Loading...
Συνέντευξη: Γιώργος Κοντογιάννης '09

Συνέντευξη: Γιώργος Κοντογιάννης '09

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Κοντογιάννη, απόφοιτο του Anatolia High School της τάξης ’09. Ο Γιώργος σπούδασε τραπεζικό δίκαιο και χρηματοοικονομικά στο πανεπιστήμιο του Essex, όπου κέρδισε την πρωτοετή υποτροφία του πανεπιστημίου για εξαίρετη ακαδημαϊκή επίδοση, ενώ, κατά την αποφοίτησή του, έλαβε το McGraw-Hill Award, καθώς είχε την καλύτερη επίδοση στα χρηματοοικονομικά στο έτος του. Συνέχισε τις σπουδές του, με υποτροφία, λαμβάνοντας MSc Finance από το Imperial College London. Αφού εργάστηκε στον τομέα των χρηματοοικονομικών στο Λονδίνο, επέστρεψε στο Imperial College London, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα το Computer Science.

Έκτοτε δούλεψε στην Bloomberg ως μηχανικός λογισμικού. Το 2019, μεταφέρθηκε στην Palantir όπου εργάστηκε στη δημιουργία ολιστικών ψηφιακών διδύμων για μεγάλες εταιρείες όπως η BP, η Airbus και άλλες. To 2020 συμμετείχε στο εγχείρημα της ελληνικής Κυβέρνησης για την κατανόηση εξάπλωσης της πανδημίας. Το 2021, ανέλαβε την ηγεσία της ανάπτυξης υποθαλάσσιων ψηφιακών διδύμων της BP στον Κόλπο του Μεξικού και στη Βόρεια Θάλασσα. Το 2022 αποχώρησε από την Palantir για να ιδρύσει τη Lambda Automata, μια αμιγώς ελληνική νεοφυή εταιρεία με σκοπό τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση Ευρωπαϊκών Εθνικών Προκλήσεων. Μέχρι στιγμής, η Lambda Automata έχει παραδώσει αυτόνομα συστήματα επιτήρησης στην Περιφέρεια Ηπείρου με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών, καθώς και στο Αιγαίο για τον έλεγχο ναυτικών δρόμων. Το 2023, η παρουσία της εταιρείας επεκτάθηκε και στην Αγγλία. Τέλος, η εταιρεία έχει λάβει επενδύσεις 7,5 εκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια.

Το Κολλέγιο Ανατόλια με βοήθησε να πιστέψω στην αξία της γνώσης

Η καλύτερη ανάμνηση που έχω από το σχολείο …

είναι οι πρόβες και η συμμετοχή μου στο Chicago του Drama Club το 2009.

Ο αγαπημένος μου καθηγητής / καθηγήτρια ήταν …

πολλοί καθηγητές, και ο καθένας με γαλούχησε με τον δικό του τρόπο. Πάραυτα, οι συμβουλές του κ. Φιλάρετου επηρέασαν το μονοπάτι μου δραστικά!

Το αγαπημένο μου σημείο στο campus …

ήταν το Art Attic του ΙΒ όπου κάναμε μαθήματα θεάτρου και περνούσα ατελείωτες ώρες και στο διάλειμμα.

Το Κολλέγιο Ανατόλια με βοήθησε να…

πιστέψω στην αξία της γνώσης. Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλες / όλοι οι επιτυχημένοι καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, επιστήμονες κ.τ.λ. ήταν κάποτε παιδιά με απύθμενη περιέργεια!

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ταυτότητα των αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια είναι…

η δύναμη να ονειρεύονται έναν πιο δημιουργικό και υπεύθυνο κόσμο και η ενδελέχεια που χρειάζεται για να τον κάνουν πραγματικότητα.

Για μένα το Κολλέγιο Ανατόλια είναι …

η αρχή του ταξιδιού μου.

Το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς μου είναι…

η χαρά της δημιουργίας που προσφέρει το μακρύ ταξίδι μιας ιδέας από τη φαντασία στην πραγματικότητα, ειδικά όταν αυτή συμβάλλει θετικά στην κοινωνία μας.

Θεωρώ σημαντική στιγμή στην επαγγελματική μου διαδρομή…

την δημιουργία, εγκατάσταση και επιτυχή λειτουργία ενός αυτόνομου συστήματος επιτήρησης πυρκαγιών που καλύπτει >75.000 τ.μ. για την Περιφέρεια Ηπείρου κατά την αντιπυρική περίοδο του 2023. Τα κύματα που δημιούργησε αυτή η δράση οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει, πρώτον, την ανάγκη για ένα εθνικό σύστημα αυτόνομης επιτήρησης πυρκαγιών και, δεύτερον, το χαμηλό κόστος και τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου συστήματος, δεδομένων των δυνατοτήτων της υπολογιστικής όρασης στην εποχή μας.

Στο μέλλον θέλω... 

η εταιρεία μας και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουμε να εμπνεύσουν περισσότερο κόσμο να τολμήσει να δημιουργήσει νεοφυείς επιχειρήσεις.

Share