή την πόλη που επέλεξες;

Έμαθα πως η ζωή του πανεπιστημίου δεν απαιτεί μόνο έναν στρατηγικό χειρισμό, δηλαδή δεν αφορά μόνο τον σχεδιασμό των μαθημάτων, τους βαθμούς και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, ούτε τα πάρτι και το ξεφάντωμα. Ένα μεγάλο κομμάτι της αφορά την αυτοβελτίωση και την εξερεύνηση νέων προοπτικών, και αυτά είναι τα στοιχεία που επιτρέπουν σε κάποιον να προσκομίσει τα περισσότερα δυνατά οφέλη από αυτή την όμορφη εμπειρία. 

 

 

Share