Η Β’ Δημοτικού Γνώρισε την Αρχαιότητα Μέσα από την Τέχνη της Κεραμικής
Στα μέσα Μαρτίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ Δημοτικού επισκέφθηκαν τη ΧΑΝΘ και συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Ηρακλής και οι Άθλοι του: Δημιουργία Πινακίδων/Συμβόλων», σε μια δράση που έφερε κοντά την ιστορία, τη μυθολογία και τη χαρά της δημιουργίας.
Με αφετηρία τον κόσμο του Ηρακλή και των άθλων του, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πλευρές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με τρόπο πιο άμεσο και ζωντανό. Αντί να μείνουν μόνο στην αφήγηση ή στην πληροφορία, μπήκαν σταδιακά σε ένα περιβάλλον όπου η γνώση συνδέθηκε με την παρατήρηση, τη φαντασία και την προσωπική συμμετοχή.

Ξεχωριστή θέση στη δράση είχε η κεραμική, μία από τις πιο παλιές μορφές τέχνης. Δουλεύοντας με τα χέρια τους, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον πηλό, πειραματίστηκαν με υλικά και τεχνικές και άρχισαν να καταλαβαίνουν στην πράξη πως η τέχνη στην αρχαιότητα δεν ήταν κάτι μακρινό ή “μουσειακό”, αλλά κομμάτι της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Μέσα από την τεχνική του «τσιμπητού», δημιούργησαν τα δικά τους μικρά κεραμικά αντικείμενα, βλέποντας σιγά σιγά τις ιδέες τους να παίρνουν σχήμα.
Αυτό που έκανε τη συγκεκριμένη εμπειρία ιδιαίτερα όμορφη ήταν ακριβώς αυτή η σύνδεση της μάθησης με τη δημιουργία. Τα παιδιά δεν άκουσαν απλώς για την Αρχαιότητα, την πλησίασαν μέσα από μια διαδικασία βιωματική, που τους έδωσε χώρο να δοκιμάσουν, να παρατηρήσουν, να εκφραστούν και να χαρούν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους.


Η επίσκεψη στη ΧΑΝΘ αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία για τη Β’ Δημοτικού να δει πώς ο πολιτισμός, η τέχνη και η δημιουργία μπορούν να συνδεθούν με τρόπο ουσιαστικό και ευχάριστο. Και ίσως αυτό είναι που μένει περισσότερο στα παιδιά: όταν η γνώση περνά μέσα από τα χέρια, τη φαντασία και την εμπειρία, γίνεται πιο προσιτή, πιο κατανοητή και πολύ πιο αξέχαστη.

