Loading...
University Survival Guide: Alexandra Bineva '21

University Survival Guide: Alexandra Bineva '21

Απόφοιτοι και απόφοιτες του Anatolia High School μοιράζονται χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πανεπιστήμιο, στο οποίo φοίτησαν και σχετικά με τον πρώτο καιρό προσαρμογής στη νέα, συναρπαστική πραγματικότητα της φοιτητικής ζωής.

H Alexandra Bineva αποφοίτησε από το ΙΒDP του Anatolia High School το 2021. Σήμερα είναι πρωτοετής φοιτήτρια Νομικής στο Maastricht University.

«Είχα την τιμή να φοιτήσω στο Κολλέγιο Ανατόλια με πλήρη υποτροφία για τα έξι χρόνια του Γυμνασίου και του Λυκείου. Τα τελευταία δύο χρόνια ήμουν μαθήτρια του ΙΒ, γεγονός που με βοήθησε να κάνω αιτήσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και να ανακαλύψω σε μεγαλύτερο βάθος τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες μου για το μέλλον».

Ποια ήταν το αμέσως επόμενο συναίσθημα που ένιωσες – μετά τη χαρά - όταν έλαβες την απάντηση του Πανεπιστημίου που σε δέχτηκε;

Μετά τη χαρά της θετικής απάντησης, ακολούθησε η ανακούφιση. Κι αυτό γιατί κατάφερα να αξιοποιήσω όσα μου προσέφερε το σχολείο όλα αυτά τα χρόνια, που είχανε ως αποτέλεσμα να πετύχω έναν από τους μεγαλύτερους στόχους μου. Αξιοσημείωτη είναι και η περηφάνια που ένιωσαν οι γύρω μου όταν τους ανακοίνωσα τα καλά νέα, ένα συναίσθημα μεταδοτικό, που με έκανε να πιστεύω πως τελειώνω τα σχολικά μου χρόνια νιώθοντας απόλυτα ολοκληρωμένη και ευχαριστημένη.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έδινες σε κάποιον που ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο;

Να θέσει προτεραιότητες και όρια στον εαυτό του/της και να μην καταχραστεί την ελευθερία που του/της δίνεται, τόσο στον ακαδημαϊκό, όσο και στον κοινωνικό τομέα. Η ομαλή μετάβαση από το λύκειο στο πανεπιστήμιο είναι καθοριστική για την πορεία του μαθητή, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια ξένη χώρα. Θα έλεγα πως μια ισορροπία μεταξύ των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων και της κοινωνικής ζωής θα ήταν ιδανική, καθώς με αυτό τον τρόπο δίνεται στον καθένα η ευκαιρία να ανακαλύψει καινούρια μέρη, παρέες, τρόπους ζωής ή ακόμη και πτυχές του εαυτού του, ενώ παράλληλα μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, το οποίο θα έλεγε κανείς πως είναι αρκετά απαιτητικό.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στο πανεπιστήμιό σου ή/και στη συγκεκριμένη πόλη;

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα ως προς το πανεπιστήμιο και τον τρόπο διδασκαλίας ήταν το να συνηθίσω την πολύωρη ανεξάρτητη μελέτη. Οι καθηγητές του συγκεκριμένου πανεπιστημίου λαμβάνουν έναν πιο υποστηρικτικό ρόλο και παροτρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να είναι αυτοί και αυτές που παίρνουν τις πρωτοβουλίες και προσαρμόζουν το κάθε μάθημα στις ανάγκες τους (problem-based learning). Όσον αφορά την εγκατάστασή μου στη συγκεκριμένη πόλη, η σωστή διαχείριση των οικονομικών και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι σίγουρα σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν και να βελτιώνονται με τον καιρό.

Τι από αυτά που είχες μάθει στο Σχολείο, σε βοήθησε περισσότερο να ανταπεξέλθεις στις νέες προκλήσεις;

Αυτό που με έχει βοηθήσει περισσότερο στο να ανταπεξέλθω στις προκλήσεις του πανεπιστημίου είναι ο σωστός τρόπος μελέτης που διδάχτηκα όλα αυτά τα χρόνια. Το σχολείο μου έδωσε τις βάσεις ώστε να μπορώ να διαχειρίζομαι έναν συγκριτικά αυξημένο φόρτο εργασίας και να αναζητώ πάντα μια πιο ολοκληρωμένη και πολύπλευρη άποψη πάνω σε οποιοδήποτε θέμα. Επιπλέον, η κριτική προσέγγιση των σχολικών μαθημάτων που εφαρμόζει το Kολλέγιο Ανατόλια με ωθεί, ακόμη και τώρα, στο να διατρέχω σε διάφορες πηγές και να παραμένω ανοιχτή σε νέες προοπτικές και τρόπους σκέψης. Τέλος, η εντατική εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας που λαμβάνει μέρος στο σχολείο μας αποτελεί επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς το να σπουδάζω νομική στα αγγλικά εν τέλει δεν αποτέλεσε κανένα πρόβλημα για μένα.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έψαξες όταν πήγες στο πανεπιστήμιό σου;

Θυμάμαι πως από τις πρώτες κιόλας μέρες ενδιαφέρθηκα για τα clubs και τις εθελοντικές οργανώσεις που λειτουργούν μέσα στο πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα ήθελα να μάθω εάν υπάρχει debate club και αν διοργανώνονται συνέδρια  MUN, καθώς αυτές ήταν και οι κύριες εξωσχολικές μου δραστηριότητες ως μαθήτρια του Ανατόλια. Από την αρχή της χρονιάς λοιπόν, έως και τώρα, αποτελώ μέλος του ομίλου Debate και της εθελοντικής ομάδας Unicef Team Maastricht.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος να γνωρίσεις κόσμο μέσα στο πανεπιστήμιο;

Ένα απόλυτα θετικό στοιχείο του Μάαστριχτ είναι ότι αποτελείται κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό από φοιτητές,  κατά βάση διεθνείς. Επομένως, όπου και να επιλέξει να πάει κανείς, είτε στη βιβλιοθήκη, στο πάρκο, στη σχολή, ή στο κέντρο της πόλης, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρει άτομα τα οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θέλουν επίσης να γνωρίσουν κόσμο και να κάνουν νέες παρέες.

Τι θα ήθελες να είχες θυμηθεί να πάρεις φεύγοντας από το σπίτι σου αλλά το ξέχασες;

Χοντρό μπουφάν! Ήξερα ήδη πως το κλίμα στην Ολλανδία είναι πιο κρύο από αυτό της Ελλάδας, αλλά δε φαντάστηκα πως θα χρειάζομαι δύο μπουφάν ώστε να μην κρυώνω όταν βγαίνω έξω τον χειμώνα.

Ποια είναι η πληροφορία που θα ήθελες να ξέρεις εξ αρχής, αλλά την έμαθες πολύ αργότερα σχετικά με τη ζωή, τα μαθήματα ή την πόλη που επέλεξες;

Ότι η προσπάθεια για προσωπική και ακαδημαϊκή πρόοδο είναι μια δια βίου διαδικασία που απαιτεί αρκετές θυσίες. Παρόλα αυτά, η ικανοποίηση της επίτευξης αυτών των στόχων σε αποζημιώνει

Share