Loading...
Menu
CSI@CTY «Αθώος ή ένοχος;»: Γνωριμία με το πρωτότυπο μάθημα Εγκληματολογίας του CTY Greece

CSI@CTY «Αθώος ή ένοχος;»: Γνωριμία με το πρωτότυπο μάθημα Εγκληματολογίας του CTY Greece

Πώς είναι μία σκηνή εγκλήματος; Πώς γίνεται η συλλογή των στοιχείων από τους ερευνητές; Πώς αναλύονται στα επιστημονικά εργαστήρια ευρήματα όπως αίμα, ίνες, δείγματα από το έδαφος, τροφές, χημικές ουσίες, εκρηκτικές ύλες; Και με ποιον τρόπο το παζλ των ευρημάτων μετατρέπεται σε αποδείξεις «δείχνοντας» τον δράστη μίας εγκληματικής ενέργειας;

CSICTY Greece bunkers

Τις απαντήσεις έδωσαν μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που παρακολούθησαν στη Θεσσαλονίκη το μάθημα CSI@CTY στο θερινό πρόγραμμα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια. Σε μία ξεχωριστή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς, την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια, τα παιδιά μύησαν τους δημοσιογράφους στην επιστήμη της Εγκληματολογίας.

Σκηνή του «εγκλήματος» ήταν τα υπόγεια καταφύγια του Κολλεγίου Ανατόλια, που κατασκευάστηκαν κατά διάρκεια της Κατοχής (1941-1945) από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το σενάριο του μαθήματος, εκεί σε βάθος 15 μ. μέσα στις στοές με την τοξωτή οροφή και τα θολωτά δωμάτια, λαξευμένα στο φυσικό έδαφος,  βρέθηκε νεκρό το σώμα ενός άνδρα, πρώην μαθητή του σχολείου. Ποιος σκότωσε λοιπόν, τον Τομ Χιλλ;

 CSICTY Greece bunkers 2

CSICTY Greece bunkers 6

CSICTY Greece bunkers 7

Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ειδικού ερευνητή  μαθητές και δημοσιογράφοι συνέλεξαν ευρήματα και αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια ανέλυσαν στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του νέου Anna Papageorgiou STEM Center με τη βοήθεια των καθηγητριών του μαθήματος Έλσας Εξηνταβελώνη και Ελένης Λυκάρτση. Με την πυροχημική ανίχνευση μετάλλων, μία μέθοδο που βασίζεται στη Χημεία και εφαρμόζεται και στην Εγκληματολογία, εξακρίβωσαν την «ταυτότητα» των χημικών ουσιών που βρέθηκαν στον τόπο του «εγκλήματος» φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην εξιχνίαση: τελικά ο θάνατος δεν επήλθε από εγκληματική ενέργεια, αλλά από διατροφική δηλητηρίαση λόγω αλλεργίας στη γλουτένη.

CSICTY Anna Pappageorgiou STEM Center 7

CSICTY Anna Pappageorgiou STEM Center 8

CSICTY Anna Pappageorgiou STEM Center 5

CSICTY Anna Pappageorgiou STEM Center 2

              

Τα θερινά προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά

 Το μάθημα CSI@CTY του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά ξεκίνησε το 2016 φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με την επιστήμη της Εγκληματολογίας. Ακολουθώντας σενάρια που αντλούν έμπνευση από  πραγματικές ιστορίες, οι μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου εφαρμόζουν βασικές αρχές της εγκληματολογίας και των επιστημών, για να οδηγηθούν στα κατάλληλα συμπεράσματα.

Το συγκεκριμένο είναι μόνο ένα από τα πρωτότυπα καινοτόμα μαθήματα που CTY Greece που παρακολουθούν μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων δύο ετών, το Κέντρο ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για μάθηση και γνώση των παιδιών με ιδιαίτερες ακαδημαϊκές δεξιότητες, προσαρμόζοντας τα διά ζώσης μαθήματα - ώστε να γίνονται με απόλυτη ασφάλεια στις συνθήκες της πανδημίας - και διατηρώντας τον καινοτόμο, βιωματικό και ευέλικτο χαρακτήρα τους.

Και αυτή τη χρονιά όλα τα παιδιά, που επελέγησαν κατόπιν εξετάσεων, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν συναρπαστικά γνωστικά αντικείμενα και επιστημονικά πεδία των Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθώς και συνδυασμό τους.  

Για τους μαθητές/τριες (Α΄ Γυμνασίου – Α΄ Λυκείου)  τα διά ζώσης θερινά προγράμματα περιελάμβαναν: Πιθανότητες & Θεωρία Παιγνίων, Θεμελιώδεις Αρχές Ψυχολογίας, Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, CSI@CTY, Γενετική.  Το online σύγχρονο πρόγραμμα περιελάμβανε: Μετράμε Xωρίς να Mετράμε, Βιοϊατρική Τεχνολογία: Μια Ματιά στην Ιατρική του Μέλλοντος, Θεμελιώδεις Αρχές Ψυχολογίας.

Για τους μαθητές/τριες Δημοτικού (Γ’ – ΣΤ΄Δημοτικού), τα δια ζώσης θερινά προγράμματα περιελάμβαναν: Επιστήμη & Μηχανική, Η Μαγεία της Μαθηματικής Σκέψης, Ηνωμένα Έθνη και Γεωγραφία: Άλλαξε τον Κόσμο, Θέλεις να Γίνεις Επιστήμονας, Νανοτεχνολογία: Μικρόκοσμοι εν δράσει!, Ο Συναρπαστικός Κόσμος των Πιθανοτήτων, Αριθμοί: Από το Μηδέν ως το Άπειρο. Το online σύγχρονο πρόγραμμα περιελάμβανε: Ακαδημία ΥπερΗρώων.

                Συγκεκριμένα:

  • Τα θερινά προγράμματα του CTY Greece παρακολούθησαν φέτος 250 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από την Ελλάδα και την Κύπρο
  • Διακόσιοι (200) μαθητές/τριες παρακολούθησαν τα διά ζώσης προγράμματα διάρκειας 12 ημερών στη  Θεσσαλονίκη (Κολλέγιο Ανατόλια) και στην Αθήνα (OTEAcademy).
  • Το 30% των συμμετεχόντων ήταν παιδιά που ήρθαν από την περιφέρεια, τα νησιά της Ελλάδας και την Κύπρο.
  • Πενήντα (50) μαθητές/τριες παρακολούθησαν το Ψηφιακό Θερινό Πρόγραμμα (CTY Greece Digital Program), διαδικτυακά μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας με συμμετοχή σε ομαδικές και εξατομικευμένες δραστηριότητες που βασίζονται στην ενεργό και βιωματική μάθηση, στα εικονικά εργαστήρια, στη μελέτη αλλά και στη διασκέδαση.
  • Πάνω από το 52% των συμμετεχόντων έλαβαν υποτροφία
  • Από την έναρξη του προγράμματος το 2013 μέχρι σήμερα περισσότερα από 6.000 παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, και Λυκείου έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα και προγράμματα του CTY Greece

Dr Panos Vlachos

O Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Δρ Πάνος Βλάχος

«Είναι πολύ σημαντικό ότι το πρόγραμμα του CTY Greece υλοποιήθηκε μέσα στην πανδημία. Σε μία εποχή στην οποία οι άνθρωποι περιορίστηκαν, καταφέραμε να βρούμε τον τρόπο να το υλοποιήσουμε» ανέφερε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος. «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που οι γονείς και οι μαθητές ανταποκρίθηκαν, και παρά το γεγονός ότι η πανδημία μας στέρησε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το οικοτροφείο για τη διαμονή των παιδιών, το 30% των μαθητών και μαθητριών αποφάσισε να έρθει στην περιοχή μας, στη Θεσσαλονίκη, και στην Αθήνα αντίστοιχα για να συμμετάσχουν στα προγράμματά μας. Το μήνυμα είναι ότι προσπαθούμε όλοι μαζί, συλλογικά, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της εποχής και με δράσεις εθνικής εμβέλειας, όπως είναι το CTY Greece, που έχουν θετικό αποτύπωμα στα παιδιά και στην κοινωνία». Ο κ. Βλάχος  σημείωσε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη ένα πενταετές (2018-2023) επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκ. «που χρηματοδοτείται από δωρεές οργανισμών, εταιριών και ιδιωτών με σκοπό να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα εκπαιδευτικά προγράμματα».

Το CTY Greece ήταν το μοναδικό πρόγραμμα CTY στον κόσμο που πραγματοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια διά ζώσης, όπως ανέφερε η Διευθύντρια του Κέντρου Δρ Γεωργία Τσουλφά. «Είναι πολύ σημαντικό ότι η ανάγκη για γνώση και μάθηση δεν σταματά ποτέ. Και φέτος τα παιδιά διδάχθηκαν καινοτόμα μαθήματα, σε πολύ υψηλότερο γνωστικό επίπεδο, σε σχέση με την ηλικία τους, αλλά απολύτως συμβατό με τις αντιληπτικές τους ικανότητες. Παράλληλα, με τον καινοτόμο χαρακτήρα των μαθημάτων μας, προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε την προσβασιμότητα του προγράμματος μέσα από το πρόγραμμα υποτροφιών μας. Φέτος αυξήσαμε τον αριθμό των υποτρόφων μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, το ποσοστό των οποίων ξεπέρασε το 52%».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς που από το 2014 υποστηρίζει το CTY Greece έχοντας προσφέρει περισσότερες από 280 υποτροφίες σε παιδιά από την Ελλάδα και την Κύπρο. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ανήκουμε στην οικογένεια των δωρητών του Κολλεγίου Ανατόλια και του CTY Greece, γιατί μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους και τις ίδιες αξίες σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας, κατά βάση, που θέτει τους πυλώνες για μία υπεύθυνη επιχειρηματικότητα με κοινωνικό μέρισμα» ανέφερε η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς. «Η Lidl Ελλάς στηρίζει το CTY Greece από το 2014 και έχει προσφέρει 212 υποτροφίες, ενώ η Lidl Κύπρου συμμετέχει από το 2015 έχοντας χορηγήσει 75 υποτροφίες. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το CTY Greece και μάλιστα προχωρούμε μαζί στη δημιουργία μίας έκθεσης κοινωνικού αποτυπώματος (SROI/Social Return of Investment) που θα τεκμηριώσει τη θετική επίδραση του προγράμματος CTY στη ζωή των συμμετεχόντων».

Vasiliki Adamidou Dr Georgia Tsoulfa

Η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς με τη Γεωργία Τσουλφά, Διευθύντρια του Κέντρου για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece

 

Το CTY Greece/Κέντρο για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια/ Center for Talented Youth (CTY) Greece ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού επιστημονικού οργανισμού European Council of High Ability (ECHA). Σύμβουλος προγράμματος είναι το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Δωρητές του Κέντρου είναι η τράπεζα Eurobank και η εταιρία Lidl Ελλάς. Υποστηρικτές είναι η εταιρία Intrasoft International, η εταιρία Star Bulk Carriers Corp., το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, και η Deloitte. Χορηγός αερομεταφορών είναι η εταιρία AEGEAN Airlines. Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Κύπρου.

 

Share

 

Δημοτικό
Β. Σεβενίδη 31A
Τηλ: 2310 398 254
2310 398 370, 2310 398 209
Γραφείο Εγγραφών: 2310 398 438

Νηπιαγωγείο
Τζον Κένεντι 60
Τηλ: 2310 398 275

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

55535 Πυλαία, Θεσσαλονίκη