Meet my city | Άννα Αλεξιάδου
Η Άννα Αλεξιάδου απόφοιτη του Anatolia High School της τάξης του ’23, μας ξεναγεί στο St Andrews της Σκωτίας όπου ζει και σπουδάζει Ιατρική.
Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την πόλη;
Τέλος καλοκαιριού μέχρι αρχή του φθινοπώρου είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς το St Andrews αν θέλει να απολαύσει την εξοχή και την ηρεμία της Σκωτίας, αφού υπάρχει μικρότερη πιθανότητα βροχής και δυνατών ανέμων και η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή για τα δεδομένα της πόλης. Έτσι, μπορεί κανείς να ξοδέψει μια ολόκληρη μέρα έξω ανακαλύπτοντας το St Andrews και φυσικά να παίξει γκολφ στην πόλη που θεωρείται παγκοσμίως η πρωτεύουσα του γκολφ. Επίσης είναι η περίοδος προτού αρχίσουν να μετακομίζουν όλοι οι φοιτητές πίσω στην πόλη, οπότε οι εγκαταστάσεις της (διαμονή, εστιατόρια και αξιοθέατα) είναι πιο προσβάσιμες. Παρόλα αυτά, αν θέλει κανείς να παρακολουθήσει τις διάφορες παραδόσεις για τις οποίες φημίζεται το πανεπιστήμιο και αποτελούν βασικό μέρος της μαγείας του St Andrews, μπορεί να επιλέξει την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, όταν πραγματοποιείται το Raisin Week με το διάσημο Foam Fight (πάλη με αφρό) ή αρχές Μαΐου όταν γίνεται το May Dip και όλοι οι μαθητές βουτάνε στη θάλασσα νωρίς το πρωί για να «ξεπλύνουν τις ακαδημαϊκές τους αμαρτίες».
Ποιο μουσείο/αξιοθέατο αξίζει να επισκεφθεί κανείς;
Στο St Andrews υπάρχουν πολλά μικρά μουσεία που καλύπτουν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Το Wardlaw Museum, το προσωπικό μου αγαπημένο, διηγείται στους επισκέπτες όλη την ιστορία του πανεπιστημίου του St Andrews από την ίδρυσή του το 1410, μέσω διαφόρων εκθεμάτων που έχουν διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων. Το St Andrews Museum, από την άλλη, είναι αφιερωμένο στην ιστορία της πόλης, ενώ αν θέλει κανείς να μάθει για την εξέλιξη του γκολφ στην πόλη, μπορεί να επιλέξει το British Golf Museum. Αν κάποιος αναζητά μια βαθύτερη ματιά στην πόλη του St Andrews μπορεί κάλλιστα να περιηγηθεί και στα τρία μέσα σε μερικές ώρες.
Τι μπορεί να κάνει κανείς δωρεάν;
Τα μουσεία Wardlaw και St Andrews έχουν δωρεάν είσοδο, οπότε αξίζουν μια θέση στο ‘itinerary’ ενός επισκέπτη. Έπειτα, μπορεί κανείς να περπατήσει κομμάτι (ή και ολόκληρο, για τους περιπετειώδεις) του διάσημου μονοπατιού ‘Coastal Path’ που απλώνεται κατά μήκος της ακτής όλης της περιοχής του Fife, όπου βρίσκεται το St Andrews, θαυμάζοντας τη φύση και τα αξιοθέατα της πόλης αλλά και των τριγύρω χωριών. Τέλος, αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορεί κανείς να κολυμπήσει στη θάλασσα και να κάνει πικνίκ σε μία από τις παραλίες. Αν τύχει και έχετε μαζί σας ψωμί ή καλαμπόκι, μπορείτε να ταΐσετε και τα παπάκια στο κανάλι του Kinness burn.
Ποιο εστιατόριο προτείνεις;
Σίγουρα πρέπει να δοκιμάσει κανείς τα παραδοσιακά Σκωτσέζικα scones του καφέ Gorgeous μαζί με ένα φλιτζάνι τσάι, που βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο του St Andrews και σε μεταφέρει αρκετές δεκαετίες πίσω στον χρόνο με τη ρετρό διακόσμηση και τη χαλαρωτική ατμόσφαιρά του.
Ποια μέρη προτείνεις για διαμονή;
Επειδή το St Andrews είναι συνέχεια πλημμυρισμένο από κόσμο (φοιτητές μέσα στη χρονιά και παίκτες του γκολφ το καλοκαίρι) πολύ συχνά δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα όσο αφορά τη διαμονή και πολλοί επιλέγουν Bed & Breakfast υπηρεσίες σε διπλανές περιοχές όπως το Leuchars. Η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα βολική λόγω των συνεχών δρομολογίων των λεωφορείων προς το St Andrews (κάθε 10 λεπτά) αλλά και του σταθμού του τρένου από όπου μπορεί κάποιος να εξερευνήσει και την υπόλοιπη Σκωτία. Αν, παρόλα αυτά, κάποιος προτιμάει να μείνει στο St Andrews υπάρχουν διάφορες επιλογές, από το πολυτελές ξενοδοχείο Old Course Hotel με υπέροχη θέα στο τεράστιο γήπεδο του γκολφ (Old Course) μέχρι και πιο οικονομικά δωμάτια σε ιδιωτικές καθώς και σε φοιτητικές εστίες που διαθέτει το πανεπιστήμιο σε επισκέπτες για το καλοκαίρι.
Υπάρχει κάτι που αξίζει να αγοράσει κανείς;
Όπως και στην υπόλοιπη Σκωτία, υπάρχουν πολλά μαγαζιά για να αγοράσει κανείς Κιλτ (Kilt), την παραδοσιακή καρό φούστα των Σκωτσέζων ανδρών που φοριέται πολύ συχνά σε επίσημες και ανεπίσημες περιστάσεις. Από την άλλη, αν κάποιος θέλει κάτι ι που να θυμίζει πιο πολύ το St Andrews, μπορεί να επισκεφθεί ένα από τα πολλά μαγαζιά με εξοπλισμό για γκολφ και να επιλέξει ένα σουβενίρ σχετικό με το άθλημα.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την πόλη σου;
Το St Andrews είναι τόσο μικρό που μπορεί κανείς να περπατήσει από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη σε μισή ώρα. Μέσα στην πόλη δεν κυκλοφορούν πάρα πολλά αυτοκίνητα, οπότε ο καλύτερος τρόπος να τριγυρίζει κάποιος είναι να προμηθευτεί έναν δωρεάν χάρτη από το St Andrews iCentre (κέντρο πληροφοριών στον κεντρικό δρόμο Market Street) και να περιηγηθεί είτε με τα πόδια είτε νοικιάζοντας ένα ποδήλατο.
Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο σημείο στην πόλη;
Πέρα από τις πανέμορφες παραλίες στις οποίες μπορείς να περπατήσεις, να χαλαρώσεις στο γρασίδι ή ακόμα και να κάνεις πικ-νικ με τους φίλους σου, ως βιβλιοφάγος το αγαπημένο μου σημείο στην πόλη είναι το βιβλιοπωλείο Topping & Co, ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο μεταξύ των δύο κεντρικών δρόμων (Market Street και North Street). Στον χώρο πραγματοποιούνται πολύ συχνά ομιλίες από συγγραφείς οι οποίοι παρουσιάζουν τα καινούρια τους βιβλία, ενώ σε καθημερινή βάση θα δείτε οικογένειες με τα παιδιά τους να κάθονται στους καναπέδες ανάμεσα στα ράφια και διαβάζουν όλοι μαζί. Πολύ συχνά όταν πηγαίνω με φίλους ή και μόνη, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι όλοι πολύ φιλικοί και μας κάνουν τις καλύτερες προτάσεις βιβλίων, μας προσφέρουν δωρεάν καφέ ή τσάι με μπισκοτάκια και καθόμαστε με τις ώρες διαβάζοντας και συζητώντας.
Ποιο είναι το δικό σου top secret της πόλης που ζεις;
Υπάρχουν πολλοί αστικοί μύθοι και μυστικά που λίγοι γνωρίζουν στο St Andrews, όπως πολλά υπόγεια τούνελ που συνδέουν διάφορα μέρη της πόλης και μπορούν να σε οδηγήσουν, για παράδειγμα, μέσα στον καθεδρικό ναό που προς το παρόν είναι μη προσβάσιμος. Μια λιγότερο μυστική πληροφορία αλλά παρόλα αυτά άγνωστη στους επισκέπτες είναι πως στο St Andrews μπορεί κανείς να δει το Βόρειο Σέλας, ειδικά τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, αν περπατήσει μακριά από τα φώτα της πόλης στην παραλία West Sands. Τέλος, αν θέλετε να επισκεφτείτε το διάσημο τετράγωνο (St Salvator’s quadrangle) όπου βρίσκονται τα περισσότερα τμήματα του πανεπιστημίου, να προσέξετε να μην πατήσετε πάνω στο πέτρινο “PH” που βρίσκεται στην είσοδο, διότι φημίζεται πως φέρνει κακή τύχη και όποιος φοιτητής το πατήσει δεν θα καταφέρει να πάρει το πτυχίο του.