Loading...
Παρουσίαση του προγράμματος ΧΟΠΑ Ήρωες 112 από τον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη

Παρουσίαση του προγράμματος ΧΟΠΑ Ήρωες 112 από τον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη

Το πιλοτικό πρόγραμμα του «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το οποίο εκπαιδεύει τα μικρά παιδιά πώς να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου σε κάποιον μεγαλύτερό τους, παρουσιάζει ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2019, στις 19:00, στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» (Δημαρχείο Πανοράματος). Στην εκδήλωση τα παρών θα δώσουν οι γονείς, κηδεμόνες, τα παιδιά και οι παππούδες και γιαγιάδες από τα τρία σχολεία που έλαβαν μέρος στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΧΟΠΑ 112 Ήρωες», ενώ έχουν ενημερωθεί διευθυντές, γονείς, κηδεμόνες και μαθητές όλων των σχολείων του δήμου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» είναι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η βραβευμένη με το 2018 HEALTH COLLABORATION Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Angels Initiative και αποσκοπεί στην ενημέρωση και προετοιμασία των μικρών παιδιών, ώστε να αντιληφθούν ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου σε έναν μεγαλύτερό τους – όπως στον παππού ή τη γιαγιά με τους οποίους περνούν συχνά πολλές ώρες της ημέρας - και να μπορέσουν να καλέσουν έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες χρησιμοποιώντας τον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112. Η ονομασία και η δομή του προγράμματος προέκυψε από τέσσερις διαφορετικούς ήρωες ο καθένας από τους συμβολίζει ένα διαφορετικό σύμπτωμα του εγκεφαλικού: ο Χάρης συμβολίζει το Χέρι, η Όλγα την Ομιλία, ο Πέτρος το Πρόσωπο και ο Αλέξης την Άμεση δράση, εξ’ ου και το ακρωνύμιο ΧΟΠΑ. [ΧΟΠΑ (Χέρι- Χάρης, Ομιλία- Όλγα, Πρόσωπο- Πέτρος, Αμέσως- Αλέξης)].

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Νηπιαγωγείο του Κολλεγίου Ανατόλια και στη συνέχεια στα Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» και στο 2ο Νηπιαγωγείο Θέρμης. Σε συνεργασία με διεπιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπό την επίβλεψη της Δρος Χαρίκλειας Πρώιου, Επίκουρης Καθηγήτρια Νευρογνωστικών Διαταραχών και Αποκατάστασης στο ΠΑΜΑΚ, οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα πέντε εβδομάδων, μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν άμεσα τα σημάδια του εγκεφαλικού και να καλούν τον αριθμό 112.

«Στόχος μας είναι να εντάξουμε το πρόγραμμα στην εκπαιδευτική δραστηριότητα των θερινών Camp που διοργανώνει ο δήμος μας, ενημερώνοντας παράλληλα τους κηδεμόνες των μαθητών, τους εκπαιδευτικούς και τα συγγενικά πρόσωπα τρίτης ηλικίας που ενδεχομένως ορισμένες ώρες της ημέρας έχουν την ευθύνη της φροντίδας των παιδιών» ανέφερε με την ευκαιρία της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη

Διαβάστε το άρθρο για την εφαρμογή του προγράμματος στο Νηπιαγωγείο του Κολλεγίου Ανατόλια

Share