Loading...

Γιατί να προσφέρεις

1. Η προσφορά στο Ανατόλια βοηθάει να οικοδομηθεί ένα μεγάλο και μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η πίστη στη δύναμη της εκπαίδευσης γέννησε το Ανατόλια στη Μικρά Ασία το 1886. Όταν έπρεπε να εγκαταλειφθεί η περιοχή το 1921, η ίδια πίστη έχτισε τις νέες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Το Ανατόλια του 21ου αιώνα, εγκατεστημένο σε μια πόλη μέγιστης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας για την Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, περιλαμβάνει το σπουδαίο Σχολείο, το αγγλόφωνο μετα-λυκειακό Κολλέγιο και το Δημοτικό Σχολείο. Το Ανατόλια έχει μεταμορφώσει χιλιάδες ζωές για περισσότερο από 125 χρόνια. Οι απόφοιτοί του συνιστούν μια ισχυρή θετική δύναμη για το μέλλον αυτής της περιοχής.

Το Ανατόλια ξεκινά στον 21ο αιώνα ως ένα ολοκληρωμένο, διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο για πάνω από 2000 σπουδαστές σε τέσσερα επίπεδα: Δημοτικό (Anatolia Elementary School), Γυμνάσιο και Λύκειο (Anatolia College), Προπτυχιακές Σπουδές (το αναγνωρισμένο στις ΗΠΑ, Αμερικανικό Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης ή ACT και τέλος Μεταπτυχιακή Σχολή (το πρόγραμμα MBA του ACT).

Το Ανατόλια χτίστηκε – δύο φορές –σε μεγάλο βαθμό χάρη στη γενναιοδωρία κάποιων που πίστευαν πολύ στην εκπαιδευτική του αποστολή. Μερικοί ήταν Αμερικανοί, ελληνικής καταγωγής, πολλοί δεν ήταν. Πίστεψαν στο σχολείο και έδωσαν και έτσι άλλαξαν τη ζωή πολλών παιδιών για περισσότερα από 100 χρόνια.

2. Η προσφορά στο Ανατόλια δημιουργεί ανθρώπινες γέφυρες μεταξύ της Ελλάδας και της Αμερικής.

Το Ανατόλια, μια αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, καλωσορίζεται όχι μόνο από τους Έλληνες γονείς, μαθητές και μαθήτριες αλλά και από την ίδια την ελληνική Κυβέρνηση. Η υποστήριξη ενός διακεκριμένου αμερικανικού σχολείου στην Ελλάδα επιτρέπει να τιμηθούν και να προαχθούν τα δημοκρατικά ιδεώδη που μοιράζονται οι δύο χώρες. Το Ανατόλια ασκεί μια σταθερή, θετική, μη πολιτική επιρροή στην ελληνική κοινωνία, βοηθώντας στην εκπαίδευση αυτών που κρατούν το μέλλον της στα χέρια τους, και πολλοί από τους οποίους θα γίνουν ηγέτες στα πεδία δράσης τους.

Ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ένας από τους υπεύθυνους για την μετεγκατάσταση του Σχολείου στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ελληνική Πολιτεία τίμησε πρόσφατα το Γραμματέα του Συμβουλίου των Εφόρων του Ανατόλια, κ. Τζωρτζ Μπίσελ, απονέμοντάς του τον Αργυρό Σταυρό του Φοίνικα. Ο κ. Τζωρτζ Μπίσελ ήταν ο μόνος Αμερικανός που του έγινε αυτή η μεγάλη τιμή φέτος.

Οι [πολιτικές] σχέσεις Ελλάδας ΗΠΑ, όπως και μεταξύ των περισσοτέρων χωρών, περνάνε περιόδους ηρεμίας και κρίσεων. Αλλά οι Αμερικανοί κάποιες φορές ακούν για τον ελληνικό αντι-αμερικανισμό. Θα πρέπει όμως να θυμούνται ότι οι απόφοιτοι του σχολείου, που έχουν μάθει άριστα την αγγλική γλώσσα και έχουν έρθει σε στενή επαφή με τους αμερικάνους καθηγητές τους, είναι τρομακτικά περήφανοι που έχουν αποφοιτήσει από το Κολλέγιο Ανατόλια και το Αμερικανικό Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης.

3. Η προσφορά στο Ανατόλια βοηθάει ικανούς μαθητές και μαθήτριες, των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να τους στηρίξουν οικονομικά.

Από την ίδρυσή του το Ανατόλια είχε στόχο να προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση σε μαθητές με περιορισμένα οικονομικά μέσα. Περίπου το 10% του μαθητικού σώματος στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Ανατόλια λαμβάνουν πλήρεις, εξαετείς υποτροφίες, που απονέμονται βάση της οικονομικής ανάγκης και μέσα από μια διαδικασία εξετάσεων που τελούνται ετησίως σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Αυτοί οι εξαιρετικοί μαθητές και μαθήτριες, πολλοί από τους οποίους είναι και οικότροφοι στις εγκαταστάσεις του σχολείου, υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου από δωρεές και φιλανθρωπικές προσφορές.

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Αμερικανικού Κολλεγίου της Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται και αυτό γοργά. Οι ικανότεροι και ευφυέστεροι φοιτητές από τις πρώην κομουνιστικές χώρες βορείως της Ελλάδας επιδιώκουν, ολοένα και περισσότερο, την αμερικανική παιδεία που προσφέρει το ACT. Πολλοί χρειάζονται οικονομική βοήθεια, όμως, για να μπορέσουν να φοιτήσουν στο Κολλέγιο. Οι υποτροφίες είναι απαραίτητες και στους αμερικανούς σπουδαστές που θέλουν να γνωρίσουν την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό από πρώτο χέρι, μέσω του εξαμήνου σπουδών στο εξωτερικό που μπορούν να παρακολουθήσουν στο ACT.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του το Ανατόλια στάθηκε στο πλευρό των ανθρώπων που αντιμετώπιζαν αντίξοες συνθήκες. Στάθηκε στο πλευρό των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των προσφύγων που κατέκλυσαν τη Θεσσαλονίκη στη δεκαετία του ΄20, των φτωχών μαθητών και μαθητριών από τα ελληνικά χωριά μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, των 26 μαθητών από την Κύπρο που ήρθαν στο Σχολείο μετά την τουρκική εισβολή στο νησί τον Ιούλιο του 1974 και, τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει μαθητές και μαθήτριες που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες και οι οικογένειές τους ήρθαν στην Ελλάδα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Το Ανατόλια μπόρεσε να βοηθήσει αυτούς τους μαθητές και τις μαθήτριες, χάρη στις γενναιόδωρες προσφορές και δωρεές στο Πρόγραμμα Υποτροφιών του.

4. Η υπεροχή του Ανατόλια εξαρτάται από την ιδιωτική οικονομική υποστήριξη.

Το Ανατόλια στηρίζεται στις φιλανθρωπικές δωρεές, για να διατηρήσει αυτό το περιθώριο υπεροχής. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία και κολλέγια στην Ελλάδα, το Ανατόλια είναι ένα μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα. Κάθε δολάριο ή ευρώ που λαμβάνει, διατίθεται στην εκπαιδευτική του αποστολή. Οι εντυπωσιακές του Βιβλιοθήκες – συμπεριλαμβανομένης και της Βιβλιοθήκης Bissell του ACT, μιας από τις πιο προηγμένες στην νοτιοανατολική Ευρώπη – το υψηλών απαιτήσεων διδακτικό προσωπικό του, οι δυνατότητες εξωσχολικών δραστηριοτήτων που προσφέρει, τα προγράμματα Συμβουλευτικής και η υλικοτεχνική υποδομή του, με εργαστήρια επιστημών και ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι δυνατότητες που προσφέρει το Κέντρο Τεχνολογίας «Σταύρος Νιάρχος» κάνουν το Ανατόλια να ξεχωρίζει και αυτό επιτυγχάνεται μόνο χάρη στις ετήσιες και μεγάλες δωρεές των υποστηρικτών του, τόσο Ελλήνων όσο και Αμερικανών.

Αν κάποιοι Αμερικανοί δωρητές προς ελληνικούς οργανισμούς ένιωσαν ίσως στο παρελθόν κάποια απογοήτευση εξαιτίας της έλλειψης διαφάνειας, μπορούν να νιώθουν απόλυτα ανακουφισμένοι, καθώς το Ανατόλια ανταποκρίνεται στα αμερικανικά μέτρα και σταθμά, όσον αφορά στις οικονομικές του υπεγγυότητες σε κάθε λειτουργία του. Αυτό εξασφαλίζει και ο ετήσιος έλεγχος των βιβλίων του από την KPMG και την εξαιρετικά προσεκτική διαχείριση όλων των προσφορών και δωρεών από το Συμβούλιο των Εφόρων.

5. Η προσφορά προς το Ανατόλια είναι μια επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας.

Το Ανατόλια αποτελεί φάρο των αμερικανικών αξιών στις Θεωρητικές Επιστήμες σε μια χώρα, όπου το Κράτος διατηρεί την αποκλειστικότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Προσφέρει στην Ελλάδα ένα εναλλακτικό μοντέλο παιδείας, η ανταπόκριση του οποίου στις ανάγκες των σπουδαστών του αποδεικνύεται περίτρανα. Το Σχολείο βοηθάει τους αποφοίτους του να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τους ομοίους τους σε μια ταχύτατα εξελισσόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεθνή οικονομία.

Για περισσότερα από 130 χρόνια οι υποστηρικτές του Ανατόλια αγωνίζονται για την πρόοδό του: χάρη στη βοήθειά τους το Σχολείο αναπτύχθηκε - ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες - και συνεχίζει να αναπτύσσεται και να προκόβει. Το να γίνει κάποιος υποστηρικτής του Ανατόλια σημαίνει ότι στρατεύεται σε ένα σκοπό και επιδιώκει να θριαμβεύσει: ότι μετέχει στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και βοηθάει να σμιλευτεί το μέλλον της.

Share

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.