Loading...
Menu
Όταν το STEM Απογειώνει τη Μάθηση στο Δημοτικό

Όταν το STEM Απογειώνει τη Μάθηση στο Δημοτικό

Στις 18 Μαρτίου 2026, το Δημοτικό του Anatolia Elementary School είχε τη χαρά να υποδεχθεί τον κ. Βασίλη Οικονόμου, σύμβουλο για θέματα Πληροφορικής στην Εκπαίδευση και συνεργάτη του Εργαστηρίου Πληροφορικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μια ξεχωριστή δράση STEM για τους μαθητές/-τριες του club STEAM Possible και του After School STEM

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους πάνω σε μια μακέτα αυτοκινητοδρόμου με έξυπνο φωτισμό, η οποία σχεδιάστηκε με στόχο να αναδεικνύει στην πράξη πώς ο προγραμματισμός, οι αισθητήρες και οι αυτοματισμοί μπορούν να αξιοποιηθούν σε σύγχρονες εφαρμογές. Μέσα από τη συζήτηση και την ανατροφοδότηση που έλαβαν, τα παιδιά μπόρεσαν να προσεγγίσουν το έργο τους με ακόμη μεγαλύτερη δημιουργικότητα και να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία σχεδιασμού, ελέγχου και βελτίωσης μιας τεχνολογικής κατασκευής.

vasilis oikonomou 2

Παράλληλα, εξοικειώθηκαν με τον προγραμματισμό μέσα από το περιβάλλον MakeCode και με τη χρήση αισθητήρων micro:bit, βλέποντας πώς ο κώδικας μπορεί να συνδεθεί με πραγματικές λειτουργίες και να ελέγξει την απόκριση ενός συστήματος στο περιβάλλον του. Με αυτόν τον τρόπο, η εμπειρία δεν περιορίστηκε στην παρατήρηση μιας κατασκευής, αλλά ανέδειξε ουσιαστικά τη σύνδεση ανάμεσα στον προγραμματισμό, την τεχνολογία και τις εφαρμογές του STEM.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια δραστηριότητα αυτόνομης πτήσης drone εσωτερικού χώρου, που εμπλούτισε ακόμη περισσότερο την εμπειρία των παιδιών. Μέσα από αυτή τη δράση, οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν βασικές έννοιες που σχετίζονται με την πτήση, την ισορροπία, την τηλεμετρία και τον ρόλο του προγραμματισμού στον έλεγχο ενός τεχνολογικού συστήματος.

vasilis oikonomou 3

vasilis oikonomou 4

Η επίσκεψη ανέδειξε με ουσιαστικό τρόπο τη δυναμική του STEM, συνδέοντας την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τον προγραμματισμό με βιωματικές εφαρμογές και αυθεντικές μαθησιακές εμπειρίες. Πάνω απ’ όλα, έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να δουν τη γνώση να μετατρέπεται σε πράξη, μέσα από δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την καινοτομία. 

Share

 

Δημοτικό
Β. Σεβενίδη 31A
Τηλ: 2310 398 254
2310 398 370, 2310 398 209
Γραφείο Εγγραφών: 2310 398 438

Νηπιαγωγείο
Τζον Κένεντι 60
Τηλ: 2310 398 275

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

55535 Πυλαία, Θεσσαλονίκη