Loading...
University Survival Guide: Παναγιώτης Κουτσούκος '21

University Survival Guide: Παναγιώτης Κουτσούκος '21

Απόφοιτοι και απόφοιτες του Anatolia High School μοιράζονται χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πανεπιστήμιο, στο οποίo φοίτησαν και σχετικά με τον πρώτο καιρό προσαρμογής στη νέα, συναρπαστική πραγματικότητα της φοιτητικής ζωής.

Ήμουν μαθητής στο Κολλέγιο Ανατόλια από το νηπιαγωγείο και τα τελευταία μου δύο χρόνια στο σχολείο αποφάσισα να ακολουθήσω το πρόγραμμα IBDP που παρέχει το σχολείο, διότι από μικρή ηλικία γνώρισα ότι ήθελα να σπουδάσω στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική. Ευτυχώς, κατάφερα να πετύχω τους στόχους μου και τώρα βρίσκομαι στο δεύτερο έτος σπουδάζοντας Physics, Computer Science, και Mechanical Engineering στο Boston University. Δεν γνωρίζω ακόμα ποια είναι τα μελλοντικά μου σχέδια αφού αποφοιτήσω, όμως είμαι σίγουρος πως η εξειδίκευση σε αυτούς τους τρεις τομείς θα με βοηθήσει να καταλήξω στα επόμενά μου βήματα, επαγγελματικά ή και ακαδημαϊκά

Ποιο ήταν το αμέσως επόμενο συναίσθημα που ένιωσες – μετά τη χαρά – όταν έλαβες την απάντηση του Πανεπιστημίου που σε δέχτηκε;

Ύστερα από τη χαρά και την ανακούφιση που ακολούθησαν με την απάντηση από το BU, το αμέσως επόμενο συναίσθημα που με διακατείχε για καιρό ήταν η αγωνία και ο ενθουσιασμός γι’ αυτό το νέο βήμα στη ζωή μου. Ήμουν αρκετά «ανυπόμονος» για το πώς θα είναι η ζωή μου στην Αμερική και ήθελα να επισκεφτώ την Βοστώνη και το πανεπιστήμιο όσο πιο σύντομα γινόταν, έτσι ώστε να δω και να νιώσω πως είναι να είσαι φοιτητής, μακριά από την πατρίδα σου.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που θα έδινες σε κάποιον που ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο;

Το BU είναι ένα αρκετά μεγάλο πανεπιστήμιο (περίπου 20,000 undergraduates) και οι φοιτητές είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών που έρχονται από το εξωτερικό και συνεπώς υπάρχει έντονη παρουσία διαφορετικών κουλτουρών και τρόπων ζωής, πράγμα που κάνει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ιδιαίτερο. Αυτό σημαίνει ότι οργανώνονται συνεχώς κοινωνικές εκδηλώσεις και υπάρχουν πολλές διοργανώσεις και οργανισμοί που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα όλων των φοιτητών. Έτσι, η συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον που ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στο BU είναι να συμμετέχει σε όσες περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις βρίσκει ενδιαφέρουσες. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίσει πολύ κόσμο με πολύ παρόμοια ή και τελείως διαφορετικά ενδιαφέροντα που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ δυνατές και στενές φιλίες και αναντικατάστατες αναμνήσεις..

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στο πανεπιστήμιό σου ή/και στη συγκεκριμένη πόλη;

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα στο πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση στην Αμερική ήταν η συνειδητοποίηση ότι βρίσκομαι μακριά από την Ελλάδα και το σπίτι μου. Το συναίσθημα της νοσταλγίας ήταν και ακόμη είναι μεγάλο, καθώς η αμερικάνικη νοοτροπία διαφέρει κατά πολύ από αυτήν της Ελλάδας. Έτσι, μου πήρε χρόνο να προσαρμοστώ στο τρόπο ζωής της Αμερικής.

Τι από αυτά που είχες μάθει στο Σχολείο, σε βοήθησε περισσότερο να ανταπεξέλθεις στις νέες προκλήσεις;

Το σχολείο και πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα του IB με προετοίμασε απόλυτα στο ακαδημαϊκό κομμάτι. Δηλαδή, από το πρώτο κιόλας εξάμηνο δεν εμφάνισα προβλήματα προσαρμογής ακαδημαϊκά και συνεπώς μπόρεσα να ανταπεξέλθω στην πίεση των μαθημάτων μου.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έψαξες όταν πήγες στο πανεπιστήμιό σου;

Όταν εγκαταστάθηκα στο BU, τα πρώτα δύο πράγματα που έψαξα ήταν ο σύλλογος Ελλήνων του πανεπιστημίου, διότι γνώριζα ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο ενεργούς συλλόγους ελλήνων φοιτητών στην Βοστώνη, καθώς και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου εξαιτίας της αγάπης μου που έχω για το μπάσκετ.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος να γνωρίσεις κόσμο μέσα στο πανεπιστήμιο;

Με βάση την δική μου εμπειρία, το καλύτερο μέρος για να γνωρίσεις άλλους φοιτητές είναι το GSU (George Sherman Union food hall), το οποίο είναι ένας χώρος που πολλοί φοιτητές διαβάζουν και τρώνε όλες τις ώρες της ημέρας, καθώς και οι διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου οι φοιτητές παίζουν όλοι μαζί διαρκώς. Επιπλέον, μέσω των μαθημάτων και των διαφορετικών τάξεων, είναι πολύ πιθανόν να γνωρίσεις άτομα με κοινούς ακαδημαϊκούς στόχους, και κατ’ επέκταση να γνωρίσεις φίλους και παρέες που αλληλοϋποστηρίζονται και προσπαθούν να βοηθούν τους υπόλοιπους στο μέγιστο.  

Τι θα ήθελες να είχες θυμηθεί να πάρεις φεύγοντας από το σπίτι σου αλλά το ξέχασες;

Νομίζω πως αυτό που θα ήθελα να είχα φέρει μαζί μου στην Αμερική είναι διάφορα αντικείμενα που είχα στο δωμάτιο μου στην Ελλάδα. Θα ήθελα λοιπόν οι συλλογές από μουσικούς δίσκους, ηχεία και μπάλες μπάσκετ, καθώς και πολλές φωτογραφίες μου να διακοσμούν το δωμάτιό μου στην Αμερική για να μου θυμίζουν τη ζωή μου στην Ελλάδα.

Ποια είναι η πληροφορία που θα ήθελες να ξέρεις εξ αρχής, αλλά την έμαθες πολύ αργότερα σχετικά με την ζωή, τα μαθήματα ή την πόλη που επέλεξες;

Ευτυχώς, είχα την τύχη να γνωρίζω την Βοστώνη καλά εκ των προτέρων λόγω των δύο μεγαλύτερων αδερφών μου που σπούδασαν εκεί. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που επέλεξα τη συγκεκριμένη πόλη. Γενικότερα για τη ζωή όμως αυτό που θα ήθελα να γνωρίζω εξ αρχής για να προσαρμοστώ γρηγορότερα είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις και ο τρόπος που ο κόσμος επιλέγει να περνά τον ελεύθερό του χρόνο εδώ. Λόγω των εξαιρετικά μεγάλων μεγεθών τέτοιων αμερικάνικων πόλεων, υπάρχει δυσχέρεια στην αμεσότητα και στην ευκολία επικοινωνίας και πρόσβασης στην προσωπική διασκέδαση.

Share