Loading...
Meet my city | Δουβλίνο - Ιρλανδία: Παναγιώτης Ποδιώτης '15

Meet my city | Δουβλίνο - Ιρλανδία: Παναγιώτης Ποδιώτης '15

Ο Παναγιώτης Ποδιώτης, απόφοιτος του Anatolia High School της τάξης του ’15, μας ξεναγεί στο Δουβλίνο όπου ζει και εργάζεται ως Σύμβουλος Marketing Πελατών στη Google.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την πόλη σου;

Σε γενικές γραμμές, οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ήπιες ολόκληρο τον χρόνο - σε βαθμό ώστε να  ξαφνιάζουν δεδομένης της θέσης της χώρας. Όμως οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις και ο δυνατός αέρας – εάν και όχι απαγορευτικά -  κάνουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα λιγότερο δημοφιλή για τους επισκέπτες. Η πόλη λάμπει την άνοιξη, μία περίοδο κατά την οποία τα πάρκα και οι προβλήτες γεμίζουν από κόσμο, με σταθερή ηλιοφάνεια, και αρκετές ευκαιρίες για εξορμήσεις στη φύση όπως στα  Wicklow Mountains, και στα παραθαλάσσια χωριά Howth, και Malahide. Τέλος, ενώ ο εορτασμός του Άγιου Πατρικίου στις 17 Μαρτίου είναι παγκόσμιας φήμης, θεωρώ πως στερεί από τη πόλη τον ρυθμό και τον χαρακτήρα της λόγω του εξαιρετικά μεγάλου όγκου τουριστών που συρρέουν από το εξωτερικό, και δεν θα πρότεινα εκείνες τις ημέρες για επίσκεψη στην πόλη.

Ποιο μουσείο/αξιοθέατο αξίζει να επισκεφθεί κανείς;

Το νεολιθικό μνημείο Newgrange βρίσκεται περίπου μία ώρα έξω από τη πόλη και είναι παλαιότερο των Stonehenge και των αιγυπτιακών πυραμίδων! Η έντονη πνευματικότητα που περιβάλλει το σύμπλεγμα τύμβων  και χώρων τελετών,  δημιουργεί μία υποβλητική ατμόσφαιρα που διαπερνά τον επισκέπτη  και ζωντανεύει το βαθύ ανθρώπινο υποσυνείδητο.

Τι μπορεί να κάνει κανείς δωρεάν;

Να επισκεφτεί το Phoenix Park το οποίο είναι το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αποτελεί επίσης χώρο κατοικίας ελαφιών τα οποία είναι ιδιαίτερα φιλικά.

Ποιο εστιατόριο προτείνεις;

Η αλήθεια είναι πως η παραδοσιακή Ιρλανδική κουζίνα δεν φημίζεται πάρα πολύ. Εξαίρεση αποτελούν φυσικά τα ποτά με αποκορύφωμα τα ουίσκι και τις μπύρες. Για αυτούς τους λόγους, και εξαιτίας της κεντρικής θέσης των pub στο τρόπο ζωής και την τοπική ταυτότητα, θα πάρω την ελευθερία να προσεγγίσω διαφορετικά την ερώτηση και να προτείνω pubs.

Το The Cobblestone έχει τις Κυριακές ζωντανή μουσική και παραδοσιακές εκδηλώσεις στο πίσω mini stage. Στη McNeil’s μπορείτε να απολαύσετε φημισμένο Irish Coffee και μουσική από ερασιτέχνες κάθε Σαββατοκύριακο  σε έναν μικρό και φιλικό χώρο. Το Pipers Corner είναι μια μοντέρνα εκδοχή της κλασικής pub που ιδρύθηκε από νέους Ιρλανδούς που επιχειρούν να διατηρήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της αλλά μέσα από μια πιο hipster προσέγγιση. Tο Confession Box είναι μια ιστορική pubπου συγκεντρώνει κόσμο μεγαλύτερης ηλικίας και επικεντρώνεται στο παραδοσιακό άθλημα της χώρας – το Γαελικό ποδόσφαιρο. Τέλος, το Fibber Magees αποτελεί νεανικό after μαγαζί με μεγάλη εσωτερική αυλή και πολλούς expats.

Ποια μέρη προτείνεις για διαμονή;

Η περιοχή του Portobello είναι πολύ όμορφη και αρκετά κοντά στην τουριστική ζώνη της περιοχής που αποκαλείται “Temple Bar”. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πατρικίου και το διπλανό πάρκο αποτελούν εξαιρετικούς χώρους ανάπαυλας και εποχιακών υπαίθριων αγορών. Το The Last Bookshop και το Mad Egg – καταστήματα της περιοχής, αξίζουν επίσης μια επίσκεψη.

Υπάρχει κάτι που αξίζει να αγοράσει κανείς;

Vintage poster από παλιές διαφημίσεις της μπύρας Guinness, αλλά και σπάνια ιρλανδέζικα ουίσκι όπως το Redbreast.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την πόλη σου;

Τα yellow umbrella tours διοργανώνουν  ξεναγήσεις με ντόπιους οδηγούς στις οποίες το κόστος συμμετοχής είναι προαιρετικό. Για όσες και όσους απολαμβάνουν την ιστορία και την εθνογραφία, προτείνω το tour με θέμα το Irish Independence (tip: εάν ο/η ξεναγός έχει καταγωγή από το Βόρειο Δουβλίνο, θα γνωρίζει για στέκια ντόπιων και αυθεντικές pub).

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο σημείο στην πόλη;

H pub The Celt. Πρόκειται για ένα μαγαζί που έχει ζωντανή μουσική ακόμα και τις καθημερινές, και που δεν κρύβεται από πολιτικά και ιστορικά ζητήματα που έχουν διαμορφώσει την ταυτότητα της χώρας. Impromptu γλέντια και ένας πολύ όμορφος και πολύπλοκος χώρος το κάνουν must για ντόπιους και επισκέπτες.

Ποιο είναι το δικό σου top secret της πόλης που ζεις;

Κάθε Παρασκευή απόγευμα διοργανώνεται στον σύλλογο Teacher’s Club βραδιά παραδοσιακών τραγουδιών. Πλήθος ντόπιων, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και λίγων νεαρών expats μαζεύονται στον δεύτερο όροφο για να τραγουδήσουν και να αφηγηθούν ιστορίες. Η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά φιλόξενη – χαρακτηριστικό των Ιρλανδών, η συμμετοχή ελεύθερη, ενώ στον ίδιο όροφο λειτουργεί και πολύ φθηνό bar με όμορφο σαλόνι.

Share