Loading...
Meet my city | Σάλτσμπουργκ - Αυστρία: Αριέτα Λιάτση '19

Meet my city | Σάλτσμπουργκ - Αυστρία: Αριέτα Λιάτση '19

Η Αριέτα Λιάτση, απόφοιτη του Anatolia High School της τάξης του ’19, μας ξεναγεί στο Σάλτσμπουργκ όπου ζει και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο βιολί στο πανεπιστήμιο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την πόλη σου;

Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι να επιλέξω μόνο μία. Το Σάλτσμπουργκ είναι μια παραμυθένια πόλη, η οποία μεταμορφώνεται ανάλογα με την εποχή. Η πιο προφανής απάντηση θα ήταν ο χειμώνας, καθώς η πόλη κάθε χρόνο ντύνεται στα λευκά και είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Παρόλα αυτά προσωπικά θα επέλεγα ίσως το καλοκαίρι. Το πράσινο που κυριαρχεί παντού, ο ήλιος που πλέον δύει στις 10 μ.μ., οι ροζ ουρανοί, η απαλή, και όχι αποπνικτική, ζέστη, οι μουσικοί στους δρόμους, ο αριθμός των ποδηλάτων στους δρόμους που ξαφνικά διπλασιάζεται, οι εκδρομές στις λίμνες και τα χαρούμενα πρόσωπα των ανθρώπων που απολαμβάνουν τον ήλιο δίπλα στο ποτάμι είναι κάποιες από τις εικόνες που επικρατούν στο Σάλτσμπουργκ τους καλοκαιρινούς μήνες, και θα το συνέστηνα ανεπιφύλακτα σε όσους αναζητούν ένα πιο «ξεκούραστο» είδος διακοπών στο εξωτερικό. Επίσης, για τους λάτρεις της κλασσικής μουσικής, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιείται το φεστιβάλ μουσικής Salzburger Festspiele με αμέτρητες συναυλίες καθημερινά.

Ποιο μουσείο/αξιοθέατο αξίζει να επισκεφθεί κανείς;

Σίγουρα το φρούριο Χοενσάλτζμπουργκ, Festung Hohensalzburg. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μεσαιωνικό κάστρο της κεντρικής Ευρώπης και σύμβολο της πόλης και βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Festungsberg. Εκεί μπορεί να φτάσει κανείς είτε με τα πόδια είτε με το τελεφερίκ, Festungsbahn, το οποίο πρόκειται για παλαιότερο τελεφερίκ στην Αυστρία, και να απολαύσει τη θέα όλης της πόλης. Επιπλέον, οι κήποι Μιραμπέλ είναι ένα από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει μια βόλτα στη «φύση» αλλά παράλληλα στο κέντρο της πόλης. Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το σπίτι του αυστριακού συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο οποίος γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ και πολλοί αναφέρονται στην πόλη και ως «η πατρίδα του Μότσαρτ».

Τι μπορεί να κάνει κανείς δωρεάν;

Καθώς το Σάλτζμπουργκ είναι μία πόλη που περιτριγυρίζεται από βουνά, σίγουρα οι πεζοπορίες είναι κάτι που μπορεί κανείς να απολαύσει δωρεάν. Τα βουνά Kapuzinerberg και Mönchsberg είναι εύκολα προσβάσιμα από το κέντρο της πόλης και με σχετικά εύκολη διαδρομή και πανέμορφη θέα, αλλά και τα τριγύρω μεγαλύτερα βουνά, όπως το Gaisberg, κατάλληλο για ημερήσια πεζοπορία. Επίσης η επίσκεψη στους κήπους Hellbrun, είναι μια ωραία δωρεάν δραστηριότητα, καθώς βρίσκονται λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης και υπάρχει ατελείωτος χώρος για βόλτες και πικνίκ μέσα στη φύση.

Ποιο εστιατόριο προτείνεις;

Στην πόλη υπάρχουν πολλαπλές επιλογές για φαγητό, με κουζίνες από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Ωστόσο, για καλό αυστριακό φαγητό θα πρότεινα το εστιατόριο Sternbräu, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί κανείς να απολαύσει το φαγητό του στον κήπο του μαγαζιού, κάτω από τις φυλλωσιές των δέντρων. Αξίζει επίσης να επισκεφθεί κανείς και το γνωστό ζυθοποιείο Augustiner Bräu, για να δοκιμάσει γνήσιες αυστριακές μπύρες. Για τους λάτρεις του καφέ θα πρότεινα το Café Tomaselli, με παραδοσιακά αυστριακά γλυκά (και όχι μόνο) και θέα την κεντρική πλατεία της πόλης, όπως επίσης και το Café Bazar, όπου μπορείς να απολαύσεις τον πρωινό σου καφέ δίπλα στο ποτάμι.

Ποια μέρη προτείνεις για διαμονή;

Θα πρότεινα την παλιά πόλη (Altstadt), ή τη Νέα πόλη (Neustadt), καθώς και οι δύο περιοχές αποτελούν το κέντρο του Σάλτσμπουργκ. Ωστόσο, καθώς η πόλη δεν είναι τόσο μεγάλη, το κέντρο είναι εύκολα προσβάσιμο από όλες τις περιοχές και τα μέσα συγκοινωνίας είναι πολύ εξυπηρετικά.

Υπάρχει κάτι που αξίζει να αγοράσει κανείς;

Μιας και πρόκειται για την πατρίδα του Μότσαρτ, δεν θα μπορούσα να προτείνω κάτι άλλο παρά τα σοκολατάκια Mozartkugeln. Δεν θα δυσκολευτείς να τα βρεις, καθώς βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης! Ωστόσο, για τα γνήσια σοκολατάκια θα συνιστούσα τα ζαχαροπλαστεία Fürst. Σε περίπτωση όμως που κάποιος ταξιδέψει στο Σάλτσμπουργκ την περίοδο των Χριστουγέννων, σχεδόν «επιβάλλεται» να επισκεφθεί τις περίφημες χριστουγεννιάτικες αγορές και να δοκιμάσει ένα ποτήρι Glüwein, ζεστό κρασί, που είναι ό,τι πρέπει για το κρύο του χειμώνα αλλά και για να συνοδεύσεις τη βόλτα σου στους χριστουγεννιάτικους πάγκους.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την πόλη σου;

Σίγουρα ανακαλύπτοντας την πόλη με τα πόδια είναι μια πολύ καλή επιλογή, καθώς το Σάλτσμπουργκ είναι σχετικά μικρό και οι αποστάσεις περπατιούνται εύκολα. Ωστόσο, εάν υπάρχει η δυνατότητα, προσωπικά θα πρότεινα την ενοικίαση ποδηλάτου. Η πόλη είναι πολύ φιλική για τους ποδηλάτες, και είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να απολαύσεις τα πανέμορφα τοπία τριγύρω. Μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν οργανωμένα biking tours με ξεναγό, όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα αξιοθέατα της ταινίας Sound of Music, της οποίας πολλές σκηνές γυρίστηκαν στο Σάλτσμπουργκ.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο σημείο στην πόλη;

Η λίμνη Leopoldskron! Περίπου 20’ από το κέντρο της πόλης με τα πόδια βρίσκεται το παλάτι Leopoldskron (το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως το σπίτι της οικογένειας von Trapp στην ταινία Sound of Music) και περιτριγυρίζεται από τη λίμνη. Είναι ένα πολύ ήσυχο μέρος, μέσα στη φύση, οπού θα συναντήσεις κυρίως ντόπιους να αθλούνται, να ψαρεύουν, ή απλά να απολαμβάνουν το τοπίο, με το κανάλι Almkanal δίπλα, όπου αν δεν σε ενοχλεί το κρύο μπορείς και να κολυμπήσεις. Το κατάλληλο μέρος για αποφόρτιση:)

Ποιο είναι το δικό σου top secret της πόλης που ζεις;

Το βουνό Mönchsberg. Δεν είναι και τόσο «μυστικό», καθώς πρόκειται για ένα βουνό στο κέντρο του Σάλτσμπουργκ. Ωστόσο, αυτό που με μαγεύει κάθε φόρα που βρίσκομαι εκεί, είναι το ότι μπορείς μέσα σε λίγα λεπτά να βρεθείς από τη βαβούρα της πόλης στην απόλυτη ηρεμία. Πολύ εύκολα προσβάσιμο από πολλές διαφορετικές περιοχές της πόλης, αλλά παρόλα αυτά όταν φθάσεις εκεί δεν συνειδητοποιείς ότι είσαι ακόμα μέσα στην πόλη. Στην κορυφή του βουνού μάλιστα βρίσκεται το μουσείο μοντέρνας τέχνης με το καφέ του να βλέπει ολόκληρο το Σάλτσμπουργκ από ψηλά. Μοναδικά όμορφα τοπία που αλλάζουν με την εποχή, και εάν ακολουθήσεις τα λίγο πιο κρυφά μονοπάτια θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε πίνακα ζωγραφικής…

Share