Loading...
Meet my city | Στοκχόλμη - Σουηδία: Μάνος Λιόλης '10

Meet my city | Στοκχόλμη - Σουηδία: Μάνος Λιόλης '10

O Μάνος Λιόλης, απόφοιτος του Anatolia High School της τάξης του ’10, μας ξεναγεί στη Στοκχόλμη όπου ζει και εργάζεται ως Radio Software Developer στην Ericsson.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την πόλη σου;

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τη Στοκχόλμη είναι όλο το καλοκαίρι, αλλά θεωρώ ότι ακόμα και ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος είναι καλές επιλογές.

Ποιο μουσείο/αξιοθέατο αξίζει να επισκεφθεί κανείς;

Το μουσείο Βάσα (Vasamuseet) είναι το σήμα-κατατεθέν της πόλης, γιατί είναι ειδικά διαμορφωμένο για να φιλοξενεί το πλοίο Βάσα, που ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής του. Είναι ένα πλοίο, το οποίο ανατράπηκε και βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι στη Στοκχόλμη το 1628 και ανασύρθηκε σχεδόν ανέπαφο 333 χρόνια μετά. Επίσης, ο επισκέπτης δεν πρέπει να αμελήσει να περιηγηθεί στην Παλιά Πόλη (Gamla Stan) της Στοκχόλμης, περπατώντας στα στενά σοκάκια της, θαυμάζοντας τα καλοδιατηρημένα πολύχρωμα κτίριά της και επισκεπτόμενος το Μουσείο Νόμπελ (Nobelmuseet). Τέλος, το Skyview (στάση Globen του μετρό) παρέχει πανοραμική θέα όλης της πόλης, ενώ το μετρό της Στοκχόλμης με όλους τους σταθμούς πολύ όμορφα διακοσμημένους αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση έκθεση τέχνης στον κόσμο!

Τι μπορεί να κάνει κανείς δωρεάν;

Μπορεί να επισκεφθεί ορισμένα μουσεία της πόλης δωρεάν σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες της εβδομάδας.

Ποιο εστιατόριο προτείνεις;

Για να δοκιμάσει κανείς σουηδική κουζίνα, προτείνω τα εξής εστιατόρια που μου έκαναν πολύ θετική εντύπωση: Stockholms Gästabud στην Παλιά Πόλη (δεν είναι εφικτή η κράτηση), το Piren στην περιοχή Stadshagen του νησιού Kungsholmen (ευρωπαϊκή κουζίνα γενικότερα, χρειάζεται κράτηση) και Riche στο Östermalm (μίξη σουηδικής και γαλλικής κουζίνας, χρειάζεται κράτηση).

Ποια μέρη προτείνεις για διαμονή;

Υπάρχουν πολλές καλές περιοχές που μπορεί να μείνει κανείς. Θα πρότεινα ενδεικτικά όλες τις κεντρικές περιοχές (Norrmalm, Vasastan, νησί Kungsholmen, Östermalm, Södermalm) αλλά και την πόλη της Σόλνα.

Υπάρχει κάτι που αξίζει να αγοράσει κανείς;

Μου έρχονται αρκετά διαφορετικά πράγματα στο μυαλό. Από εξαιρετικής ποιότητας εγχώρια προϊόντα (π.χ. σουηδικά τυριά όπως το Västerbotten) στην αγορά τροφίμων Östermalms Saluhall, μέχρι αναμνηστικά, όπως μια μινιατούρα του πολύ γνωστού αλόγου Dalahäst.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την πόλη σου;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτόν που τον βολεύει: ένα τουριστικό λεωφορείο που διέρχεται από διάφορες περιοχές της πόλης, ποδήλατο για περιήγηση εντός και εκτός πόλης (και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν άφθονες εκτάσεις πρασίνου). Ωστόσο θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος είναι με τα πόδια (ανάλογα με το μέρος που θέλει να επισκεφθεί κανείς, μπορεί πρώτα να πάρει κάποιο μέσο μεταφοράς και να περπατήσει από εκεί που θα κατέβει), καθώς υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα να δει και να κάνει κανείς στην πόλη (επίσκεψη σε κάποιο/α από τα αμέτρητα μουσεία της πόλης, βόλτα στην Παλιά Πόλη, κ.ο.κ.)

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο σημείο στην πόλη;

Γενικά συνηθίζω να βγαίνω στο Södermalm, διότι προσφέρει πληθώρα επιλογών για διασκέδαση και θεωρώ ότι είναι η πιο δημοφιλής περιοχή γενικά για νυχτερινή ζωή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες. Επίσης, το Piren που ανέφερα παραπάνω είναι το αγαπημένο μου εστιατόριο γιατί προσφέρει πολύ καλό φαγητό και είναι δίπλα στη θάλασσα.

Ποιο είναι το δικό σου top secret της πόλης που ζεις;

Θα αναφερθώ σε μια γωνιά της πόλης που δεν πιστεύω ότι γνωρίζει πολύς κόσμος. Κοντά στο Münchenbryggeriet (βόρεια πλευρά του Södermalm) υπάρχει περιοχή στην οποία κανείς μπορεί να σταματήσει όπου θέλει ώστε να θαυμάσει τη θέα (από αρκετά μεγάλο ύψος) προς τη θάλασσα, το Δημαρχείο της Πόλης (Stadshuset), την Παλιά Πόλη (μαζί με το παρακείμενό της νησάκι των Ιπποτών, Riddarholmen) και το νησί Kungsholmen.

Share