Loading...
University Survival Guide: Ναρέκ Αλεξανιάν '15

University Survival Guide: Ναρέκ Αλεξανιάν '15

Απόφοιτοι και απόφοιτες του Anatolia High School μοιράζονται χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πανεπιστήμιο, στο οποίo φοίτησαν και σχετικά με τον πρώτο καιρό προσαρμογής στη νέα, συναρπαστική πραγματικότητα της φοιτητικής ζωής.

Ο  Ναρέκ Αλεξανιάν απόφοιτο του Anatolia High School της τάξης του '15,  αποφοίτησε από το Yale University μόλις το 2019. Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ οικονομικών στο Princeton University

Ποιο ήταν το αμέσως επόμενο συναίσθημα που ένιωσες – μετά τη χαρά - όταν έλαβες την απάντηση του Πανεπιστημίου που σε δέχτηκε;

Μεγάλη αγωνία για το αν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω στην πρόκληση, τόσο την ακαδημαϊκή, όσο και της μετάβασης στην Αμερική.  Ήθελε τόλμη.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που θα έδινες σε κάποιον που ετοιμάζεται να  εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο;

Να μην παρασυρθεί από τον ψυχαναγκασμό της εγγραφής σε μυριάδες δραστηριότητες και κλαμπ και της συμμετοχής σε κάθε λογής συνάθροιση μόνο και μόνο από το άγχος ότι θα μείνει πίσω.  Για αρχή,  λίγα και καλά. Φυσικά, θα ήταν επίσης κρίμα να περιοριστεί στα βολικά και τα γνωστά. Ο πειραματισμός και η εξερεύνηση νέων μονοπατιών είναι από τις θεμελιώδεις αρχές των αμερικανικών πανεπιστημίων.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στο πανεπιστήμιό σου ή/και στη συγκεκριμένη πόλη;

Η προσαρμογή στο καθεστώς πολιτικής ορθότητας που διέπει τα αμερικανικά πανεπιστήμια μου πήρε κάμποσο καιρό. Ίσως να είναι κάπως περιοριστικό στην έκφραση το να αυτολογοκρίνεσαι κάθε φορά, αλλά ο σεβασμός στις ευαισθησίες των άλλων σε βοηθά να αποκτήσεις ενσυναίσθηση. Όπως και να έχει, η δικαιολογία του international student, σε βάζει στο απυρόβλητο για τον πρώτο καιρό.

Τι από αυτά που είχες μάθει στο Σχολείο, σε βοήθησε περισσότερο να ανταπεξέλθεις στις νέες προκλήσεις;

Το Ανατόλια έχει τη δομή ενός αμερικανικού πανεπιστημίου, απλώς σε μικρότερη κλίμακα. Η έκθεσή μου στην πληθώρα δραστηριοτήτων στο σχολείο μου έμαθε πώς να φιλτράρω τον καταιγισμό πληροφοριών. Το πανεπιστήμιο, σού παρέχει ένα απίστευτο πλήθος δυνατοτήτων.  Χρειάζεται περισυλλογή για το πώς θα το διαχειριστείς με το βέλτιστο τρόπο, ώστε να μη χαθεί η μπάλα.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έψαξες όταν πήγες στο πανεπιστήμιό σου;

Την ομάδα πινγκ-πονγκ, μέσω των οποίας δημιουργήθηκαν καλές φιλίες, αλλά και το τμήμα Ελληνικών σπουδών.  Οι καθηγητές εκεί ήταν πολύ υποστηρικτικοί (π.χ. με βοήθησαν να βρω την πρώτη μου δουλειά στο campus  για να βγάζω το χαρτζιλίκι μου). Οι εκδηλώσεις που διοργάνωνε το τμήμα ήταν το καλύτερο φάρμακο για το homesickness.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος να γνωρίσεις κόσμο μέσα στο πανεπιστήμιο;

Στους κοινούς χώρους των οικοτροφείων υπάρχει πολλές φορές νυχτερινό φαγητό, μπιλιάρδο και ποδοσφαιράκι και συχνάζει καθημερινά πολύς κόσμος.

Τι θα ήθελες να είχες θυμηθεί να πάρεις φεύγοντας από το σπίτι σου αλλά το ξέχασες;

Δεν ξέχασα κάτι.  Απλώς αναγκάστηκα να αφήσω πίσω τα χειροποίητα μπισκότα της μαμάς μου, επειδή η βαλίτσα μου ήταν υπέρβαρη.  Σε στιγμές που μου έλειπε το σπίτι, σκεφτόμουν ότι τα μπισκότα αυτά ίσως να άξιζαν το έξτρα πενηντάρι.

Ποια είναι η πληροφορία που θα ήθελες να ξέρεις εξ αρχής, αλλά την έμαθες πολύ αργότερα σχετικά με τη ζωή, τα μαθήματα ή την πόλη που επέλεξες;

Θα ήθελα να ξέρω ότι πρόκειται να ασχοληθώ με τα οικονομικά και τα μαθηματικά. Πέρασα  μέσα από εργαστήρια βιολογίας και την πολιτική επιστήμη μέχρι να κατασταλάξω, έτσι μοιραία δεν εμβάθυνα τόσο στο αντικείμενό μου στα προπτυχιακά μου χρόνια. Αλλά αυτό το κάνω τώρα στο διδακτορικό μου. Η περιπλάνηση σε μονοπάτια που τελικά θα εγκαταλείψεις είναι μέρος του παιχνιδιού. Ακόμη και αν δεν τα ακολουθήσεις, μπορούν να σου προσφέρουν μια ιδιαίτερη ματιά σε αυτό που κάνεις σε σχέση με άλλους που από νωρίς έκαναν (ή εγκλωβίστηκαν) (σ)τις επιλογές τους.

Share