Loading...
University Survival Guide: Iωάννα Δένη '15

University Survival Guide: Iωάννα Δένη '15

Απόφοιτοι και απόφοιτες του Anatolia High School μοιράζονται χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πανεπιστήμιο, στο οποίo φοίτησαν και σχετικά με τον πρώτο καιρό προσαρμογής στη νέα, συναρπαστική πραγματικότητα της φοιτητικής ζωής.

Η Ιωάννα Δένη αποφοίτησε από το ΙΒDP του Anatolia High School το 2015. Για την ίδια, όλα ξεκίνησαν όταν παρακολούθησε ως μαθήτρια δημοσίου γυμνασίου το Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κολλεγίου Ανατόλια, το ACSTAC, που τότε ήταν μια καινούργια πρωτοβουλία του Κολλεγίου.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησε την αγάπη της για την επιστήμη. Το ACSTAC δεν ήταν απλώς ένα συνέδριο για παιδιά - όπως ήταν τότε - αλλά μία παρουσίαση των απεριόριστων δυνατοτήτων στο επιστημονικό πεδίο. Από τότε, αποφάσισε να συνεχίσει την ακαδημαϊκή της πορεία στο Ανατόλια και έπειτα στο IBDP όπου πήρε όσα μαθήματα μπορούσε σχετικά με τις Επιστήμες. Το ίδιο έκανε και στη συνέχεια ως φοιτήτρια Bioinformatics και Biomathematics στο κολέγιο Mount Holyoke στις ΗΠΑ από το οποίο και αποφοίτησε το 2019. Μετά τις σπουδές της εργάστηκε ως τεχνικός ερευνών (research technician) στο Columbia University στη Νέα Υόρκη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Παρίσι, όπου κάνει το διδακτορικό μου  στις μεταδοτικές ασθένειες.

Παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες της πανδημίας, είχε την τύχη να κυνηγήσει το πάθος της για την επιστήμη, η οποία δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο σπουδών, αλλά εργαλείο για ένα πιο ασφαλές μέλλον.

Ποιο ήταν το αμέσως επόμενο συναίσθημα που ένιωσες - μετά τη χαρά - όταν έλαβες την απάντηση του Πανεπιστημίου που σε δέχτηκε;

Ήταν ένας συνδυασμός ενθουσιασμού και…τρόμου! Θυμάμαι να επιστρέφω στο μάθημα της Βιολογίας και να σχεδιάζω ένα νεφρό. Όλοι μου έλεγαν πως τώρα μπορούσα να κάνω ό,τι θέλω, εγώ όμως ήδη έκανα αυτό ακριβώς που  αγαπούσα!

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που θα έδινες σε κάποιον ή κάποια που ετοιμάζεται να  εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο;

Να είναι όσο πιο ανοιχτός/ή μπορεί και να κάνει ένα βήμα τη φορά, όπως σε όλα τα πράγματα!

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία  που αντιμετώπισες στο πανεπιστήμιό σου ή/και στη συγκεκριμένη πόλη;

Το Mount Holyoke είναι ένα κολέγιο θηλέων, στοιχείο που αν και δε θεώρησα ιδιαίτερα σημαντικό τότε, πλέον δεν μπορώ παρά να μην τονίσω ότι η ενδυνάμωση και εμψύχωση των γυναικών θα έπρεπε να είναι στόχος όλων των πανεπιστημίων, παντού!

Μια δυσκολία που αντιμετώπισα εγώ και πολλοί συμμαθητές μου από το IBDP ήταν η διατήρηση της επαφής μεταξύ μας. Μας φαινόταν τότε αδιανόητο από εκεί που μιλούσαμε κάθε μέρα στο σχολείο, ξαφνικά να μη βλέπουμε ο ένας τον άλλο για μήνες. Αλλά είναι δυνατόν.

Τι από αυτά που είχες μάθει στο Σχολείο, σε βοήθησε περισσότερο να ανταπεξέλθεις στις νέες προκλήσεις;

Η εμπειρία μου στο ΙΒDP και τα επιστημονικά εργαλεία  που χρησιμοποιήσαμε μου έδωσαν ένα σημαντικό ακαδημαϊκό προβάδισμα, σε βαθμό ώστε στο πρώτο μου έτος στο πανεπιστήμιο να έχω ξεκινήσει να παρακολουθώ τα μαθήματα του δεύτερου έτους. Αυτό μου έδωσε τον χρόνο να πάρω άλλα  μαθήματα που τελικά αγάπησα, όπως την Πληροφορική και την ιππασία.
Επίσης, στο ΙΒDP ανέπτυξα και τις ηγετικές μου ικανότητες. Μέσα από το CAS (Δημιουργικότητα, Δράση και Εθελοντισμός), είχα τη δυνατότητα να δημιουργήσω και να γίνω μέλος μαθητικών οργανισμών. Η ικανότητα και εμπειρία μου  να ευαισθητοποιώ τους συμμαθητές, τις συμμαθήτριές μου και  τους καθηγητές για διάφορα θέματα, μου έδωσε γερές  βάσεις στην επικοινωνία και τον επαγγελματισμό.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έψαξες όταν πήγες στο πανεπιστήμιό σου;

Μαθητικά clubs! Υπάρχουν τόσα πολλά!

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος να γνωρίσεις κόσμο μέσα στο πανεπιστήμιο;

Όλο το μέρος ήταν τόσο φιλόξενο που δεν θα μπορούσα να διαλέξω μόνο ένα σημείο. Γνώρισα κάποιους από τους καλύτερους μου φίλους στα μαθήματα σε οντισιόν για θεατρικά έργα, στο Blanchard Hall, στην τραπεζαρία, στους κοιτώνες, στα εργαστήρια. Όλοι ήταν φιλικοί και, ως τελειόφοιτη, θυμάμαι να συμμετέχω σε  μαθητικούς οργανισμούς που αφιέρωναν πολύ χρόνο στην επικοινωνία και γνωριμία  με τους πρωτοετείς.

Τι θα ήθελες να είχες θυμηθεί να πάρεις φεύγοντας από το σπίτι σου αλλά το ξέχασες;

Υπάρχουν εκατομμύρια πράγματα που ξεχνάω κάθε φορά που μετακινούμαι ανάμεσα σε πόλεις και χώρες, ακόμα και τώρα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το τετράδιο Βιολογίας που είχα, που ήταν χρήσιμο για το μάθημα αλλά είχε και ζωγραφιές από τους φίλους και τις φίλες μου. Αφότου η μητέρα μου "φρόντισε" όλα τα βιβλία και τετράδιά μου, δεν ξαναβρήκα το συγκεκριμένο τετράδιο αλλά αυτό δεν σταμάτησε εμένα και τους φίλους μου από το να δημιουργήσουμε πολλές ακόμα ζωγραφιές και αναμνήσεις μαζί.

Ποια είναι η πληροφορία που θα ήθελες να ξέρεις εξ αρχής, αλλά την έμαθες πολύ αργότερα σχετικά με τη ζωή, τα μαθήματα ή την πόλη που επέλεξες;

Ο καιρός είναι εξαιρετικά κρύος στο εξωτερικό! Επενδύστε σε καλής ποιότητας ομπρέλα και χειμερινά ρούχα.

Όλα είναι πιθανά στο πανεπιστήμιο! Αποφοίτησα με πτυχίο Bioinformatics και Biomathinatics. Μέχρι και σήμερα το Mount Holyoke δεν έχει καμία απόφοιτη με προπτυχιακό δίπλωμα σαν το δικό μου.

Ως τελειόφοιτη, δούλεψα στο Γραφείο Εγγράφων του κολεγίου. Μία συμβουλή που θα έδινα στους μαθητές που κάνουν αιτήσεις στην Αμερική είναι η εξής: τα εκεί πανεπιστήμια θέλουν να δουν ανθρώπους που έχουν κίνητρο και πάθος γι' αυτό που θέλουν να ακολουθήσουν αλλά και μαθητές που προσαρμόζονται εύκολα και είναι ανοιχτοί σε καινούρια εμπειρίες. Κανείς δεν περιμένει από τους μαθητές να τα ξέρουν όλα - ένα προσγειωμένο και ανοιχτό μυαλό μπορεί να σε πάει πολύ μπροστά! 

Share