Loading...
Meet my city | Ουτρέχτη - Ολλανδία: Βασίλης Παπαμόσχος '13

Meet my city | Ουτρέχτη - Ολλανδία: Βασίλης Παπαμόσχος '13

Ο Βασίλης Παπαμόσχου απόφοιτος του Anatolia High School της τάξης του ’13, μας ξεναγεί στην Ουτρέχτη όπου ζει και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές  στο "Drug Innovation".

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την πόλη σου;

Θα έλεγα σίγουρα άνοιξη ή καλοκαίρι είναι οι καλύτερες εποχές, διότι η Ουτρέχτη (και γενικότερα η Ολλανδία) είναι από τις χώρες που πρέπει να είσαι τυχερός/τυχερή όσον αφορά τον καιρό όταν πρόκειται να την επισκεφθείς. Οπότε, σε αυτές τις δύο εποχές, αυξάνονται οι πιθανότητες να πετύχεις καλό καιρό και ηλιοφάνεια. Μια όχι και τόσο κρυφή συμβουλή είναι να επισκεφθεί κανείς την Ολλανδία τον Απρίλιο/ Μάιο για να έχει την ευκαιρία να δει τα απέραντα λιβάδια με τις τουλίπες που τότε είναι η καλύτερη εποχή για κάτι τέτοιο, όπως επίσης και η ημέρα του Βασιλιά (Koningsdag), μια μεγάλη αργία σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό των γενεθλίων του Βασιλιά με χαρακτηριστικό στοιχείο το χρώμα πορτοκαλί σε οποιασδήποτε φύσεως ρούχα, αξεσουάρ και στολισμούς.

Ποιο μουσείο/αξιοθέατο αξίζει να επισκεφθεί κανείς;

Τον πύργο Dom (Domtoren). Πρόκειται για τον υψηλότερο πύργο-καμπαναριό ολόκληρης της χώρας με ύψος 112 μέτρα και προφανώς είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της, με ιστορία πολλών αιώνων και 465 σκαλιά προς ανάβαση, στων οποίων το τέλος είναι δυνατόν να δει κανείς τη θέα ολόκληρης της πόλης. Σίγουρα δεν προτείνεται το συγκεκριμένο αξιοθέατο σε άτομα με κλειστοφοβία και υψοφοβία. Επιπλέον, υπάρχει και το πανέμορφο κάστρο Kasteel de Haar, με απέραντους κήπους για picnic και μεσαιωνικά εκθέματα στο εσωτερικό του. Το κάστρο βέβαια βρίσκεται έξω από την πόλη, αλλά είναι εύκολα προσβάσιμο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με ποδήλατο στα 25-30 λεπτά.

Τι μπορεί να κάνει κανείς δωρεάν;

Οι βόλτες σε οποιοδήποτε από τα πάρκα της πόλης είναι μια δωρεάν δραστηριότητα που μπορεί να απολαύσει ο κάθε ταξιδιώτης, ειδικά με καλό καιρό. Επίσης, σε πολλά από αυτά τα πάρκα, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, υπάρχουν και πολλά φεστιβάλ street food με δωρεάν είσοδο.

Ποιο εστιατόριο προτείνεις;

Η Ουτρέχτη είναι γεμάτη με εστιατόρια με έθνικ κουζίνα από όλες τις γωνιές του κόσμου, οπότε σε αυτό το κομμάτι προσφέρονται πάρα πολλές επιλογές. Λόγω προσωπικής λατρείας προς την Ιταλία, το O’Panuozzo είναι μια δοκιμασμένη επιλογή για καταπληκτική παραδοσιακή πίτσα σε ξυλόφουρνο, στο κέντρο της αγοράς της πόλης. Για πιο gourmet κουζίνα προτείνω και το Zala’s, ένα μικρό αλλά υπέροχο εστιατόριο κοντά στο Domtoren.

Ποια μέρη προτείνεις για διαμονή;

Προσωπικά πιστεύω ότι είτε ως τουρίστας, είτε ως μόνιμος κάτοικος συμφέρει πολύ να μένεις κάπου κοντά στον σταθμό των τρένων (Utrecht Centraal), ο οποίος φυσικά βρίσκεται στην ουσία κολλητά με το κέντρο της πόλης, για να μπορέσεις να τον αξιοποιήσεις στο έπακρο. Η περιοχή Lombok, με πιο αραβικό-μουσουλμανικό χαρακτήρα, ωραίες παραδοσιακές γειτονιές και τον χαρακτηριστικό ανεμόμυλό της, προσφέρονται για τον συγκεκριμένο σκοπό. Μια καλή επιλογή για πολύ καλό και βολικό ξενοδοχείο, από την άποψη ότι βρίσκεται δίπλα στο Utrecht Centraal, είναι το NH Hotel. Επίσης πολύ όμορφες και εύκολα προσβάσιμες περιοχές είναι η περιοχή γύρω από το κεντρικό κανάλι Oudegracht και η περιοχή Tuinwijk.

Υπάρχει κάτι που αξίζει να αγοράσει κανείς;

Εννοείται τα παραδοσιακά βαφλάκια Stroopwafels (κατά προτίμηση φρέσκα και ζεστά) από κάποια καντίνα ή την λαϊκή αγορά που βρίσκεται στην πλατεία Vrendenburg κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο όπως επίσης και οποιουδήποτε είδους Ολλανδικό τυρί.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την πόλη σου;

Η Ουτρέχτη σίγουρα προσφέρεται για να την ανακαλύψει κάποιος με τα πόδια, έστω το κυρίως κέντρο της, διότι είναι σχετικά μικρή πόλη με πολλές όμορφες γωνιές, κανάλια, ανεμόμυλους, μαγαζιά, πάρκα και πλατείες μαζεμένα στο κέντρο της. Με μια σχετική εμπειρία των δύο ετών που κατοικώ εδώ όμως, πιστεύω ότι και η επιλογή του νοικιασμένου ποδηλάτου μπορεί να ομορφύνει πολύ περισσότερο αυτήν εμπειρία.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο σημείο στην πόλη;

Λοιπόν, υπάρχει μια γωνιά, στο κέντρο από την οποία περνάει το κανάλι που περικλείει το κέντρο. Μέχρι πέρυσι βρισκόταν εκεί το μπαρ Roost aan de Singel, τώρα πρόκειται για μια άδεια γωνιά με γρασίδι που μπορείς να καθίσεις ή να ξαπλώσεις στην ειδική για τέτοιες χρήσεις κουβέρτα σου (όπως κάνουν όλοι οι Ολλανδοί μόλις βγει λίγος ήλιος).
Από μαγαζιά για καφέ νομίζω ότι θεωρείται πλέον στέκι το Elize στην πλατεία Mariaplaats. Επίσης, πολύ συχνές επιλογές για τον ίδιο λόγο είναι το Jack Rabbit στην πλατεία Neude και οποιοδήποτε άλλο μαγαζί στην πλατεία Stadehuisplein. Για μπύρα/ποτό σίγουρα το Lebowksi κάτω από το Domtoren είναι μια σταθερή επιλογή από την πρώτη στιγμή, όπως και το Hofman στην πλατεία Janskerkhof.

Ποιο είναι το δικό σου top secret της πόλης που ζεις;

Εκτός από τα πολλά σχετικά κρυμμένα graffiti σε διάφορα κτίρια της πόλης της Ουτρέχτης, ένα αγαπημένο σημείο είναι το τούνελ Ganzenmarkt, διακοσμημένο με graffiti και πολύχρωμο φωτισμό. Βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης, ουσιαστικά ξεκινώντας λίγο μετά την πλατεία Stadhuisplein και καταλήγοντας στο κεντρικό κανάλι της Ουτρέχτης, Oudegracht.

Share