Loading...
University Survival Guide: Κωνσταντίνα Κατσιμένη '17

University Survival Guide: Κωνσταντίνα Κατσιμένη '17

Απόφοιτοι και απόφοιτες του Anatolia High School μοιράζονται χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πανεπιστήμιο, στο οποίo φοίτησαν και σχετικά με τον πρώτο καιρό προσαρμογής στη νέα, συναρπαστική πραγματικότητα της φοιτητικής ζωής.

Η Κωνσταντίνα Κατσιμένη αποφοίτησε από το ΙΒ με πλήρη υποτροφία το 2017. Ήταν αποφασισμένη ότι ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές της στην Αμερική, γι’ αυτό και έκανε αιτήσεις μόνο σε Αμερικάνικα πανεπιστήμια. Η Κωνσταντίνα δεν ήταν σίγουρη για το κλάδο των σπουδών που ήθελε να ακολουθήσει, οπότε το Αμερικάνικο σύστημα που σου επιτρέπει να διαλέγεις μαθήματα και να αλλάζεις κλάδους όποτε θέλεις, ήταν ιδανικό για αυτήν. Οι σπουδές της ποίκιλαν σε Δημόσιες Σχέσεις, Ψυχολογία, Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μαθηματικά. Στο τέλος αποφοίτησε Magna Cum Laude με Bachelor of Science σε Ψυχολογία και Δημόσιες Σχέσεις και δευτερεύων πτυχίο στα Μαθηματικά. Ολοκλήρωσε την τιμητική της διατριβή στην Ψυχολογία με τίτλο: “Η σχέση μεταξύ της προκλητικής συμπεριφοράς και των γλωσσικών και λογοτεχνικών δεξιοτήτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.» Έλαβε το «Most Outstanding Student in Psychology» βραβείο, ένα από τα σημαντικότερα στο University of Miami. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, η Κωνσταντίνα δέχτηκε πολλές επιρροές και αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της στην Νομική Αμερικάνικου δικαίου – Juris Doctorate (JD). Η νομική στην Αμερική, αντιθέτως με την Ελλάδα, θεωρείται διδακτορικό πτυχίο και μπορούν να κάνουν αίτηση μόνο όσοι έχουν ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές τους. Οι Έλληνες με JD πτυχίο είναι ελάχιστοι, καθώς είναι μία από τα πιο δύσκολες σχολές για να σε δεχθούν, και επίσης πρέπει να εξασκήσεις το επάγγελμά στην Αμερική, καθώς το δίκαιο στις δυο χώρες διαφέρει εξαιρετικά. Η Κωνσταντίνα είναι πρόεδρος του Columbia Business and Law Association, μια από τις πιο δημοφιλείς οργανώσεις στο Columbia Law School, γιατί εφοδιάζει τους μελλοντικούς δικηγόρους με ότι χρειάζονται για να εισέλθουν στον κόσμο του εμπορικού δικαίου, που είναι ένα τεράστιο κομμάτι της νομικής άσκησης στην Αμερική και κυρίως στη Νέα Υόρκη. Είναι επίσης μέλος του Columbia Business Law Review, ένα από τα πιο αναφερόμενα έντυπα στο εμπορικό δίκαιο που εκδίδεται από φοιτητές. Έχοντας τελειώσει το πρώτο χρόνο των σπουδών της, η Κωνσταντίνα έκανε την άσκηση της στο Commodities and Futures Trading Commission στη Νέα Υόρκη όπου ειδικεύτηκε στη νομοθεσία  κρυπτονομισμάτων. Το επόμενο καλοκαίρι θα δουλεύει στη Milbank LLP, μία από τις μεγαλύτερες νομικές εταιρείες στον κόσμο, ως summer associate.

Ποιο ήταν το αμέσως επόμενο συναίσθημα που ένιωσες – μετά τη χαρά - όταν έλαβες την απάντηση του Πανεπιστημίου που σε δέχτηκε;

Η διαδικασία αιτήσεων στα πανεπιστήμια είναι πιθανώς η πιο αγχωτική περίοδος στη ζωή ενός μαθητή. Εγώ την πέρασα δύο φορές, μία με τις προπτυχιακές σπουδές και πιο πρόσφατα με τη νομική.  Από την αρχή της διαδικασίας το UMiami ήταν από τις πρώτες μου επιλογές και ήθελα πάρα πολύ να με δεχτούν και να φοιτήσω σε ένα απαιτητικό αλλά ταυτοχρόνως ευχάριστο πανεπιστήμιο. Όταν έλαβα την απάντηση από το UMiami, ένιωσα τεράστια ανυπομονησία και ζήλο να πραγματοποιήσω το όνειρο μου να μετακομίσω στην Αμερική, ειδικά στο Miami. Ένιωσα απευθείας ότι μία καινούρια πόρτα ανοίγεται μπροστά μου με απεριόριστες δυνατότητες. Παρόλο που αγαπώ την Ελλάδα, ένιωθα ότι δεν μπορούσε να μου προσφέρει όλα όσα ήθελα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και δεν θα μπορούσα να εξελιχθώ όπως επιθυμούσα. Εκείνη τη στιγμή άρχισα να βλέπω τη ζωή μου και το μέλλον μου με πιο πολύ αισιοδοξία και μεράκι να εκμεταλλευτώ κάθε ευκαιρία που θα μου παρουσιαζόταν. Αν και πολλοί ήταν αντίθετοι στην επιλογή μου να κάνω αίτηση στο UMiami, δεν θα μπορούσα να είχα κάνει καλύτερη επιλογή.

Όσον αφορά τις αιτήσεις μου στη Νομική, η διαδικασία ήταν πολύ πιο αγχωτική από τις προπτυχιακές αιτήσεις. Είχα αποφασίσει ότι θα πήγαινα μόνο σε ένα από τα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια, διότι εκτός από το ότι είναι ακριβές σπουδές, είναι πιο εύκολο να δεχτείς προτάσεις από τις καλύτερες νομικές εταιρείες. Όταν έλαβα την πρώτη απάντηση, ήμουν τόσο χαρούμενη που επιτέλους μπορούσα να απολαύσω το τελευταίο μου χρόνο σπουδών χωρίς να ανησυχώ πια για το μέλλον μου.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έδινες σε κάποιον που ετοιμάζεται να  εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο;

Να εκμεταλλευτεί κάθε γνωριμία. Από την πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο διαμορφώνεις συνεχώς σχέσεις με καινούρια άτομα.  Οι καθηγητές είναι εξαιρετικοί και πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν τους μαθητές τους σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Εγώ κρατάω ακόμα επαφές με κάποιους που με βοήθησαν πάρα πολύ στην καριέρα μου και σε ότι χρειάστηκα. Γνωρίζοντας προσωπικά τους καθηγητές και βρίσκοντας ικανούς μέντορες που ενδιαφέρονται για εσένα και προσπαθούν ενεργά να σε προωθήσουν, ανοίγονται άπειρες ευκαιρίες μπροστά σου. Επίσης στην αμερικάνικη κουλτούρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες στο πανεπιστήμιο νιώθουν για πρώτη φορά ελευθερωμένοι και μακριά από το σπίτι τους, οπότε έχουν μια τάση να κοινωνικοποιούνται πιο πολύ και να θέλουν να κάνουν συνεχώς καινούρια πράγματα. Οπότε η καλύτερη συμβουλή είναι να είναι κάποιος ανοιχτός στις καινούριες γνωριμίες και να αποδέχεται τις προσκλήσεις αλλά και τις προκλήσεις. Στο κάτω κάτω, οι περισσότεροι στο πανεπιστήμιο, πηγαίνουν για να κάνουν καινούριες παρέες και δεν τους φαίνεται περίεργο αν κάποιος ξεκινήσει μια κουβέντα η να τους καλέσει σε μια έξοδο. Οι φίλοι στο πανεπιστήμιο μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις μια δουλειά, να σε καλέσουν στα σπίτια τους τις γιορτές, η να είναι δίπλα σου αν γίνει κάτι, το οποίοι είναι πολύ σημαντικό για εμάς, όντας τόσο μακριά από το σπίτι μας. Εγώ εκμεταλλεύτηκα τον πρώτο χρόνο και επένδυσα στο να δημιουργήσω φίλιες που θα κρατήσουν μια ζωή, που πλέον νιώθω σαν δεύτερη οικογένεια στην Αμερική. Επίσης ήταν εξίσου σημαντική η μύησή μου στην καλύτερη αδελφότητα του πανεπιστήμιου, που με βοήθησε να δικτυωθώ και να έρθω πιο κοντά με άτομα που πλέον συνεργάζομαι και επαγγελματικά. Είναι ένας ακόμα τρόπος κάποιος να επεκτείνει την κοινωνική του ζωή και να περάσει καλά.

Τέλος, μην ξεχάσει να φέρει πολλά μαγιό, διότι στο Μαϊάμι έχει μόνο καλοκαίρι, και κάθε βδομάδα θα υπάρχον ευκαιρίες να τα φορέσει. Δεν είναι καθόλου περίεργο να δεις άτομα να κυκλοφορούν με μαγιό στο κάμπους η αν κατά λάθος πέσεις πάνω στον Drake που γυρίζει το νέο το video clip στο πανεπιστήμιο. Just usual Miami things.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία  που αντιμετώπισες στο πανεπιστήμιό σου ή/και στη συγκεκριμένη πόλη;

Η μεγαλύτερη δυσκολία πιστεύω ήταν στο να καταλάβω περισσότερο τις αμερικάνικες ευαισθησίες. Μεγαλωμένη στην Ελλάδα, είχα ελάχιστες ευκαιρίες να μελετήσω την Αμερικάνικη ιστορία. Κάποια θέματα που είναι ταμπού στην Αμερική , δεν είναι στην Ελλάδα και vice versa. Αυτό που έμαθα είναι πως πρέπει να ακούμε προσεκτικά τις απόψεις και τις εμπειρίες των διάφορων ανθρώπων και ότι πολλές φορές κάτι που φαίνεται σωστό σε εμάς ίσως να μην είναι για κάποιους άλλους. Πρέπει πάντα να προσέχουμε όχι μόνο τι λέμε, αλλά και πως το λέμε.

Τι από αυτά που είχες μάθει στο Σχολείο, σε βοήθησε περισσότερο να ανταπεξέλθεις στις νέες προκλήσεις;

Νομίζω η οργάνωση που μου έμαθε το ΙΒ και το να θέτω σωστά τις προτεραιότητες μου με βοήθησε να ανταπεξέλθω στο πανεπιστήμιο χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ ταυτόχρονα αφιέρωνα χρόνο στην ευεξία και στην κοινωνική μου ζωή. Μου φάνηκε πολύ πιο εύκολο να τα συνδυάζω όλα, διότι στο ΙΒ είχαμε 6 μαθήματα με πολλή ύλη στο καθένα, οπότε έμαθα νωρίς να οργανώνω το πρόγραμμα μου και τις δουλειές μου χωρίς να επιβαρύνω την ψυχική μου υγεία. Ειδικά στο πανεπιστήμιο, που είναι άκρως απαιτητικό, με όλες τις νέες επιρροές και επιλογές μπορεί να είναι δύσκολο να κρατάς λογαριασμό με όλα τα πράγματα που έχεις να κάνεις, οπότε είναι καλό να θέτεις τις προτεραιότητες σου και να ξέρεις τι χρειάζεται να κάνεις για να πετύχεις τους στόχους σου.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έψαξες όταν πήγες στο πανεπιστήμιό σου;

Το κάμπους. Το κάμπους του πανεπιστημίου είναι ονειρικό. Λόγω του κλίματος της περιοχής είναι γεμάτο φοίνικες, πάπιες, σκίουρους, αλλά και εξωτικά ζώα όπως κροκόδειλοι και αλιγάτορες. Ειλικρινά μοιάζει με θέρετρο.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος να γνωρίσεις κόσμο μέσα στο πανεπιστήμιο;

Τα καλύτερα μέρη είναι τα πάρτι, οι αδελφότητες, οι εστίες και η τραπεζαρία. Είναι άγραφος κανόνας ότι στο UMiami, γίνονται πάρτι κάθε μέρα και όλοι οι freshmen πηγαίνουν. Γνώρισα τις καλύτερες μου φίλες σε μία από τις πρώτες μαζώξεις. Στη συνέχεια, οι εστίες είναι πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσεις κόσμο καθώς και η τραπεζαρία όπου όλοι συνήθως τρώνε παρόμοιες ώρες. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να δημιουργήσει σχέσεις πριν να φτάσει στο πανεπιστήμιο, τα group chats είναι μια ακόμη πολύ καλή ιδέα.

Τι θα ήθελες να είχες θυμηθεί να πάρεις φεύγοντας από το σπίτι σου αλλά το ξέχασες.

Ειλικρινά τίποτα. Ότι χρειάστηκα στην πορεία το βρήκα στο Miami με άφθονες επιλογές.

Ποια είναι η πληροφορία που θα ήθελες να ξέρεις εξ αρχής, αλλά την έμαθες πολύ αργότερα σχετικά με τη ζωή, τα μαθήματα ή την πόλη που επέλεξες.

Αφιέρωσε τον χρόνο σου στο networking και χτίσε ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, διότι μπορούν να σε βοηθήσουν πολύ περισσότερο από ένα άριστο πτυχίο. Στην Αμερική μετράει πάρα πολύ η προσωπικότητα ενός ανθρώπου και η δυναμική που εκπνέει. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασχολείται με τα μαθήματα του, απλά να μην θυσιάζει την κοινωνική του ζωή εις βάρος των μαθημάτων. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν self-care μέρες στη ζωή ενός μαθητή χωρίς τύψεις. Έτσι συντηρεί την ψυχική του υγεία ενώ διατηρείται ο ενθουσιασμός για τις σπουδές.

Share