Loading...
Συνέντευξη: Χρίστος Γαλιλαίας '93

Συνέντευξη: Χρίστος Γαλιλαίας '93

Μιλήσαμε με τον Χρίστο Γαλιλαία, απόφοιτο του Anatolia High School της τάξης του ’93. Ο Χρίστος πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού από τον πατέρα του Κοσμά Γαλιλαία. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Oberlin Conservatory των Η.Π.Α,  όπου του είχε απονεμηθεί το “Dean’s Talent Award” (τιμητική διάκριση και υποτροφία). Mε υποτροφίες της Juilliard School και του Συλλόγου “Αλεξάνδρα Τριάντη” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έγινε δεκτός στη διάσημη Juilliard School της Νέας Υόρκης (στην τάξη των Dorothy DeLay και Naoko Tanaka), από όπου πήρε Master το Μάιο του 2001.

To 2005 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Διδακτορικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου State University of New York Stony Brook. Σήμερα, o Δρ. Χρίστος Γαλιλαίας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής του Georgia State University στην Ατλάντα των Η.Π.Α., ενώ από τον Ιανουάριο του 2021 κατέχει τη θέση του  Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Μεγάρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Για μένα το Κολλέγιο Ανατόλια είναι εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Εκεί όπου μπήκαν οι βάσεις

 

Η καλύτερη ανάμνηση που έχω από το σχολείο …

ήταν τόσες πολλές... Θυμάμαι χαρακτηριστικά και έντονα ότι δεν ήθελα να χάνω σχολείο ακριβώς επειδή περνούσαμε τόσο ωραία. Σίγουρα μία από αυτές ήταν και η εκδρομή στην Κρήτη στην Γ' Λυκείου!!! Φυσικά δεν θα αναφέρω λεπτομέρειες από εκείνο το ταξίδι!!!

Ο αγαπημένος μου καθηγητής / καθηγήτρια ήταν …

Δύσκολη ερώτηση και δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Αν πρέπει να πω ένα όνομα θα ήταν η Λία Μανίδου. Όμως θυμάμαι πολλούς καθηγητές με αγάπη και εκτίμηση για όσα μας δίδαξαν.

Το αγαπημένο μου σημείο στο campus …

ήταν τα γήπεδα μπάσκετ φυσικά! Ας μην ξεχνάμε ότι ανήκουμε σε εκείνη την πολύ τυχερή γενιά που μεγάλωσε με τον εκπληκτικό αυτοκράτορα του Μπάσκετ, τον Άρη του Γκάλη και του Γιαννάκη που ένωσε όλη τη χώρα και καθιέρωσε το μπάσκετ ως εθνικό σπορ.

Το Κολλέγιο Ανατόλια με βοήθησε να…

καταλάβω την αξία των ανθρώπινων σχέσεων. Είχαμε ένα πολύ ωραίο κλίμα στο σχολείο. Οι σχέσεις με τους συμμαθητές αλλά και τους καθηγητές ήταν κάτι που θα το θυμάμαι πάντα με νοσταλγία.

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ταυτότητα των αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια είναι …

ανοιχτό μυαλό, αλληλεγγύη, αυτοπεποίθηση, ομαδικό πνεύμα, η διάθεση να βάλουμε το ‘εμείς’ πάνω από το ‘εγώ’ και η προσπάθεια να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, ο καθένας στο πεδίο του τέχνες, επιστήμες, επιχειρηματικότητα κλπ.

Για μένα το Κολλέγιο Ανατόλια είναι …

εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Εκεί όπου μπήκαν οι βάσεις. Εκεί όπου διαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι προσωπικότητές μας και σφυρηλατήθηκαν οι χαρακτήρες μας. Και βέβαια εκεί όπου δημιουργήσαμε τις πιο ωραίες και δυνατές φιλίες που διατηρούνται αναλλοίωτες μέχρι σήμερα. Θησαυρός! Είμαι ευγνώμων!

Το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς μου είναι…

η καθημερινή τριβή με το βιολί. Η μουσική είναι μία διεθνής γλώσσα και μου έδωσε τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου, να γνωρίσω άλλες κουλτούρες, να καταλάβω την αξία της διαφορετικότητας.

Θεωρώ σημαντική στιγμή στην επαγγελματική μου διαδρομή …

τις συνεργασίες μου με σπουδαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες όπως επίσης και την ακαδημαϊκή μου καριέρα ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο και βέβαια την ανάληψη των καθηκόντων μου ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που μου δίνει την ευκαιρία να προσφέρω στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου με πολλούς τρόπους.

Στο μέλλον θέλω να ….

συνεχίσω να προσφέρω στην αξιοποίηση και την ανάδειξη νέων μουσικών ταλέντων αλλά και να διατηρήσω το δημιουργικό κομμάτι ως ενεργός καλλιτέχνης. Και ό,τι άλλο προκύψει……

Share