Loading...
Meet my city | Ρώμη - Ιταλία

Meet my city | Ρώμη - Ιταλία

Ο Παναγιώτης Λαζαρίδης απόφοιτος του Anatolia High School της τάξης του ’21, μας ξεναγεί στη Ρώμη, όπου ζει, διανύοντας το τρίτο έτος των σπουδών του στην ιατρική σχολή, στο La Sapienza University of Rome.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την πόλη σου;

Η Ρώμη είναι μία από αυτές τις πόλεις, οι οποίες δεν έχουν “peak season” - οι τουρίστες κατακλύζουν την πόλη όλον τον χρόνο. Παρόλα αυτά, θα έλεγα πως οι καλύτερες εποχές για να την επισκεφθεί κάποιος είναι τα μέσα της άνοιξης και του φθινοπώρου. Αυτό γιατί η θερμοκρασία τις εποχές αυτές επιτρέπει σε κάποιον να περιπλανηθεί άνετα σε όλα τα σημεία της πόλης, καθώς και να απολαύσει τα μαγικά ηλιοβασιλέματα από τις πολλές ταράτσες της. Σε αντίθεση, το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι επικίνδυνα υψηλές και, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό των τουριστών,καθιστούν την εξερεύνηση της πόλης πραγματικά δύσκολη.

Ποιο μουσείο/αξιοθέατο αξίζει να επισκεφθεί κανείς;

Δύσκολο να απαντήσει κανείς αυτήν την ερώτηση, μιας και η Ρώμη έχει αμέτρητα μουσεία. Θα έλεγε κανείς πως και η πόλη η ίδια είναι ένα “open air” μουσείο. Από τα αγαπημένα μου μουσεία είναι η Galleria Borghese, η οποία βρίσκεται σε μία μεγάλη έκταση “πράσινου” στο κέντρο της πόλης, η Galleria d’Arte Moderna, καθώς και το μουσείο ΜΑΧΧΙ του οποίου την αρχιτεκτονική έχει επιμεληθεί η Zaha Hadid. Παρόλα αυτά, κάποιος δεν μπορεί να πάει στην Ρώμη και να μην επισκεφθεί τα Μουσεία του Βατικανού και τους κήπους τους, καθώς και το Αltare della Patria, από την κορυφή του οποίου μπορεί κανείς να δει όλη την πόλη σε 360 μοίρες.

Τι μπορεί να κάνει κανείς δωρεάν;

Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα είναι ορισμένη ως “culture Sunday” κατά την οποία μπορούν οι τουρίστες αλλά και οι πολίτες να επισκεφθούν όποιο κρατικό μουσείο θέλουν εντελώς δωρεάν. Κανείς μπορεί επίσης να επισκεφθεί ένα εκ των πολλών vintage markets που βρίσκονται σε πολλές γωνίες της πόλης, με προσωπικό μου αγαπημένο το market της “Porta Portese”, όπου μπορεί κανείς να βρει Vintage ρούχα, έπιπλα, κοσμήματα καθώς και έργα τέχνης.

Ποιο εστιατόριο προτείνεις;

Ακόμη μία δύσκολη ερώτηση καθώς υπάρχουν τόσα πολλά. Δικά μου αγαπημένα είναι η Enoteca Trastevere, το Ristorante Pancrazio και η Trattoria dei Butteri, η οποία βρίσκεται εκτός του ιστορικού κέντρου της πόλης. Σε αυτά μπορεί κανείς να απολαύσει τα κορυφαία πιάτα που έχει να προσφέρει η ιταλική κουζίνα. Επιπλέον, για γνήσιο ιταλικό gelato, θα πρότεινα το Giolitti κοντά στο Pantheon και την Gelateria “La Romana” κοντά στην Piazza Navona. Τέλος, για tiramisu κανείς θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει το Mr. 100, στο οποίο προσφέρονται 100 διαφορετικές γεύσεις tiramisu.

Ποια μέρη προτείνεις για διαμονή;

Για διαμονή θα πρότεινα γενικότερα όλες τις περιοχές που συνδέονται με την πόλη μέσω των γραμμών του μετρό. Ειδικότερα εκείνες που βρίσκονται στις γραμμές Α και Β, καθώς αυτές διασχίζουν τις περισσότερες περιοχές του κέντρου της πόλης. Άλλη περιοχή που θα πρότεινα είναι αυτή του Trastevere.

Υπάρχει κάτι που αξίζει να αγοράσει κανείς;

Πέραν από την εξαιρετική κουζίνα και τα αμέτρητα μαγαζιά της ιταλικής μόδας, θα έλεγα πως σίγουρα αξίζει να αγοράσει κανείς κάτι από τα vintage μάρκετ τα οποία ανέφερα παραπάνω, καθώς κανείς μπορεί να βρει σε αυτά πολλούς μικρούς “θησαυρούς”.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την πόλη σου;

Κατά την γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κανείς την Ρώμη είναι με τα πόδια, καθώς, όπως προανέφερα, η πόλη είναι ένα “open air” μουσείο και κάθε βήμα αντιστοιχεί σε ένα άλλο “έκθεμα”. Σημαντικό να πω πως τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονται σε αποστάσεις, οι οποίες εύκολα καλύπτονται με τα πόδια.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο σημείο στην πόλη;

Το δικό μου αγαπημένο σημείο είναι το πάρκο της Villa Borghese, στο οποίο βρίσκεται και η Galleria Borghese την οποία ανέφερα παραπάνω. Το πάρκο γενικότερα είναι ένας “πνεύμονας πράσινου” για την πόλη, στον οποίο θα βρει κανείς κόσμο να κάνει την βόλτα του, να γυμνάζεται, να διαβάζει, να ζωγραφίζει, να παίζει μουσική. Οπότε, για αυτό θα έλεγα πως το πάρκο αυτό αποτελεί για μένα πηγή έμπνευσης, καθώς και διέξοδο από την ένταση της καθημερινότητας, ειδικά κατά την διάρκεια των εξεταστικών περιόδων. Επίσης, στο ίδιο πάρκο υπάρχει και η Terazza del Pincio από την οποία μπορεί κανείς να απολαύσει ίσως μία από τις πιο όμορφες πανοραμικές θέες της Ρώμης. Τέλος, στο ίδιο πάρκο υπάρχει και ο ζωολογικός κήπος της Ρώμης καθώς και μία πληθώρα από πάρκα σκύλων.

Ποιο είναι το δικό σου top secret της πόλης που ζεις;

Το δικό μου top secret της πόλης είναι ένα μικρό μουσείο το οποίο δεν γνωρίζουν πολλοί. Είναι το μουσείο του Hendrik Christian Andersen, το οποίο βρίσκεται μερικά βήματα από την περίφημη Piazza del Popolo. Κάνοντας μια επίσκεψη κανείς στο μουσείο έρχεται αντιμέτωπος με μία πληθώρα σαγηνευτικών αγαλμάτων και άλλων έργων τέχνης του ομώνυμου νορβηγού καλλιτέχνη.

Share