Loading...
Menu

Επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου

Στο υπέροχο κτήμα Γεροβασιλείου, στις πλαγιές της Επανομής, βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι μαθητές της Γ’ δημοτικού με σκοπό να ακολουθήσουν τους «δρόμους του σταφυλιού».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους υπέροχα φροντισμένους αμπελώνες, στο μουσείο οίνου Γεροβασιλείου, καθώς και στο σύγχρονο οινοποιείο και να μάθουν βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής κρασιού από τον τρύγο έως και την εμφιάλωση. Οι χαρακτήρες του παραμυθιού «Τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου» ήταν οι οδηγοί σε όλη τη διαδρομή των μικρών μαθητών κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.

Μέσα από ένα ενδιαφέρον διαδραστικό παιχνίδι που οργανώθηκε από την ξεναγό, τα παιδιά έφτασαν στο σημείο να αναγνωρίζουν τα απαραίτητα εργαλεία οργώματος, τα κλαδευτήρια, τις μηχανές και ό,τι άλλο χρειάζεται για τη φροντίδα ενός αμπελώνα, για το μάζεμα των σταφυλιών, για τη διαδικασία οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης. Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στο χώρο που παρουσιάζεται η συλλογή «Ιστορίες με ανοιχτήρια» και κατατάσσει τον ιδιοκτήτη τους ως έναν απ’ τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο, καθώς αριθμεί πάνω από 2600 κομμάτια από τον 18ο αιώνα και μετά. Μπόρεσαν ακόμα να δουν το χώρο όπου «ξεκουράζονται» και ηρεμούν τα κρασιά-διαδικασία δύσκολη μέχρι να εξηγήσει η ξεναγός μας τι ακριβώς σημαίνει ο όρος αυτός!-. Τέλος έκαναν μια βόλτα στο χώρο εμφιαλώσεως και έφτιαξαν και οι ίδιοι με πηλό κάτι σχετικό με όλα αυτά που είδαν και έμαθαν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.

Ο δρόμος του κρασιού μας έφερε πίσω στο σχολειό μας για ολοκληρώσουμε και να κλείσουμε το ταξίδι μας σ΄ αυτήν τη μοναδική εμπειρία. Τα παιδιά της Γ΄ τάξης «πάτησαν» τα σταφύλια, πήραν το  μούστο, ζύμωσαν, έπλασαν και έψησαν νόστιμα μουστοκούλουρα, με τη βοήθεια της γυμνάστριάς μας Τασούλας Μαστρογιάννη, γεμίζοντας γεύσεις κι αρώματα τις τάξεις τους και τις καρδιές μας.

Share

 

Δημοτικό
Β. Σεβενίδη 31A
Τηλ: 2310 398 254
2310 398 370, 2310 398 209
Γραφείο Εγγραφών: 2310 398 438

Νηπιαγωγείο
Τζον Κένεντι 60
Τηλ: 2310 398 275

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

55535 Πυλαία, Θεσσαλονίκη