Loading...
University Survival Guide: Γιάννης Ζαφειρίου '18

University Survival Guide: Γιάννης Ζαφειρίου '18

Απόφοιτοι και απόφοιτες του Anatolia High School μοιράζονται χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πανεπιστήμιο, στο οποίo φοίτησαν και σχετικά με τον πρώτο καιρό προσαρμογής στη νέα, συναρπαστική πραγματικότητα της φοιτητικής ζωής.

Ήμουν μαθητής του Κολλεγίου Ανατόλια από τα νήπια και στην αρχή της 2ας Λυκείου πήρα την απόφαση να μεταφερθώ στο ΙΒ με σκοπό να σπουδάσω νομική σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Σπούδασα στο Queen Mary για τρία χρόνια και πέρυσι πραγματοποίησα μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις και συγκεκριμένα στο Geneva School of Diplomacy. Έχοντας ξεκινήσει την πρακτική μου άσκηση στο ελληνικό προξενείο της Γενεύης, στόχος μου είναι στο μέλλον να ασχοληθώ με την διπλωματία, είτε εκπροσωπώντας την Ελλάδα, είτε ως μέλος κάποιας άλλης ευρωπαϊκής ή διεθνούς οργάνωσης.

Ποιο ήταν το αμέσως επόμενο συναίσθημα που ένιωσες – μετά τη χαρά - όταν έλαβες την απάντηση του Πανεπιστημίου που σε δέχτηκε; 

Ενθουσιασμός και παράλληλα ανυπομονησία. Έχοντας περάσει τα προηγούμενα δύο χρόνια προετοιμαζόμενος ουσιαστικά για την εμπειρία μιας ζωής στο εξωτερικό, δεν μπορούσα να περιμένω μέχρι να αρχίσει αυτό το ταξίδι. Ανυπομονησία και για την προοπτική να εξασκήσω το αντικείμενο που με ενδιέφερε με άτομα από διαφορετικές χώρες και ηπείρους, τα οποία θα με βοηθούσαν να δω τον κόσμο από μια τελείως διαφορετική οπτική από την οποία είχα συνηθίσει.  
 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έδινες σε κάποιον που ετοιμάζεται να  εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο;

Μια συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον που ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στο Queen Mary είναι να επιχειρήσει να κοινωνικοποιηθεί και με άτομα εκτός Ελλάδος. Όπως και τα περισσότερα πανεπιστήμια του Λονδίνου, το Queen Mary είναι ιδιαίτερα πολυπολιτισμικό, καθώς εκεί φοιτούν άτομα από διαφορετικές χώρες, ηπείρους και κουλτούρες. Το να πιάσεις φιλίες με άτομα εκτός της καθημερινότητάς σου είναι ένα από τα πλεονεκτήματα των σπουδών στο εξωτερικό και θα συμβούλευα στον οποιονδήποτε να το επιχειρήσει.
 

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία  που αντιμετώπισες στο πανεπιστήμιό σου ή/και στη συγκεκριμένη πόλη;

Μια δυσκολία που αντιμετώπισα στην αρχή ήταν η προσαρμογή από τη Θεσσαλονίκη σε μια μεγαλούπολη όπως το Λονδίνο. Παρόλο που το πανεπιστήμιό μου είχε το δικό του campus, το Λονδίνο είναι μια τεράστια και χαοτική πόλη και χρειάστηκα αρκετό χρόνο μέχρι να μάθω να προσανατολίζομαι χωρίς δυσκολία.
 

Τι από αυτά που είχες μάθει στο Σχολείο, σε βοήθησε περισσότερο να ανταπεξέλθεις στις νέες προκλήσεις;

Το ΙΒ ήταν αναμφίβολα μια τεράστια βοήθεια που με προετοίμασε παραπάνω από επαρκώς για τις απαιτήσεις ενός πανεπιστημιακού προγράμματος. Συνεπώς, το πιο σημαντικό πράγμα που μου έμαθε το Σχολείο και ακόμα και σήμερα νιώθω απερίγραπτα τυχερός που το απέκτησα σε τόσο μικρή ηλικία, είναι η κριτική σκέψη. Η δυνατότητα να ακούς μια πληροφορία, να τη φιλτράρεις και να την προσαρμόζεις στη δική σου πραγματικότητα είναι αξία ανεκτίμητη.
 

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έψαξες όταν πήγες στο πανεπιστήμιό σου; 

Το πρώτο πράγμα που έψαξα ήταν ένας όμιλος debate. Έχοντας ασχοληθεί με τα forensics στο σχολείο, ήθελα οπωσδήποτε να συνεχίσω αυτό το χόμπι και στο πανεπιστήμιο. Μπορεί να μη βρήκα αυτό καθαυτό, αλλά ήρθα σε επαφή με τον όμιλο mooting, ο οποίος διδάσκει legal argumentation και ήταν ακόμα καλύτερος από τις προσδοκίες μου.
 

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος να γνωρίσεις κόσμο μέσα στο πανεπιστήμιο;

Αναμφίβολα τα societies, δηλαδή οι διαφορετικές δραστηριότητες μεταξύ των φοιτητών. Από debate μέχρι αθλήματα, είναι ο ιδανικός τρόπος να γνωρίσεις άτομα με κοινά ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες. Πέρα από αυτό, τα λεγόμενα socials, δηλαδή οι βραδιές που οργανώνει το πανεπιστήμιο συνήθως σε κάποια pub ή κέντρο διασκέδασης, είναι ένας άλλος διασκεδαστικός τρόπος να κάνεις καινούριες φιλίες.
 

Τι θα ήθελες να είχες θυμηθεί να πάρεις φεύγοντας από το σπίτι σου αλλά το ξέχασες;

Τη ρακέτα του τένις αναμφίβολα. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα υπάρχουν τόσα πολλά γήπεδα τένις στο Λονδίνο και ως λάτρης του αθλήματος το μετάνιωσα πολύ γρήγορα που δεν την είχα πάρει μαζί μου.
 

Ποια είναι η πληροφορία που θα ήθελες να ξέρεις εξ αρχής, αλλά την έμαθες πολύ αργότερα σχετικά με τη ζωή, τα μαθήματα ή την πόλη που επέλεξες;

Κάτι το οποίο θα ήθελα να γνωρίζω εκ των προτέρων αλλά το έμαθα αργότερα σχετικά με την ζωή στο Λονδίνο είναι η διαφορά στην κουλτούρα των ανθρώπων σε σχέση με την Ελλάδα. Οι ρυθμοί είναι πιο γρήγοροι και οι άνθρωποι πιο κλειστοί, συνεπώς χρειάζεται μια έξτρα προσπάθεια για τους γνωρίσεις και να κοινωνικοποιηθείς μαζί τους, πράγμα που έμαθα πολύ αργότερα.

 

Share