Loading...
Meet my city | Δουβλίνο - Ιρλανδία: Όλγα Βεζερτζή '03

Meet my city | Δουβλίνο - Ιρλανδία: Όλγα Βεζερτζή '03

Η Όλγα Βεζερτζή, απόφοιτη του Anatolia High School της τάξης του ’03, μας ξεναγεί στο Δουβλίνο όπου ζει και εργάζεται στην εταιρία Jacobs στη συμβουλευτική διαχείριση μεγάλων έργων υποδομής και προγραμματων στον τομέα των μεταφορών. Παράλληλα, από το 2022, ανέλαβε ως στρατηγική σύμβουλος της εταιρίας στον τομέα της Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης. 

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την πόλη σου;

Η αγαπημένη μου εποχή είναι το φθινόπωρο, η χρυσή εποχή όπως την λέω λόγω των χρωμάτων που κυριαρχούν αλλα και του Halloween που ξεκίνησε απο τους Κέλτες και τη γιορτη τους Samhain. Παρόλ’αυτα θα πρότεινα κάποιος να την επισκεφθεί στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα ο Μάϊος και ο Ιούνιος προσφέρουν τον πιο ήπιο καιρό, με λιγότερα σύννεφα και πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην πόλη. Το κλίμα του νησιού είναι ωκεάνιο, έχει πολλές εναλλαγές μέσα στην ίδια μερα και δεν έχει ιδιαίτερα πολύ κρύο το χειμώνα ή πολλή ζέστη το καλοκαίρι.

Ποιο μουσείο/αξιοθέατο αξίζει να επισκεφθεί κανείς;

Μια περιοχή που αξίζει ιδιαίτερα να επισκεφθείτε είναι γύρω από Stephen’s Green, όπου μπορείτε να απολαύσετε μια βόλτα στο ομώνυμο πάρκο και στη συνέχεια να εξερευνήσετε τα γύρω μουσεία και αξιοθέατα, όπως το MoLI – Museum of Literature Ireland, το Little Museum of Dublin, τη National Gallery of Ireland και τη National Library of Ireland ενώ πιο κάτω μέσω της Grafton Street καταλήγει κανείς στο Τrinity College και την βιβλιοθηκη Βook of Kells. Αξίζει να επισκεφθείτε και την περιοχή Temple Bar, η οποία είναι γνωστή για την ζωντάνια και το πολιτιστικό της ενδιαφέρον, καθώς και για τα πολυάριθμα μπαρ, από τα οποία πήρε και το όνομά της.

Τι μπορεί να κάνει κανείς δωρεάν;

Αρκετά μουσεία, όπως η National Gallery of Ireland, το Irish Museum of Modern Art, η Chester Beatty Library, το National Museum of Ireland και το National Museum of Ireland - Archaeology, έχουν δωρεάν είσοδο. Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας Eventbrite, μπορείτε να βρείτε δωρεάν ξεναγήσεις στην πόλη, με τη δυνατότητα εθελοντικής συνεισφοράς. Τέλος τα πάρκα είναι ιδανικά για βόλτα και χαλάρωση. Το αγαπημένο μου είναι το St. Anne's Park, το οποίο θυμίζει περισσότερο δάσος και κάθε Σάββατο, έχει ένα μάρκετ, όπου μπορείτε να απολαύσετε διάφορες λιχουδιές.

Ποιο εστιατόριο προτείνεις;

Θα αναφερθώ σε περισσότερα από ένα, για να καλύψω μεγαλύτερη γκάμα επιλογών! Αρχικά θα σας πρότεινα να κάνετε μια στάση σε μια παμπ. Δεν έχει σημασία ποια, αρκεί να είναι ή να μοιάζει παλιά και να δοκιμάσετε μια Guinness beer, την πιο διάσημη ιρλανδική μπύρα ή ένα ιρλανδικό ουίσκι. Στη συνέχεια, στο Café en Seine θα απολαύσετε το ντεκόρ και την ατμόσφαιρα, ενώ στο BrewDog Outpost τις μπύρες. Στο Happy Out x Together Academy το οποίο έχει κοινωνικό πρόσημο, θα πιείτε καφέ με θέα τη θάλασσα. Στο Ryleigh's Rooftop Steakhouse Restaurant and Terrace θα γευματίσετε με θέα στο ποταμό Liffey. Μια άλλη επιλογή είναι η περιοχή Ranelagh με έναν κεντρικό δρόμο γεμάτο με πολλές εκλεκτές επιλογές.  Αν επιθυμείτε να πάρετε το τρένο, μπορείτε  να πάτε στο Malahide για μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα όπου θα απολαύσετε θαλασσινά στο The Greenery Malahide ή στο Howth και να γευματίσετε στο 30 Church Street Howth με θέα το γραφικό λιμανάκι. 

Ποια μέρη προτείνεις για διαμονή;

To κέντρο του Δουβλίνου είναι μια ιδανική επιλογή για να μείνεις, καθώς έχει πολλά μουσεία και αξιοθέατα να δεις. Ωστόσο, η Ιρλανδία είναι μια σχετικά μικρή χώρα όποτε θα σας προτείνω και κάποια μέρη εκτός Δουβλίνου. Το Galway στα δυτικά της χώρας  είναι περίπου 2,5 ώρες από την πρωτεύουσα και είναι πολύ γραφικό. Εκεί μπορεί κανείς να πάει στα διάσημα Cliffs of Moher και στη περιοχή Connemara. Το νότιο κομμάτι της Ιρλανδίας, αν και δεν το έχω ανακαλύψει ακόμη, λένε ότι έχει δύο πανέμορφες περιοχές το Dingle και το Kinsealy.

Υπάρχει κάτι που αξίζει να αγοράσει κανείς;

Θα πρότεινα το irish design shop στον πολύ συμπαθητικό δρόμο Drury το οποίο έχει εκλεκτά προϊόντα από ντόπιους σχεδιαστές και παραγωγούς. Επίσης, το Powerscourt Townhouse Centre έχει ενδιαφέρον να το περπατήσεις και να δεις τα μαγαζιά που φιλοξενεί. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την πόλη σου;

Το κέντρο είναι πολύ εύκολο για βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο, ειδικά μετά την πανδημία όπου έχουν δημιουργηθεί όλο και περισσότεροι ποδηλατοδρόμοι. Αξίζει επίσης να πάρετε το Luas (τραμ) και το Dart (προαστιακό τρένο) ώστε να δείτε περιοχές με όμορφη διαδρομή,  όπως το Dun laoghaire, το Greystones ή να νοικιάσετε αμάξι για μια μέρα και να πάτε προς Wicklow Μountains κάνοντας στάση στo Cruagh woods με θέα το Δουβλίνο.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο σημείο στην πόλη;

Τα αγαπημένα μου σημεία στην πόλη περιλαμβάνουν τους δρόμους South William, Wicklow και Exchequer Street, όπου μπορείτε να απολαύσετε περατζάδα και καφέ, καθώς και το Bewley's στην Grafton Street. Επίσης, οι παραλίες Greystones South Beach, η Κilliney και η  Malahide beach είναι ιδανικές για βόλτα και γιατί όχι για μπάνιο μια καλοκαιρινή μέρα.

Ποιο είναι το δικό σου top secret της πόλης που ζεις; 

Όσο τριγυρνώ βρίσκω διάφορα ωραία μυστικά! Πρόσφατες ανακαλύψεις μου είναι το GreenBarn restaurant στο County Kildare και η The Blue Light pub στο Sandyford, το οποίο προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη!

 

Share