Loading...
Meet my city | Ελσίνκι - Φιλανδία: Κάρι Σουστιέλ '10

Meet my city | Ελσίνκι - Φιλανδία: Κάρι Σουστιέλ '10

Ο Κάρι Σουστιέλ, απόφοιτος του Anatolia High School της τάξης του ’10, μας ξεναγεί στο Ελσίνκι όπου ζει και εργάζεται ως Partner Manager στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας  (FinTech) και  ως ηθοποιός.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την πόλη σου;

Αυτή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί, γιατί το Ελσίνκι έχει διαφορετική γοητεία σε κάθε σεζόν. Αν όμως συνιστούσα μια σεζόν, θα ήταν καλοκαίρι. Τα καλοκαίρια στο Ελσίνκι είναι ήπια με θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου και εξαιρετικά με θερμοκρασία 30 βαθμούς Κελσίου χωρίς υγρασία. Το Ελσίνκι το καλοκαίρι, φοράει τα γιορτινά και ένδοξα ρούχα του. Παντού γίνονται πάρτι και πανηγύρια. Τα πιο γνωστά φεστιβάλ είναι το Flow Festival και το Sideways με παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες που κάνουν ουρά για να τραγουδήσουν.

Αυτό που κάνει αυτή την πόλη ξεχωριστή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ο ήλιος που σχεδόν ποτέ δεν δύει. Φανταστείτε να μπαίνετε στο μπαρ στις 21:00 με τον ήλιο έξω και να επιστρέφετε σπίτι γύρω στις τρεις τα ξημερώματα με τον εορταστικό ήλιο ακόμα έξω. Έχοντας μεγαλώσει στην Ελλάδα, αυτό είναι ένα σουρεαλιστικό θέαμα και συναίσθημα. Το συνεχές φως του ήλιου εξισορροπεί τον σκοτεινό συχνά μακρύ χειμώνα.

Αν είστε λάτρης της φύσης, είστε τυχεροί! Η φύση είναι πολύ κοντά στην πόλη, το πολύ δέκα λεπτά από το κέντρο, ώστε να φτάσετε σε ένα ονειρικό δάσος, να μαζέψετε μούρα, να κάνετε μια βουτιά σε μια λίμνη και φυσικά να ζήσετε την κλασική φινλανδική σάουνα… (μια φινλανδική λέξη παρεμπιπτόντως).

Ποιο μουσείο/αξιοθέατο αξίζει να επισκεφθεί κανείς;

Την πανέμορφη Εκκλησία Τεμπελιαούκιο γνωστή και ως Εκκλησία του Βράχου ή Πέτρινη Εκκλησία από το 1969. Η εκκλησία βρίσκεται στην καρδιά του Ελσίνκι επομένως δεν πρέπει να την χάσετε. Η εσωτερική αρχιτεκτονική είναι εκπληκτική σχεδόν φουτουριστική. Με πιάνει δέος κάθε φορά που την επισκέπτομαι. Υπάρχει επίσης ένα όμορφο εκκλησιαστικό όργανο μέσα. Εάν είστε τυχεροί, μπορείτε να το ακούσετε να παίζεται κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης ή τελετής.

Τι μπορεί να κάνει κανείς δωρεάν;

Σόμπα Σάουνα (Sompasauna)! H Σόμπα Σάουνα βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη, δίπλα στη θάλασσα και περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές σάουνες διαφορετικών μεγεθών. Είναι γοητευτική το χειμώνα και το καλοκαίρι. Οι σάουνες είναι κοινόχρηστες, κάτι που δημιουργεί μια αίσθηση κοινότητας. Μπορεί να σας ζητηθεί να κόψετε ξύλα ή να είστε ο μάστερ (υπεύθυνος) της σάουνας για παράδειγμα. O μάστερ της σάουνας είναι υπεύθυνος να ρίχνει ήρεμα νερό στις πέτρες (μέσα στην σάουνα) που ζεματάνε. Οι υδρατμοί που δημιουργούνται, σε κάνουν να νιώθεις κύματα θερμότητας στο πρόσωπο και στο σώμα σου. Είναι ιδιαίτερη αίσθηση!
Υπάρχει πάντα κάποιος πρόθυμος να κόψει ξύλα και να τροφοδοτήσει τη σάουνα. Το χειμώνα μπορείτε να κάνετε το λεγόμενο ''Avanto'' που είναι μια φινλανδική παράδοση που περιλαμβάνει το κολύμπι σε μια τρύπα στην παγωμένη θάλασσα... Είναι μια απίστευτη εμπειρία! Μετά το μπάνιο σας στην παγωμένη θάλασσα, μπορείτε να επιστρέψετε στη σάουνα και το αντίστροφο....Μη φοβάστε! Οι Φινλανδοί κάνουν Avanto εδώ και γενιές.

Στη Sompasauna υπάρχει ακόμη και ένα πιάνο, οπότε ο χώρος συχνά συνοδεύεται από υπέροχη ζωντανή και παραδεισένια μουσική.

Ποιο εστιατόριο προτείνεις;

Για βραδινό φαγητό προτείνω το εστιατόριο Farang που βρίσκεται δίπλα στο Κοινοβούλιο. Το Farang προσφέρει κουζίνα από τη νοτιοανατολική Ασία. Προτείνω οπωσδήποτε ‘’5-course tasting menu’’ και ένα κοκτέιλ για να ανοίξει η όρεξη. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν το κρασί από Πελοπόννησο που προσέφεραν για συνοδευτικό ποτό. Αν θέλετε μια πιο premium εμπειρία, το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Υπάρχει κάτι που αξίζει να αγοράσει κανείς;

Νομίζω ότι το Ελσίνκι είναι εξαιρετικό για τους λάτρεις της αρτοποιίας. Τα αρτοποιεία του Ελσίνκι πωλούν συχνά νόστιμο και υγιεινό ψωμί που ονομάζεται ψωμί σίκαλης από 100% σκούρο αλεύρι σίκαλης. Το ψωμί σίκαλης περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά - ειδικά βιταμίνες Β - και έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η απώλεια βάρους, ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος. Πρέπει επίσης να δοκιμάσετε το περίφημο korvapuusti (ψωμάκια κανέλας σε φινλανδικό στιλ). Ταιριάζουν τέλεια με ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ.

Εάν είστε λάτρεις του σχεδιασμού, θα πρέπει να σκεφτείτε να αγοράσετε τα Iconic γυάλινα αντικείμενα που κατασκευάζονται από την εταιρία Ittala. Η Ittala προσφέρει βάζα, φλιτζάνια καφέ ή ποτήρια. Κάθε φινλανδικό νοικοκυριό έχει τουλάχιστον ένα ποτήρι από την Ittala. Τα βλέπεις συχνά στα σπίτια σε γιορτές και σε τελετές.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την πόλη σου;

Με το ποδήλατο τους μήνες που δεν χιονίζει φυσικά ή περπατώντας τον χειμώνα. Μπορείτε να κάνετε βόλτα σε όλη την πόλη σε δρόμους φιλικούς προς το ποδήλατο, να εξερευνήσετε κοντινές παραλίες και δάση με πολύχρωμα λουλούδια. Αν σας αρέσουν οι πιο έντονες δραστηριότητες, μπορείτε να κάνετε και ορεινή ποδηλασία. Υπάρχουν διαδρομές κοντά στην πόλη που μπορείτε να φτάσετε με το μετρό ή το τρένο σε λιγότερο από σαράντα λεπτά. Το σπουδαίο με το Ελσίνκι είναι ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα εντός των ορίων της πόλης. Τριγύρω υπάρχουν πολλά διαφορετικά δάση.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο σημείο στην πόλη;

Το Cafe Regatta, γιατί εκεί μπορείς να απολαύσεις τα λεγόμενα korvapuusti (cinamon buns), να γευτείς Φινλανδικά λουκάνικα μπροστά στην φωτιά, να πιείς γευστικό καφέ σε μία από τις καλύτερες ροσταρίες καφέ ή ζεστή σοκολάτα, και πάνω από όλα, να απολαύσεις όμορφα ηλιοβασιλέματα το καλοκαίρι και το χειμώνα. Τον χειμώνα όταν η θάλασσα έχει εντελώς παγώσει, μετά το καφεδάκι σου, μπορείς περπατήσεις πάνω της με άνεση.

Ποιο είναι το δικό σου top secret της πόλης που ζεις;

Νομίζω ότι το top secret μου μυστικό είναι αυτή η ποδηλατική διαδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας θα πάρεις μια καλή γεύση της πόλης και τις ομορφιές της. Στην διαδρομή περνάς μέσω του κέντρου της πόλης, φάρμες λουλουδιών και από παραλίες, που αντικρίζεις αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος κτίρια. Η διαδρομή καταλήγει πίσω στο κέντρο της πόλης όπου σας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσετε φινλανδικό καφέ και korvapuusti. Η διαδρομή δεν απαιτεί πολύ χρόνο και περιλαμβάνει πολλά σημεία για φωτογραφία και διάλειμμα για παγωτό ή καφέ. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 30 χιλιόμετρα, οπότε είναι αρκετά εφικτό σε μια μέρα.

Share