Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες στην ημερίδα «Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση: Έμπνευση - Δημιουργία - Μάθηση» του Kassandra Center for Educational Excellence στο Κολλέγιο Ανατόλια
Με τη συμμετοχή 200 και πλέον εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων, σχολικών ψυχολόγων, φοιτητών, ερευνητών και στελεχών εκπαίδευσης από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Δράμα, τις Σέρρες, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και άλλα μέρη της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, στο Anatolia Elementary, η Επιμορφωτική Ημερίδα του Kassandra Center for Educational Excellence με θέμα «Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση: Έμπνευση – Δημιουργία – Μάθηση».
Η ημέρα ήταν αφιερωμένη σε ποικίλες πτυχές αξιοποίησης της Δημιουργικής γραφής στην Εκπαίδευση και αποδείχθηκε καρποφόρα, γεμάτη έμπνευση, ιδέες και πρωτότυπες προσεγγίσεις.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος, ο οποίος ανέφερε τη σημασία των επιμορφώσεων για την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να ενσωματώνονται με κριτικό και δημιουργικό τρόπο στην εκπαίδευση οι νέες εξελίξεις και τα τεχνολογικά εργαλεία της εποχής. Η Διευθύντρια του Kassandra Center for Educational Excellence Δρ Γεωργία Τσουλφά τόνισε τον σημαντικό στόχο του Κέντρου, που είναι η υποστήριξη των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να εμπνέονται, να ερευνούν, να καινοτομούν, να επιμορφώνονται και να προάγουν την εκπαιδευτική ισότητα προς όφελος της ευρύτερης εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας.
Ως επιστημονική Υπεύθυνη της ημερίδας η φιλόλογος Δρ Ελένη Χατζημαυρουδή περιέγραψε τους ειδικούς στόχους της ημερίδας που ήταν να στηρίξει τη λειτουργική αξιοποίηση της Δημιουργικής Γραφής στο πλαίσιο των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, με έμφαση στη δημιουργικότητα μεταξύ των επιδιωκόμενων δεξιοτήτων, και σε ένα μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων, μεταξύ των οποίων και οι Θετικές Επιστήμες.
Η κα Χατζημαυρουδή ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας με θέμα τη Δημιουργική Γραφή από το Κολλέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας με την υποστήριξη του Kassandra Center for Educational Excellence. Την ερευνητική ομάδα αποτελούν ο Σπύρος Κιοσσές, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρίας της λογοτεχνίας και Δημιουργικής γραφής στο Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες της ημερίδας, η Μαρίτα Παπαρούση, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και η Δρ Ελένη Χατζημαυρουδή.
Η ημερίδα ξεκίνησε με την εξαιρετική ομιλία της Emily Hauser, Καθηγήτριας Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, για τον τρόπο με τον οποίο η Δημιουργική Γραφή μπορεί να φωτίσει θραύσματα του παρελθόντος και να ανασυνθέσει το μέλλον μας. Η Δρ Hauser είναι ακαδημαϊκός με πλούσια έρευνα στις σπουδές φύλου, στην ποιητική και στη σύγχρονη πρόσληψη του αρχαιοελληνικού κόσμου, καθώς και συγγραφέας λογοτεχνικών έργων με αφετηρία την αρχαιοελληνική μυθολογία. Η ομιλία της είχε τίτλο: «Ανα-συνθέτοντας τις Γυναίκες του Αρχαιοελληνικού Μύθου: Πώς η Δημιουργική Γραφή Διαμορφώνει το Μέλλον μας».
Τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας της όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε, η Dr Hauser παρουσίασε το πλαίσιο και τρόπους με τους οποίους η Δημιουργική Γραφή μπορεί να συμπληρώσει την ιστορική μας γνώση και να συμβάλει τόσο στη διάχυση όσο και στη σφαιρική κατανόησή της μέσα από διαφορετικές οπτικές. «Είναι πολύ σημαντικό να σεβαστούμε καταρχάς το ιστορικό και επιστημονικό πλαίσιο και την ακρίβεια των ιστορικών γεγονότων» τόνισε η Emily Hauser. «Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Δημιουργική Γραφή μπορεί να φωτίσει πλευρές της Ιστορίας δίνοντας φωνή σε αφανείς ήρωες, κοινωνικές ομάδες ή πληθυσμούς που συνήθως δεν εμφανίζονται στις επίσημες καταγραφές, όπως είναι οι γυναίκες ή οι σκλάβοι».
Η ημερίδα συνεχίστηκε με οκτώ επιμορφωτικά εργαστήρια με εισηγητές γνωστούς ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, συγγραφείς, ποιητές, σεναριογράφους και ειδικούς στη δημιουργική γραφή. Οι θεματικές των σεμιναρίων ήταν:
- Δημιουργική γραφή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση- Εισηγήτρια: Δρ Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας
- Δημιουργική γραφή και Πεζός λόγος- Εισηγήτρια: Δρ Σοφία Ιακωβίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ΔΠΘ
- Από τα δέκα άνθη της πορτοκαλιάς ένα στα δέκα δένει πορτοκάλι. Ποίηση είναι οι εννέα αυτοί μικροί θάνατοι- Εισηγήτρια: Χλόη Κουτσουμπέλη, ποιήτρια
- «Ο καθένας με τον δικό του τρόπο» - Τρεις προσεγγίσεις δημιουργικής γραφής στην εκπαιδευτική πράξη- Εισηγητές: Δρ Λέων Ναρ, Τάσος Γκέντζος, Αλεξία Σερίδου
- - Ιστορία και Λογοτεχνία: Συγκλίσεις και αποκλίσεις- Δρ Λέων Α. Ναρ, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, εκπαιδευτικός–φιλόλογος, συγγραφέας.
- - Το “χτίσιμο” των λογοτεχνικών ηρώων- Τάσος Γκέντζος, εκπαιδευτικός–φιλόλογος, συγγραφέας, Αν. Γενικός Γραμματέας ΣΙΕΛΒΕ
- - Ποίηση: η ανάπτυξη ενός επιφωνήματος- Αλεξία Σερίδου, εκπαιδευτικός–φιλόλογος.
- Κινηματογραφική συγγραφή και δημιουργική γραφή στην εκπαίδευση- Εισηγητές: Δρ Ανδρέας Ανέστης, Καθηγητής Βιολογίας του ACT – American College of Thessaloniki, Δρ Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ και Δημήτρης Ιορδανόπουλος, σεναριογράφος.
- Ξανα-γράφοντας δημιουργικά το αλφάβητο του σχολείου στο σχολείο- Εισηγήτρια: Αγγελική Δαρλάση, συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας - θεατρική συγγραφέας.
- Δημιουργική γραφή στο STEAM- Εισηγήτρια: Κατερίνα Καλφοπούλου, εκπαιδευτικός – μαθηματικός, συγγραφέας. Συμμετείχαν με δραστηριότητες: Θοδωρής Ανδριόπουλος, εκπαιδευτικός – μαθηματικός, συγγραφέας. Έφη Καραγκούνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός - εκπαιδευτικός.
- H γραφή μπορεί να αλλάξει τη ζωή: Βιωματικό εργαστήριο θεραπευτικής δημιουργικής γραφής (atelier d'écriture thérapeutique) - "Είναι κανείς αυτό που γράφει ή μπορεί να γίνει αυτό που γράφει;’’- Εισηγητές: Δρ Νικόλαος Τσέργας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τις Θεραπευτικές Προσεγγίσεις μέσω της Τέχνης στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, Δρ Μαρέττα Σιδηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΕΠΗ, ΔΠΘ.
Ο επίλογος γράφτηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες οι οποίοι με ενθουσιασμό και χαμόγελα ικανοποίησης σχολίασαν θετικότατα το επίπεδο και τη χρησιμότητα της ημερίδας, ενώ ζήτησαν επόμενο κύκλο σεμιναρίων στο άμεσο μέλλον ξεπερνώντας τις προσδοκίες της διοργάνωσης.
Πληροφορίες για το Kassandra Center for Educational Excellence
- Το Kassandra Center for Educational Excellence - Κέντρο Εκπαιδευτικής Αριστείας του Κολλεγίου Ανατόλια δημιουργήθηκε το 2021 με στόχο να μεταμορφώσει το εκπαιδευτικό τοπίο στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή εμπνέοντας τους εκπαιδευτικούς να καινοτομούν, να ερευνούν, να διδάσκουν και να μαθαίνουν, ώστε να προάγουν την εκπαιδευτική αριστεία προς όφελος της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας. Το Κέντρο επιδιώκει να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς, τόσο του Κολλεγίου Ανατόλια όσο και της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας, προσφέροντας: επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, πρόσβαση σε μεθοδολογικά εργαλεία και εξοικείωση με καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις και στρατηγικές που βασίζονται στην έρευνα με γνώμονα την ακαδημαϊκή εξέλιξη παράλληλα με την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.