Loading...
Menu
‘Ένα βιβλίο για το «πολύτιμο χρώμα του Ουρανού» από την εκπαιδευτικό του AES Δρ Κάτια Βαϊραμίδου

‘Ένα βιβλίο για το «πολύτιμο χρώμα του Ουρανού» από την εκπαιδευτικό του AES Δρ Κάτια Βαϊραμίδου

Η καλοσύνη, το θάρρος, η αγάπη, η γενναιοδωρία, η φιλία και οι περιπέτειες της ψυχής πρωταγωνιστούν στο παιδικό βιβλίο που έγραψε η εκπαιδευτικός του Νηπιαγωγείου στο Anatolia Elementary School Δρ Κάτια Βαϊραμίδου. Το παραμύθι «Το πολύτιμο χρώμα του Ουρανού» είχε ως αφετηρία και έμπνευση τους μαθητές του τμήματος Ν1, της σχολικής χρονιάς 2014-2015, που διαδραστικά και κατευθυνόμενα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού project: «Ο φίλος μου, το βιβλίο», ξεδίπλωσαν την παιδική τους ματιά και τη ζωηρή τους φαντασία. 

Η αρχική σκέψη της παιδαγωγού ήταν να δημιουργήσει ένα παραμύθι αναζήτησης της πνευματικότητας του καθενός. «Ήθελα να είναι απαλλαγμένο από γήινα στοιχεία-υλικά αγαθά, κατανοητό και ελκυστικό για τις μικρές ηλικίες, όμως και εστιασμένο στην εύρεση του Ουρανού» όπως αναφέρει η ίδια.

Μέσα από συμβολισμούς, το παραμύθι απευθύνεται σε μικρούς και σε μεγάλους, με πρωταγωνιστές έναν οξυδερκή και διαισθητικό δράκο, έναν αγνό, καλόκαρδο νέο με αξίες και ιδανικά (όπως αρμόζει στη φύση της νιότης), και έναν σκληρό πατέρα που χάνει τον προσανατολισμό του, και εντέλει καταφέρνει να τον βρει. 

«Έναυσμα για τη δημιουργία του παραμυθιού στάθηκε το project που υλοποιήσαμε στο σχολείο, με θέμα: ‘Ο φίλος μου, το βιβλίο’. Έτσι, έπλασα τον σκελετό της ιστορίας. Τα παιδιά μέσα από διαδραστικές και κατευθυνόμενες ερωτήσεις μου, κατέθεσαν τις σκέψεις τους σε σχέση με τις δοκιμασίες που έπρεπε να περάσει ο πρίγκιπας, σε σχέση με τα χρώματα που αγαπούσε, και σε σχέση με το τι θα ήθελαν να συμβεί στο τέλος! Ήταν μια ζωντανή, συμμετοχική, παιγνιώδης διαδικασία, όπου τα παιδιά ανέπτυξαν τη συμβολική τους σκέψη, τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους. Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που εργάζομαι στο σχολείο μας, στο Anatolia Elementary School που διέπεται από αξίες και υψηλά πρότυπα και μας εμπνέει να αναδείξουμε το δυναμικό μας και να αποδώσουμε τα μέγιστα» σημειώνει η Δρ Κάτια Βαϊραμίδου.

Το μήνυμα του βιβλίου; Ποτέ δεν είναι αργά να συλλάβουμε την αξία και τη σπουδαιότητα της ζωής και να αποφασίσουμε να αλλάξουμε την πορεία της και να πάψουμε να ζούμε μέσα στο σκοτάδι.

Pava593

  • Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Δρ Κάτια Βαϊραμίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982. Αποφοίτησε από το τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2004) και από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Southampton, School of Education - MA(ed) in Institutional Management and Leadership for Professional Development (2005). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2011), και Διδάκτωρ Παιδαγωγικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής από τον Ιούλιο του 2020).

Από τον Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως νηπιαγωγός στο Anatolia Elementary School.

«Το πολύτιμο χρώμα του Ουρανού» είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο που έγραψε. Η Δρ. Κάτια Βαϊραμίδου έχει συγγράψει και δύο άρθρα σε ξενόγλωσσα περιοδικά που αφορούν ζητήματα παιδαγωγικής, και επίσης είναι υπό έκδοση η διδακτορική της διατριβή με τίτλο: «Διαχείριση Σχολικής Τάξης - Η οπτική Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

 

Share

 

Δημοτικό
Β. Σεβενίδη 31A
Τηλ: 2310 398 254
2310 398 370, 2310 398 209
Γραφείο Εγγραφών: 2310 398 438

Νηπιαγωγείο
Τζον Κένεντι 60
Τηλ: 2310 398 275

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

55535 Πυλαία, Θεσσαλονίκη