Loading...
University Survival Guide: Κωνσταντίνος Βύζας '14

University Survival Guide: Κωνσταντίνος Βύζας '14

Απόφοιτοι και απόφοιτες του Anatolia High School μοιράζονται χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πανεπιστήμιο, στο οποίo φοίτησαν και σχετικά με τον πρώτο καιρό προσαρμογής στη νέα, συναρπαστική πραγματικότητα της φοιτητικής ζωής.

Αποφοίτησα από το IBDP Programme του Κολλεγίου Ανατόλια το 2014. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Yale University στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Φιλοσοφία και στο δεύτερο έτος άλλαξα το Major μου, σε Αρχιτεκτονική. Αποφοίτησα το 2018 και εργάστηκα για μερικούς μήνες στην εταιρία Makridis Associates, στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, έκανα τις αιτήσεις μου για μεταπτυχιακά. Έγινα δεκτός στο University of California Berkeley, όπου και βρίσκομαι αυτή τη στιγμή τελειώνοντας το Master of Architecture. Μελλοντικά, ελπίζω να δουλέψω για μερικά χρόνια σε κάποιο γραφείο στην Αμερική πριν γυρίσω στη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσω κάτι δικό μου.

Ποιο ήταν το αμέσως επόμενο συναίσθημα που ένιωσες – μετά τη χαρά - όταν έλαβες την απάντηση του Πανεπιστημίου που σε δέχτηκε;

Δικαίωση. Όπως ξέρουν όσοι και όσες έχουν ήδη ασχοληθεί με τις αιτήσεις σε αμερικανικά πανεπιστήμια (και θα μάθουν όσοι και όσες θα ασχοληθούν) είναι μια περίπλοκη διαδικασία με πολλά κινούμενα μέρη που τρέχουν ταυτόχρονα και κρίνουν το μέλλον σου. Οπότε, το θετικό αποτέλεσμα ένιωσα ότι δικαιώνει όχι μόνο την προσπάθειά μου σχετικά με τις αιτήσεις και τα τεστ, αλλά και όλη την πορεία μου μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έδινες σε κάποιον που ετοιμάζεται να  εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο;

Να κρατήσει τα αυτιά και τα μάτια του/της ανοιχτά από την πρώτη στιγμή. Πέρα από το πολιτισμικό σοκ που επιφέρει η τόσο δραστική αλλαγή περιβάλλοντος και ζωής σε μία εντελώς διαφορετική κοινωνία από αυτήν που ζούμε, υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες που μπορεί να πάνε χαμένες απλά επειδή αγνόησες κάτι. Είτε αφορά διάφορα clubs στα οποία μπορεί να εμπλακεί κανείς, ομιλίες, events, είτε αφορά απλά άτομα που θα μπορούσες να είχες γνωρίσει, πιστεύω πως είναι σημαντικό να ψάχνεσαι από την πρώτη στιγμή για να μη μετανιώσεις αργότερα για κάτι που δεν έκανες.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία  που αντιμετώπισες στο πανεπιστήμιό σου ή/και στη συγκεκριμένη πόλη;

Δεν αντιμετώπισα κάποια μεγάλη δυσκολία, οπότε η απάντηση ίσως ακουστεί αστεία και είναι ο καιρός. Ίσως είναι κάτι που δε σκέφτεσαι ποτέ όσο κάνεις αιτήσεις αλλά είναι εν τέλει σημαντικός παράγοντας στη ζωή σου. Ο καιρός της Νέας Αγγλίας είναι διαβόητα κακός και, ερχόμενος από την Ελλάδα που έχει πιο ήπιο κλίμα, με δυσκόλεψε κατά καιρούς. Όταν χιονίζει από Δεκέμβριο μέχρι Απρίλιο δε γίνεται να μη σε επηρεάζει και ψυχολογικά και στην καθημερινότητά σου.

Τι από αυτά που είχες μάθει στο Σχολείο, σε βοήθησε περισσότερο να ανταπεξέλθεις στις νέες προκλήσεις;

Νομίζω ότι η ανεξαρτησία που έχεις στο ΙΒ (δεν μπορώ να μιλήσω για το ενιαίο λύκειο) σε γαλουχεί και σε προετοιμάζει πολύ καλά για το πανεπιστήμιο. Από το γεγονός ότι μπορείς να επιλέξεις όλα τα μαθήματά σου μέχρι το ότι πρέπει να ασχοληθεί μόνος με τα logistics των εργασιών και των αιτήσεων, το ΙΒ σε βάζει σε μία θέση που δρας ανεξάρτητα από όλα τα υπόλοιπα άτομα της χρονιάς σου και αυτό σου δίνει απόλυτη ευθύνη. Το να επωμιστώ την ευθύνη αυτή είναι που με έκανε να μπορώ να επιβιώσω σε κάθε συνθήκη του πανεπιστημίου γιατί το είχα ήδη κάνει και δε μου ήταν κάτι νέο.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έψαξες όταν πήγες στο πανεπιστήμιό σου;

Δεν θα πω ότι το έψαξα ακριβώς, μάλλον το επιδίωξα. Να γνωρίσω καινούρια άτομα ανεξαρτήτως υποβάθρου. Εν τέλει ήταν καλή επιλογή γιατί “δικτυώθηκα” γρήγορα και γνώρισα άτομα με τα οποία είμαι ακόμα πολύ κοντά και τα γνωρίζω από τις πρώτες μου μέρες εκεί.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος να γνωρίσεις κόσμο μέσα στο πανεπιστήμιο;

Toad’s Place με τα μάτια κλειστά! Είναι η ένα ιστορική pub/ bar/ συναυλιακός χώρος που έχει φιλοξενήσει θρύλους όπως η Doors κατά καιρούς για 40+ χρόνια. Τις Τετάρτες δουλεύει μόνο για φοιτητές και μαζεύονται όλοι εκεί οπότε οι συνθήκες είναι ιδανικές για να γνωρίσεις συμφοιτητές.

Τι θα ήθελες να είχες θυμηθεί να πάρεις φεύγοντας από το σπίτι σου αλλά το ξέχασες;

Δεν ξέχασα κάτι συγκεκριμένο, αλλά θα έπρεπε να είχα πάρει πιο πολλούς αντάπτορες για πρίζες γιατί ποτέ δεν είναι αρκετοί.

Ποια είναι η πληροφορία που θα ήθελες να ξέρεις εξ αρχής, αλλά την έμαθες πολύ αργότερα σχετικά με τη ζωή, τα μαθήματα ή την πόλη που επέλεξες;

Θα ήθελα να ήξερα πιο πολλά για τα σπίτια εκτός από τις εστίες. Πρέπει να μείνεις μέσα στο κολλέγιο σου για τα πρώτα δύο χρόνια και μετά μπορείς να μετακομίσεις σε διαμέρισμα ή σπίτι αν θες για τα τελευταία δύο έτη. Το θέμα είναι ότι έχει πολύ λίγα και ακριβά σπίτια σε καλή απόσταση και σε καλές περιοχές γύρω από το πανεπιστήμιο και μπορείς να περάσεις το συμβόλαιο σε κάποιον γνωστό σου, το οποίο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το ψάξιμο. Ευτυχώς, είχα φίλους που έμεναν εκτός πανεπιστημίου, αλλά ξέρω ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία και θέλει αρκετό ψάξιμο από νωρίς.

Share