Loading...
Menu

Εθελοντική δράση καθαρισμού της ακτής Σοφούλη από τους μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

 

Σε συνεργασία με τη HELMEPA και τον Δήμο Θεσσαλονίκης


Για δεύτερη συνεχή χρονιά μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια καθάρισαν τον Κελλάριο Όρμο (Ακτή Σοφούλη), τη μοναδική φυσική ακτή στην επικράτεια του Δήμου Θεσσαλονίκης η οποία δεν καταλήγει σε κρηπίδωμα, και παρουσιάζει, ταυτόχρονα, μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στον ήπιο καθαρισμό, χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων, συμμετείχαν μαθητές της Ε ΄τάξης του Δημοτικού στέλνοντας το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί συνεχή προσπάθεια και συνέπεια.

Τα παιδιά εφοδιασμένα με γάντια και σακούλες, συγκέντρωσαν 60μεγάλες πλαστικές σακούλες ανθρωπογενών απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 40 περιείχαν ανακυκλώσιμα απορρίμματα και οι 20 κοινά απορρίμματα.

Η εθελοντική ενέργεια πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013,  στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων του Κολλεγίου Ανατόλια με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών. Η δράση συνδιοργανώθηκε με το Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων της Αντιδημαρχίας Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, και υποστηρίχθηκε από το Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. 

Πλέον του καθαρισμού, οι επιλεγμένοι μαθητές- καταγραφείς, έκαναν μια προσπάθεια αποτύπωσης μέρους της βιοποικιλότητας που υπάρχει στην περιοχή. Από την επεξεργασία των φύλλων δεδομένων, προκύπτει ότι οι μαθητές παρατήρησαν και κατέγραψαν ως προς την πανίδα της περιοχής 10 διαφορετικά είδη οργανισμών που ζουν στη στεριά, 6 θαλάσσια είδη και 8 διαφορετικά είδη πουλιών και εντόμων. Οι μαθητές παρατήρησαν επίσης 11 είδη από πόες, θάμνους και δέντρα και 6 είδη από θαλάσσια φυτά.

 

Τη σημασία της ευρύτερης περιοχής του Κελλάριου Όρμου (ακτή Σοφούλη) η οποία αποτελεί έναν εξαιρετικό φυσικό θαλάσσιο όρμο, με μοναδικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, που ταυτίζεται με το λιμένα “Κελλάριον” των βυζαντινών χρόνων, επισήμανε για ακόμη μια φορά  ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους εθελοντές για το ενδιαφέρον και τη συμβολή τους στον καθαρισμό της περιοχής. Επιπλέον σημείωσε ότι η εικόνα του Θερμαϊκού και του Κελλάριου όρμου αποτελεί δείγμα του πολιτισμού και περιβαλλοντικής ευαισθησίας: «Επανερχόμαστε στο ίδιο σημείο για να εξασφαλίσουμε την καλή του εικόνα και είναι εξαιρετικά σημαντικό πως η νέα γενιά μαθαίνει να αγαπά και να φροντίζει την πόλη μας, διαμορφώνοντας έτσι μια ευρύτερη περιβαλλοντική συνείδηση τόσο για το αστικό όσο και για το παράκτιο περιβάλλον»

Παρών στον καθαρισμό της ακτής ήταν και φέτος ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη RobertSanders. «Η σημερινή εκδήλωση είναι πολύ ξεχωριστή γιατί συμμετέχουμε εθελοντικά με τους μαθητές του Ανατόλια, με τη στήριξη του Δήμου, και δίνουμε ένα πραγματικό παράδειγμα για τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο φυσικό πλούτο» ανέφερε ο κ. Sanders. «Γνωρίζω ότι η HELMEPA εργάζεται για περισσότερα από τριάντα χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση, την προστασία των ωκεανών και της θαλάσσιας ζωής, και τους συγχαίρω γι’ αυτό.  Σίγουρα ελπίζουμε ότι όλοι εμείς στο Προξενείο μπορούμε να βοηθήσουμε στην προσπάθεια της προστασίας του περιβάλλοντος και να προωθήσουμε την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη». 

Ο εθελοντισμός και η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκονται στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας του Κολλεγίου Ανατόλια, «που έχει καθιερώσει πλειάδα αντίστοιχων πρωτοβουλιών με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του οργανισμού μας. Οργανώνουμε και συμμετέχουμε σε δράσεις όπως η σημερινή, για να εμφυσήσουμε στους μικρούς μαθητές την αγάπη για το περιβάλλον και για να κατανοήσουν ότι η προστασία του απαιτεί συνεχή και συνεπή προσπάθεια», δήλωσε ο Γιάννης Τσορμπατζόγλου, Αντιπρόεδρος OperationsandPlanning του Κολλεγίου Ανατόλια.

Η HELMEPA ανταποκρίθηκε για δεύτερη χρονιά στην πρόσκληση του Κολλεγίου Ανατόλια και του Δήμου Θεσσαλονίκης να συνδράμει στον καθαρισμό του Όρμου Σοφούλη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2013. «Τα απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές αποτελούν ένα σύνθετο πρόβλημα ρύπανσης και η αντιμετώπιση του απαιτεί τη συστράτευση όλων, τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εκπαιδευτικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Για τον λόγο αυτό, η HELMEPA υποστηρίζει τις προσπάθειες των φορέων της Θεσσαλονίκης για έναν Καθαρό Θερμαϊκό ειδικά στον τομέα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών» ανέφερε η Μαρία Κτιστάκη του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA.

Με τα ανακυκλώσιμα υλικά που συνελέγησαν, κατασκευάστηκαν χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα από καλλιτέχνες  του Σωματείου Τέχνης «Μορφογένεσις». Τη δράση υποστήριξε ως χορηγός η εταιρία «La Fornaretta».

 
 

Μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια καθαρίζουν τον Κελλάριο Όρμο

 

Share

 

Δημοτικό
Β. Σεβενίδη 31A
Τηλ: 2310 398 254
2310 398 370, 2310 398 209
Γραφείο Εγγραφών: 2310 398 438

Νηπιαγωγείο
Τζον Κένεντι 60
Τηλ: 2310 398 275

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

55535 Πυλαία, Θεσσαλονίκη