Loading...
Menu
“STEAM for all”: Ένας διαγωνισμός που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή

“STEAM for all”: Ένας διαγωνισμός που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή

Ο Διαγωνισμός “STEAM for all” ήταν ακόμη μία πρωτότυπη καινοτόμα δράση του Κολλεγίου Ανατόλια που αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από μαθητές και μαθήτριες όλης της Ελλάδας. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι τον Νοέμβριο από το Κολλέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με την πρωτοβουλία εκπαιδευτικών STEMigrants.eu, και υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Το σκεπτικό του ήταν οι δραστηριότητες εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics) να λειτουργήσουν ως «όχημα» που θα χρησιμοποιούσαν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.) της Κεντρικής Μακεδονίας για να ενθαρρύνουν τους μαθητές τους να ασχοληθούν και να αγαπήσουν τις Φυσικές Επιστήμες.  

Μέσα από την εμπλοκή τους, τα παιδιά θα είχαν τα ερεθίσματα να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την επικοινωνία, και να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από τις σχετικές επιστημονικές περιοχές μέσα από βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο. Το σύνολο των δραστηριοτήτων αναρτήθηκε στο αποθετήριο STEMigrants.eu, έναν ιστότοπο που προωθεί την εκπαίδευση STEAM σε πολυπολιτισμικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. 

Τη σχολική χρονιά 2020-2021 ο διαγωνισμός “STEAM for all” πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα καθώς και σχολείων με έντονο το πολυπολιτισμικό στοιχείο (Τάξεις Υποδοχής με πρόσφυγες μαθητές, Τάξεις Υποδοχής με μαθητές Ρομά, ΔΥΕΠ). Η εκδήλωση βράβευσης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας στις 4 Ιουνίου 2021 με τη συμμετοχή 10 σχολείων από όλη την Ελλάδα, ενώ την παρακολούθησαν και εκπαιδευτικοί, γονείς και φοιτητές. Στην εκδήλωση βράβευσης προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν η Kαλλιόπη Διονυσοπούλου, εκπρόσωπος της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Θαρρενός Μπράτιτσης, Καθηγητής του Πανεπιστημιου Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης συμμετείχαν με παρουσιάσεις δραστηριοτήτων STEM και φοιτητές του παιδαγωγικού τμήματος το ΠαΜακ. Εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας συμμετείχαν και δυο τμήματα του Anatolia Elementary school παρουσιάζοντας της δουλειά τους.

image 1

image 2

image

Το “STEAM for all” με τα μάτια και τα λόγια των καθηγητών   

Πολλοί μαθητές δήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για τον διαγωνισμό. Οι φωτογραφίες με τις κατασκευές και τα πειράματά τους ήταν γεμάτες χαμόγελα. Οι  εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη διοργάνωση έλεγαν πως με μεγάλη τους χαρά θα συμμετείχαν στον επόμενο “STEAM for all” που τη χαρακτήρισαν μία πολύ πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που αναπτύσσει διαφορετικές δεξιότητες, προάγει τη διερευνητική μάθηση και προσφέρει ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε παιδιά από διαφορετικά περιβάλλοντα.

Συγκεκριμένα ορισμένοι εκπαιδευτικοί σχολίασαν:

"Η εμπειρία των παιδιών μου ήταν καθηλωτικά υπέροχη!”

“Πρώτη τους φορά η συμμετοχή σε διαγωνισμό. Περηφάνια και χαρά πλημμύρισαν τα πρόσωπά τους, μιας κι ένιωσαν πως άφησαν το δικό τους στίγμα στον κόσμο”

“Η άρτια εκδήλωση μας θυμίζει για ακόμη μια φορά τα ιδανικά, τις αξίες και το λειτούργημά μας!”

“Ανυπομονούμε για την επόμενη φορά κι ευχόμαστε να γίνει διά ζώσης η εκδήλωση, για να μπορέσουμε να ευχηθούμε ο ένας στον άλλον όλα τα συναισθήματά μας πιο δυνατά!". Παπαδογιάννη Αναστασία (18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης)”

Η μάθηση όπως πρέπει να είναι, ένα βήμα μπροστά! Σας ευχαριστούμε για την έμπνευση! Ζ. Μπούτζα”

“Σας ευχαριστώ πολύ! Τολμώ να πω πως η συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό αποδείχθηκε εξαιρετικά ωφέλιμη καθώς συνέβαλε στην αντίληψη της ιδιαίτερης σημασίας που φέρει ο πειραματισμός στον χώρο της εκπαίδευσης. Ως μελλοντική ειδική παιδαγωγός πιστεύω πως έχω στα χέρια μου ένα σπουδαίο εργαλείο που θα δώσει μια άλλη διάσταση στη μάθηση.” Τσαβδαρίδου Χαρά (φοιτήτρια)

"Ευχαριστώ για την ιδέα και δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε μια δραστηριότητα να μάθουν τα παιδιά για τα φυσικά φαινόμενα με πολύ ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. Πιστεύω ότι με τέτοιες εμπειρίες τα παιδιά θα αγαπήσουν την επιστήμη με αποτέλεσμα την θετική επίδραση για το μελών μας". Svetlana Antoniadi (φοιτήτρια)

 Ο διαγωνισμός STEAM for all της επόμενης σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου 2022.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαγωνισμό του 2021 στο παρακάτω link:

https://www.youtube.com/watch?v=HOV7Y6wEezE&t=41s

 

Share

 

Δημοτικό
Β. Σεβενίδη 31A
Τηλ: 2310 398 254
2310 398 370, 2310 398 209
Γραφείο Εγγραφών: 2310 398 438

Νηπιαγωγείο
Τζον Κένεντι 60
Τηλ: 2310 398 275

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

55535 Πυλαία, Θεσσαλονίκη