Loading...
Menu

Λαοί που Xάνονται

Για εκείνους που δεν αφήνουν τη σκέψη ελεύθερη και εστιάζουν μόνο στην εικόνα που προβάλλεται διεθνώς από τα Μ.Μ.Ε., η Αφρική είναι ένας τόπος που μαστίζεται από συνεχείς εφιάλτες, όπως πείνα, φτώχια, αρρώστιες, εγκληματικότητα και πολέμους. Δεν είναι τυχαίο που όταν ρωτήσαμε τα παιδιά στην τάξη τι ξέρουν για την Αφρική η πλειονότητα μας απάντησε για φτωχά παιδιά, κοκαλιάρικα που δεν έχουν να φάνε.

Και όμως η συναρπαστική αφρικανική ήπειρος με τα 54 κράτη και τις 1800 ομιλούμενες γλώσσες χαρακτηρίζεται από μακρινούς πολιτισμούς που ο χρόνος φαίνεται να έχει λησμονήσει, ίχνη αυτοκρατοριών που έχουν καταρρεύσει, ένα κυματιστό καμβά από απέραντα και ποικιλόμορφα τοπία όπου ζει ένα πλήθος σπάνιων ζώων, έναν πλούτο σε μουσικά ακούσματα.



Θελήσαμε λοιπόν να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας και με αφορμή τις μέρες της αποκριάς εστιάσαμε στη «Μασκαράτα», όπως τη γιορτάζουν στην αφρικανική ήπειρο οι διάφορες κοινότητες.

Τα παιδιά γνώρισαν τη φυλή των Himba στη Nαμίμπια με τα περίτεχνα χτενίσματα και τις σφιχτά πλεγμένες με κόκκινο πηλό κοτσίδες. Τους χορευτές με τα ξυλοπόδαρα της φυλής Dogon Mάλι. Τους πολεμιστές Masai στην Τανζανία με τα κοσμήματα από χάντρες. Τους βοσκούς Ariaal στην Κένυα με τους χαρακτηριστικούς κόκκινους και πορτοκαλί μανδύες. Τους τελευταίους ιχνηλάτες Boushmen στην έρημο Καλαχάρι.

Υπάρχουν πολλές αφρικανικές φυλές που συνεχίζουν να ζουν σε δυσμενές περιβάλλον επιδεικνύοντας ωστόσο περηφάνια κι ευτυχία, ικανές να κάνουν τις Δυτικές κοινωνίες να σαστίσουν. Η γνώση ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι μας υπενθυμίζει ότι ο δικός μας κόσμος δεν είναι απόλυτα πραγματικός αλλά μια από τις πολλές εκδοχές της πραγματικότητας.


Υ.Γ Αξιοποιήσαμε το διαδραστικό πίνακα και τα παιδιά μέσα από το google earth εντόπισαν την ήπειρο της Αφρικής και μέσα από τα video που παρακολουθήσαμε από το youtube μεταφερθήκαμε νοερά στις διαφορετικές κοινότητες της Αφρικής και γνωρίσαμε στοιχεία του πολιτισμού τoυς.    

 

Share

 

Δημοτικό
Β. Σεβενίδη 31A
Τηλ: 2310 398 254
2310 398 370, 2310 398 209
Γραφείο Εγγραφών: 2310 398 438

Νηπιαγωγείο
Τζον Κένεντι 60
Τηλ: 2310 398 275

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

55535 Πυλαία, Θεσσαλονίκη