Loading...

Pre-Engineering Weekends

 

Pre-Engineering Weekends

Το κέντρο εκπαίδευσης STEM  του Κολλεγίου Ανατόλια διοργάνωσε το πρώτο πρόγραμμα Engineering σε σχολείο εκτός των Η.Π.Α., με την ονομασία Pre-Engineering Weekends. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρία Σαββατοκύριακα, στα οποία οι περίπου πενήντα πέντε μαθητές που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις και διαλέξεις,  να συμμετάσχουν στην εκτέλεση πειραμάτων και στην εκπόνηση σχετικών projects.

Την πρώτη μέρα ο διακεκριμένος ερευνητής Θανάσης Κωνσταντόπουλος, εξήγησε στους συμμετέχοντες τον ρόλο των μηχανικών στη σύγχρονη κοινωνία και τις εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή. Ως πρακτική εφαρμογή κατασκεύασε με τους μαθητές έναν χαρταετό με “ειδικούς” συλλέκτες, για την μέτρηση των αιωρούμενων σωματιδίων.

Τη δεύτερη μέρα αναλύθηκαν τα στάδια σχεδιασμού ενός νέου προϊόντος και οι μαθητές, εργαζόμενοι σε ομάδες, σχεδίασαν και παρουσίασαν ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Ακολούθησαν εφαρμογές Μηχανικής όπου οι μαθητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν θερμομονωτικό κάλυμμα και αξιολογήθηκε η απόδοση του μέσω της μέτρησης των απωλειών θερμότητας σε συνάρτηση με το κόστος των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Οι παρουσιάσεις της δεύτερης μέρας έγιναν από τη χημικό μηχανικό Βίλλη Ζαχαροπούλου και τον υπεύθυνο STEM στο Κολλέγιο Ανατόλια Ηλία Καλαμπόκη.

Στη συνέχεια, τους ανατέθηκαν ως project σε ομάδες η κατασκευή μιας καρέκλας, χωρίς τη χρήση συνδετικών υλικών και η κατασκευή ενός μοντέλου γκαράζ για παιδικά αυτοκινητάκια. Οι μαθητές παρουσίασαν εξαιρετικά πρωτότυπες και δημιουργικές λύσεις και οι κατασκευές τους αξιολογήθηκαν.

Ο κοσμήτορας του Εngineering του McΝeese State University Νίκος Κιρίτσης, παρουσίασε στους μαθητές τι ισχύει στις Η.Π.Α. όσον αφορά στο επάγγελμα του μηχανικού και έδωσε πληροφορίες για τις χημικές βιομηχανίες στη Λουϊζιάνα. Επίσης τους καθοδήγησε σε μια εργαστηριακή δραστηριότητα –εφαρμογή στο εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε ακόμη μία πρωτοποριακή εκπαιδευτική πρωτοβουλία, που ικανοποίησε τους μαθητές και τους γονείς τους. Για το επόμενο σχολικό έτος προγραμματίζεται η διεύρυνση των Pre- engineering weekends με συμμετοχή καθηγητών από το ελληνικό πανεπιστήμιο και από αμερικανικά πανεπιστήμια, ώστε οι μαθητές οι οποίοι επιλέγουν το Πολυτεχνείο ως πεδίο σπουδών να αποκτούν σημαντική γνώση και υποδομή για το μέλλον.

 

Share