Loading...
University Survival Guide: Χάιδω Κωνσταντίνα Μαρτινίδου '18

University Survival Guide: Χάιδω Κωνσταντίνα Μαρτινίδου '18

Απόφοιτοι και απόφοιτες του Anatolia High School μοιράζονται χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πανεπιστήμιο, στο οποίo φοίτησαν και σχετικά με τον πρώτο καιρό προσαρμογής στη νέα, συναρπαστική πραγματικότητα της φοιτητικής ζωής.

H Χάιδω Κωνσταντίνα Μαρτινίδου, απόφοιτη του IBDP, βρέθηκε σε ηλικία 17 χρονών στη Γλασκώβη, όπου σπούδασε Νευροεπιστήμη, φοιτώντας  κατευθείαν στο δεύτερο έτος με advanced entry λόγω καλών βαθμών. Τώρα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές  στην Νευροεπιστήμη και Ψυχολογία της Ψυχικής Υγείας στο πανεπιστήμιο του King’s στο Λονδίνο.

Ποια ήταν το αμέσως επόμενο συναίσθημα που ένιωσες – μετά τη χαρά - όταν έλαβες την απάντηση του Πανεπιστημίου που σε δέχτηκε;

Δύναμη! Ένιωσα πάρα πολύ δυνατή και ένιωθα λες και είχα τον κόσμο στα χέρια μου. Οπότε, 17 χρονών, ήμουν δευτεροετής σε ένα από τα τοπ πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας. Πιστεύω πήγε αρκετά καλά αυτό, η χαρά ήταν μεγάλη και η αυτοπεποίθηση ακόμη μεγαλύτερη.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έδινες σε κάποιον που ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο;

Να είναι προετοιμασμένοι για τεράστιες διαφορές στον τρόπο ζωής. Και, όταν λέμε τεράστιες, εννοούμε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία τομή. Η τροφή δεν είναι της ίδιας ποιότητας, ο αλκοολισμός του πληθυσμού είναι τρομακτικός, ο ήλιος είναι ντροπαλός, η βροχή είναι διαφορετική, η διασκέδαση είναι πολύ πιο brutal από το εύρος επιλογών που έχουμε στην Ελλάδα και γενικά τη Μεσόγειο, οπότε για ένα άτομο σαν εμένα που δεν είναι party animal, μπορεί να θέλει λίγη προσπάθεια να βρει τις παρέες και να ανακαλύψει τα events που του ταιριάζουν. Στη Σκωτία, επίσης, θα χρειαστεί κανείς  μερικές μέρες για να μάθει κανείς τη διάλεκτο και να συνηθίσει τη προφορά. Εν ολίγοις, είναι σημαντικό να έχει κανείς επίγνωση του πόσο διαφορετική θα είναι η ζωή εκεί και να «μπει» με «εξερευνητική διάθεση», έτσι ώστε να μην ταραχτεί αν δεν συναντήσει τις προσδοκίες που είχε εξαρχής. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, και εντός campus, συνεχώς θα τους εκπλήσσει. Το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης είναι συνέχεια ένα βήμα μπροστά και πάντα μου έκανε εντύπωση το πόσα μας προσφέρει ως πανεπιστήμιο. Οπότε, όσο κι αν με δυσκόλεψε η αντίθεση Σκωτίας-Ελλάδας, το πανεπιστήμιο ήταν πάντα μια σταθερά στην οποία στρεφόμουν.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στο πανεπιστήμιό σου ή/και στη συγκεκριμένη πόλη;

Όπως είπα και παραπάνω, η αντίθεση με την Ελλάδα που τόσο αγαπώ. Και μάλιστα, κυρίως το ότι δεν μπορούσα να διαχειριστώ την ανευθυνότητα των συνομηλίκων μου στις βραδινές εξόδους, οπότε απέφευγα να πηγαίνω σε μεγάλα πάρτι γιατί μου φαίνονταν επικίνδυνα και ορισμένες φορές ανέμπνευστα.

Τι από αυτά που είχες μάθει στο Σχολείο, σε βοήθησε περισσότερο να ανταπεξέλθεις στις νέες προκλήσεις;

Ευχαριστώ χίλιες φορές το ΙΒ. Δεν μπορώ καν να περιγράψω πόσο άνετα μου ήταν όλα στον ακαδημαϊκό τομέα λόγω του ΙΒ. Μέσα από το πρόγραμμα του IB πραγματικά έγινα μαθήτρια άλλου επιπέδου, με αποτέλεσμα να είμαι έτοιμη για κάθε πρόκληση και να μη μου φαίνεται καν «πρόκληση». Ήξερα τα άπαντα για plagiarism και citations και όσο οι άλλοι δευτεροετείς Άγγλοι που είχαν αποφοιτήσει από το A-levels πήγαιναν σε σεμινάρια για να μάθουν για τη βιβλιογραφία, εγώ είχα την άνεση να αφοσιωθώ στο academic writing επειδή ήδη ήμουν fluent στη βιβλιογραφία.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έψαξες όταν πήγες στο πανεπιστήμιό σου;

Τα cloisters. Το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ήταν η έμπνευση για το Hogwarts, οπότε δε θα μπορούσα παρά να τρέξω να μάθω κάθε ομορφιά αυτού του campus, στο οποίο περπάτησε ο Adam Smith.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος να γνωρίσεις κόσμο μέσα στο πανεπιστήμιο;

Εξαρτάται τι κόσμο θέλεις να γνωρίσεις! Εγώ έμενα κυρίως στις επαφές μου μέσω των εργαστηρίων και των διαλέξεων επειδή, ήθελα να γνωρίζω ανθρώπους με τους οποίους θα είχαμε ήδη αυτό το κοινό. Κάτσε δίπλα σε κάποιον στη διάλεξη, και όλα θα κυλήσουν πολύ εύκολα, ειδικά την πρώτη χρονιά.

Τι θα ήθελες να είχες θυμηθεί να πάρεις φεύγοντας από το σπίτι σου αλλά το ξέχασες;

Δεν ξέχασα τίποτα! Είμαι τελειομανής και άρα η ζωή μου είναι γεμάτη λίστες και τετραδιάκια για να μην ξεχνάω ποτέ τίποτα. Πριν φύγει κάποιος για πανεπιστήμιο θα μπορούσε να γράφει όλα όσα χρησιμοποιεί μέσα σε αυτόν τον μήνα και θεωρεί ότι θα ήθελε μαζί του. Έτσι δε θα ξεχάσει τίποτα που θα χρειαστεί όντως.

Ποια είναι η πληροφορία που θα ήθελες να ξέρεις εξ αρχής, αλλά την έμαθες πολύ αργότερα σχετικά με τη ζωή, τα μαθήματα ή την πόλη που επέλεξες;

Δε θα ήθελα να ξέρω τίποτα νωρίτερα. Μου άρεσε το ότι έμαθα όσα έμαθα μέσα από εμπειρίες. Θα πρότεινα βέβαια να μην εξαναγκάζουμε φιλίες στο πανεπιστήμιο. Το ότι έτυχε να κάτσουμε με κάποιον πρώτη μέρα μαζί και πήγαμε για έναν καφέ, δε σημαίνει ότι είμαστε αναγκασμένοι να μείνουμε για πάντα κολλητοί. Αν δεν ταιριάζεις με κάποιον άνθρωπο, έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις να κάνεις παρέα με ανθρώπους που σε κάνουν πραγματικά χαρούμενο.

Share