Loading...
Menu
Το Αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια συμμετέχει στη μεγάλη επετειακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη "Μικρά Ασία: Λάμψη-Καταστροφή-Ξεριζωμός-Δημιουργία"
Από την αποφοίτηση της τάξης του 1901 στο Σχολείο Θηλέων του Κολλεγίου Ανατόλια. Αρχείο Κολλεγίου Ανατόλια.

Το Αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια συμμετέχει στη μεγάλη επετειακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη "Μικρά Ασία: Λάμψη-Καταστροφή-Ξεριζωμός-Δημιουργία"

 Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, διοργανώνει στην Αθήνα τη μεγάλη επετειακή έκθεση "Μικρά Ασία: Λάμψη-Καταστροφή-Ξεριζωμός-Δημιουργία", στην οποία συμμετέχουν 88 ιδρύματα και φορείς, καθώς και 93 ιδιώτες. Την έκθεση απαρτίζουν αντικείμενα, τεκμήρια και φωτογραφικό υλικό. Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι και το Αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια, το οποίο συνέβαλε με σημαντικά αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό από τις συλλογές του. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα από την ίδια την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022. Στα εγκαίνια επίσης μίλησε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Οι άξονες της έκθεσης είναι τρείς και σκιαγραφούν την ιστορία και τα γεγονότα της Μ. Ασίας από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας και της άνθησης μέχρι και τα χρόνια του ξεριζωμού και στο τέλος την εγκατάσταση των πληθυσμών στον καινούργιο τόπο. Κουβαλώντας τα βιώματα και την κουλτούρα της περιοχής, οι εκδιωγμένοι ξεκινούν στη νέα τους πατρίδα και ενσωματώνονται επιδρώντας κοινωνικά και πολιτιστικά στους γηγενείς πληθυσμούς της περιοχής. Το Αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια, αξιοποιώντας τις πηγές του  και την ίδια την ταυτότητα του πρόσφερε αρχειακό υλικό που αποτυπώνει με σημαντικό τρόπο την ιστορία της περιοχής.

Benaki Museum 2

Η Δρ Εύη Τραμαντζά, διευθύντρια των Βιβλιοθηκών και του Αρχείου του Κολλεγίου Ανατόλια με τη Δρa Εβίτα Αράπογλου ιστορικό Tέχνης, συγγραφέα και επιμελήτρια της έκθεσης. 

 

Την επιμέλεια της έκθεσης και των δύο εκδόσεων που τη συνοδεύουν έχει η ιστορικός τέχνης Δρ Εβίτα Αράπογλου, σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, ακαδημαϊκό, ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Κιτρομηλίδη, και τους ερευνητές του Κέντρου, τον Επιστημονικό Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργη Μαγγίνη καθώς και τους ερευνητές του Μουσείου.

  Το Αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια ευχαριστεί θερμά τον Φιλόλογο και πρώην Διευθυντή του Β’ Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια Χρήστο Πλούσιο και την Αρχειονόμο Έφη Κομπούρη για τη συνδρομή τους στη συμμετοχή μας.

  • Για περισσότερες πληροφορίες για το Αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια παρακαλώ επικοινωνήστε με την Δρ. Εύη Τραμαντζά Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα .

Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138,

Έκθεση: «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία».

Διάρκεια: 15 Σεπτεμβρίου 2022 – 12 Φεβρουαρίου 2023

 

Share

 

Δημοτικό
Β. Σεβενίδη 31A
Τηλ: 2310 398 254
2310 398 370, 2310 398 209
Γραφείο Εγγραφών: 2310 398 438

Νηπιαγωγείο
Τζον Κένεντι 60
Τηλ: 2310 398 275

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

55535 Πυλαία, Θεσσαλονίκη