Loading...
Meet my city| Μαριάννα Λαγάκου

Meet my city| Μαριάννα Λαγάκου

Η Μαριάννα Λαγάκου απόφοιτη του Anatolia High School της τάξης του ’98, μας ξεναγεί στο Κνόκκε-Χέιστ  όπου ζει και εργάζεται ως Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο γυμνάσιο/λύκειο της Φλάνδρας Richtpunt, ειδικό κέντρο για STEM, για τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την πόλη σου;

Το τέλος της άνοιξης και ολόκληρο τo καλοκαίρι στο Κνόκκε-Χέιστ (Knokke-Heist) είναι η ωραιότερη περίοδος.  Είναι οι εποχές των κατάλευκων  και άψογα περιποιημένων beach bars που ανθίζουν μαζί με τις πρώτες τουλίπες από τα μέσα Απριλίου σε μία ατέλειωτη αμμώδη παραλία μήκους 12 χιλιομέτρων. Είναι η περίοδος των open gallery nights και Αrt Fairs – το καλύτερο μέρος για τους λάτρεις της μοντέρνας τέχνης με τις αμέτρητες γκαλερί στις οδούς Kustlaan και Zeedijk. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, open air aperitif concerts μας συντροφεύουν στις πρωινές μας βόλτες μέχρι το δειλινό που αργεί γλυκά – μιας και οι καλοκαιρινές ηλιαχτίδες εδώ στη Βόρεια Θάλασσα μας αγγίζουν ως τις 23:00 το βράδυ…  

Το τέλος του καλοκαιριού στέφεται πάντα με το καθιερωμένο φαντασμαγορικό International Firework Festival που διαρκεί μια εβδομάδα και ντύνει με μουσική και χρώμα τον ουρανό πάνω από τη θάλασσα.

Ποιο μουσείο/αξιοθέατο αξίζει να επισκεφθεί κανείς;

Το πιο γνωστό αξιοθέατο είναι το καζίνο με τον μεγαλύτερο κρυστάλλινο πολυέλαιο της Ευρώπης και τις αυθεντικές τοιχογραφίες από τον ίδιο τον Magritte.

H είσοδος σε αυτές τις αίθουσες είναι φυσικά περιορισμένη για επισκέπτες συγκεκριμένων art tours (συνήθως το καλοκαίρι) ή για καλεσμένους εκδηλώσεων. Αν έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε στα χνάρια του Rene’ Magritte, του Keith Harring και του Paul Delvaux, μην την χάσετε!

Τι μπορεί να κάνει κανείς δωρεάν;

Να αθληθεί στη φύση, να κάνει ιππασία, να τρέξει στην παραλία, να κάνει ποδήλατο σε μια πόλη ως επί το πλείστον επίπεδη και με τέλεια σχεδιασμένο κυκλοφοριακό δίκτυο, ακόμη και να κολυμπήσει πάντα υπό την εποπτεία επαγγελματιών ναυαγοσωστών. Σε αυτή την πόλη-resort τα δάση, τα πάρκα, η θάλασσα, το κέντρο αποδημητικών πουλιών t Zwin προσφέρονται κοντά σε απόλυτη αρμονία με το αστικό κέντρο. Το Κνόκκε-Χέιστ δικαίως ονομάζεται το Saint Tropez του Βορρά.

Ποιο εστιατόριο προτείνεις;

Με απόλυτη βεβαιότητα, προτείνω το t Werftje στην Ζeebrugge, το λιμάνι στην δυτική άκρη του Κνόκκε. Ένα παραδοσιακό, πολυσύχναστο και in καφέ/εστιατόριο, μπροστά στην μαρίνα, με ζεστό ξύλινο interior και κληματαριά, για ένα γεύμα φρέσκων θαλασσινών που βασίζεται στην βελγική παράδοση με ένα ευχάριστο twist.

Ποια μέρη προτείνεις για διαμονή;

Η καλύτερη και ακριβότερη περιοχή για διαμονή είναι το Zoute, αλλά υπάρχουν και πιο προσιτές λύσεις σε ξενοδοχεία και bed-and-breakfasts σε πιο ήσυχες περιοχές, όπως το Duinbergen και το Heist. Στο Κνόκκε είναι όμως όλα κοντά και το τραμ προσφέρει καλή σύνδεση με το κέντρο της πόλης, καθώς και με όλες την παραλιακές πόλεις, για παράδειγμα την Οστάνδη (Oostende). Tα αγαπημένα μου ξενοδοχεία στο Ζoute είναι το La Reserve για τη μοναδική του θέση του μπροστά σε λίμνη και στη θάλασσα, το Hotel Britannia για το high tea experience και το Hotel Lugano για τον κρυφό ζεν κήπο του.

Υπάρχει κάτι που αξίζει να αγοράσει κανείς;

Τις παραδοσιακές πραλίνες σε σχήμα κογχυλιών και τις αυθεντικές καραμέλες βουτύρου της Moeder Babelutte. Θα το βρείτε to κατάστημα στην οδό Lippenslaan, και το πιο chic Moeder Babelutte Café με φρέσκο roomijs (παχύ παγωτό) στην οδό Graaf d'Ursellaan στην περιοχή του Heist.   

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την πόλη σου;

Για να ανακαλύψει κανείς την πόλη μου μπορεί να νοικιάσει golf cart, ποδήλατο, να χρησιμοποιήσει το τραμ, το δωρεάν ηλεκτρικό shuttle bus, και φυσικά να περιηγηθεί με τα πόδια κατά μήκος της παραλίας, γιατί η ευζωία εδώ είναι συνδεδεμένη από τα τέλη του 19ου αιώνα με το “bathing”, την ευεργετική ζωή δηλαδή κοντά στο κύμα.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο σημείο στην πόλη;

Μου είναι δύσκολο να διαλέξω γιατί αγαπώ πολλά σημεία της πόλης μου και φυσικά η επιλογή εξαρτάται πάντα από τη διάθεση της στιγμής. Η καινούρια, ανακαινισμένη πλατεία  Place m’as-tu vu στο κέντρο της high-end αγοράς με τον γυάλινο θόλο, το ασπρόμαυρο δάπεδο με τα νομίσματα από όλο τον κόσμο, τα στοιχεία νερού που αντικατοπτρίζουν τον ουρανό και τη θάλασσα, καθώς και το υπόγειο πάρκινγκ ίσως αξίζει το όσκαρ αυτής της κατηγορίας για φέτος…

Ποιο είναι το δικό σου top secret της πόλης που ζεις;

Ένα δρόμο απόσταση από την παραλία, υπάρχει ένα κομμάτι της καρδιάς των κατοίκων που λίγοι γνωρίζουν. Με γοητεύει ένα λιλιπούτιο εκκλησάκι, το Visserskapel από το 1854, που σημαίνει το εκκλησάκι των ψαράδων. Είναι αφιερωμένο στην Παναγία, Stella Maris (=άστρο της θάλασσας). Στους μικροσκοπικούς του τοίχους χωράει ένας ωκεανός από δάκρυα και λαχτάρες που απεικονίζονται στα λευκά σωσίβια - σαν στεφάνια - με φωτογραφίες στο κέντρο τους αγαπημένων ναυτικών και ψαράδων, που χάθηκαν στα παγωμένα νερά. Υπάρχει κάτι κοινό στον πόνο, και ίσως είναι αυτό το συναίσθημα που με συγκινεί μέσα στο τρυφερό αυτό βωμό της αγάπης και με φέρνει πιο κοντά στη δική μου γη.

Share