Loading...

Υποτροφίες Κληροδοτήματος

Η ταυτότητα και η κληρονομιά του Κολλεγίου Ανατόλια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη δέσμευσή του να παρέχει σε ταλαντούχους μαθητές με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες βοήθεια με τη μορφή υποτροφιών. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών του σχολείου, τόσο στο παραδοσιακό Γυμνάσιο-Λύκειο όσο και στο IBDP και στο ACT, το τμήμα πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Κολλεγίου Ανατόλια, παρέχει στους δωρητές την ικανότητα να καθιερώσουν υποτροφίες που θα φέρουν ένα δικό τους όνομα καθώς προσφέρουν οικονομική βοήθεια εις το διηνεκές. Αυτές οι «επώνυμες» υποτροφίες αποτυπώνουν στη μνήμη ένα ξεχωριστό πρόσωπο, την καταγωγή, έναν οργανισμό ή μια εταιρία και σχετίζουν για πάντα το όνομα αυτό με την εκπαίδευση, μετατρέποντάς το σε μία δύναμη που επηρεάζει θετικά τις ζωές ταλαντούχων μαθητών.

Το Κολλέγιο Ανατόλια ευχαριστεί θερμά όλους όσοι έχουν συνεισφέρει στο Καταπίστευμα Υποτροφιών του Σχολείου. Χάρη στη γενναιοδωρία τους, από την ίδρυση του πρώτου σχολείου του στη Θεσσαλονίκη το 1924, περισσότεροι από 1000 μαθητές είχαν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στο Κολλέγιο Ανατόλια με πλήρη υποτροφία διδάκτρων και περισσότεροι από 500 μαθητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας να φοιτήσουν με πλήρη υποτροφία ως οικότροφοι.

Λίστα Πλήρων Ονομαστικών Υποτροφιών

Elie P. Aghnides Scholarship
Nicholas Aghnides Scholarship
Center for Excellence Scholarship Fund
Culolias Scholarship
Helen Pappas Crane & Thomas A Pappas Scholarship
Carl and Ruth Compton Scholarship
Demetri Scholarship Fund
George Horton Endowment Fund
Nancy Horton Scholarship
Marjorie Ireland Scholarship Fund
Kyrides Scholarship Fund
Stephen P. Ladas Scholarship
Anestis Logothetis Scholarship
Olga Zandanidou Mavridou Scholarship Fund
Frank Nick Memorial Scholarship
Alexander Petrellis Perry Scholarship
Phanos-Antigone Raphael Scholarship Fund
Charles G. Sikaras
Stavros Niarchos Foundation CTY Endowment Fund
Dr. Dimitrios Tsamis
Winifred Weter Scholarship
Zannas Fund

Λίστα Μερικών Υποτροφιών

AIAA Scholarship Fund
Ralph G. Albrecht Scholarship
Michael Anagnos Schools Scholarship
Ann Arpajolu Scholarship
Arthur O. Ashjian Scholarship
Hagop & Victoria Bedrossian Memorial
Comprehensive Campaign Scholarship Fund
C.F. Child Trust
George A. and Norma R. Condos
Elizabeth Yaphantis Demeter Memorial Prize
Magdeline Dovas Scholarship
Avedis G. Eprikan
General Scholarship
Constatine Ghikas Scholarship
Isabelle Harley Scholarship Fund
G. B. King Estate
Amelia B. Leonard
Laura B. Loomis
Charles Manos Scholarship
William M. Marden
Margaritas Scholarship
William McGrew Scholarship
Minassian Scholarship
Warren Newton Memorial
Raiser Family Foundation
Nicholas Sillelides
Jack G. Stellas Memorial
Edward A. Strong
Dr. Cosmos J. Sukeris
Sarkis Telfeyan
Charles Chapin Tracy Memorial
Dr. & Mrs. George E. White
Mrs. Orrin H Witter

Ιστορίες Υπότροφων Μαθητών

Όλες οι υποτροφίες αυτές κρύβουν από πίσω τους ιστορίες: ιστορίες που έχουν να κάνουν με τον μαθητή και την οικογένειά του, τον δωρητή, το σχολείο, τη χώρα και την πόλη και τις σχέσεις μεταξύ όλων αυτών των ανθρώπων και των τόπων. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως κάθε υποτροφία διηγείται την ιστορία ενός αποφοίτου και του αντίκτυπου που είχε εκείνος ή εκείνη στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ακολουθώντας τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά μονοπάτια των μαθητών που έλαβαν υποτροφίες από το Ανατόλια, αποκαλύπτει κανείς ιστορίες δύναμης και θέλησης, θριάμβων, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών επιτυχιών και προοδευτικών αλλαγών.

Οι δύο απόφοιτοι που ακολουθούν αντιπροσωπεύουν το διαφορετικό υπόβαθρο, την κουλτούρα, την προοπτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό που μπορεί να βρει κανείς ανάμεσα στους αποφοίτους του Κολλεγίου Ανατόλια. Ωστόσο, μοιράζονται κάποια κοινά στοιχεία: την έντονη επιθυμία και την ηθική στην εργασία που είναι απαραίτητες για να φέρουν μία αποτελεσματική αλλαγή στην Ελλάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον κόσμο – μία δέσμευση στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική αριστεία και τη διακαή πεποίθηση πως η υποτροφία που έλαβαν από το Κολλέγιο Ανατόλια ήταν το κλειδί για τη σημερινή τους επιτυχία.

Η Johana Zhera, απόφοιτος της τάξης του 2007 του Κολλεγίου Ανατόλια και του 2011 του Smith College, είναι αναλυτής επενδυτικής τραπεζικής στη Deutsche Bank. H κα. Zhera μετανάστευσε στην Ελλάδα από την Αλβανία και έγινε δεκτή στο Γυμνάσιο με πλήρη υποτροφία. Διέμενε στο οικοτροφείο του Κολλεγίου Ανατόλια όπου, όπως λέει «ήταν ένα σπίτι για εμάς [τους υπότροφους] – ένα σπίτι γεμάτο ανθρώπους που αγαπούσαμε και μας αγαπούσαν! Το Ανατόλια δεν είναι μονάχα ένα εξαιρετικό σχολείο, είναι και ένα μέρος που διαμορφώνει την προσωπικότητά σου και τον τρόπο ζωής του». Η κα. Zhera αποδίδει μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής της επιτυχίας στην εμπειρία της στο Κολλέγιο Ανατόλια: «Αν το Ανατόλια δεν είχε ανοίξει τις πόρτες του σε μένα – μία μετανάστρια από μία οικονομικά μειονεκτούσα οικογένεια – δεν θα μπορούσα ποτέ να μπω στο Smith College με πλήρη υποτροφία ούτε και να γίνω τραπεζικός επενδύσεων». Η κα. Zhera σχολιάζει επίσης τη διαφορά που κάνει η ποιότητα της διδασκαλίας στο Κολλέγιο Ανατόλια: «Η Άννα Πετμεζά, η καθηγήτρια οικονομικών στο πρόγραμμα του IB, ήταν η πρώτη καθηγήτρια που πραγματικά πίστεψε σε μένα και με ώθησε στο να διαπρέψω. Έδωσε ζωή στα οικονομικά. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ – και όλους τους καθηγητές του Κολλεγίου Ανατόλια όπως εκείνη – που είναι ικανοί να εμπνέουν και να καθοδηγούν τους μαθητές τους στα κρίσιμα χρόνια της σχολικής τους ζωής».

Ο Γκίκας Α. Χαρδούβελης, απόφοιτος της τάξης του 1974 του Κολλεγίου Ανατόλια, υπήρξε σημαντικός παράγων στην οικονομική και πολιτική ζωή της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Τραπεζικού και Οικονομικού Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ενώ έχει διατελέσει: Υπουργός Οικονομικών της Ελληνικής Κυβέρνησης, Διευθυντής του Γραφείου Οικονομικών του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής στο Λονδίνο, επικεφαλής του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και Επικεφαλής Οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Έχει διατελέσει επίσης μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Barnard College, το Columbia University και το Rutgers University. Σε μία πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Χαρδούβελης σχολίασε τι είναι αυτό που κάνει το Κολλέγιο Ανατόλια ξεχωριστό: «χωρίς το Ανατόλια δεν θα είχα καταφέρει να πάω στις Ηνωμένες Πολιτείες – δεν θα μπορούσα να έχω σπουδάσει στο Harvard – δεν θα μπορούσα να έχω την καριέρα που έχω σήμερα. Αυτό είναι ξεκάθαρο». Παροτρύνει επίσης και άλλους να γίνουν δωρητές στο Κολλέγιο Ανατόλια, να χρηματοδοτήσουν υποτροφίες όπως εκείνη που είχε στις δικές του σπουδές: «Η επένδυσή σας θα έχει αποτελέσματα. Υποστηρίζετε με αυτή τη νεολαία της Ελλάδας σε έναν καιρό όπου η χώρα αντιμετωπίζει μία μεγάλη δυσκολία και έχει ανάγκη ανθρώπους πρόθυμους να τη στηρίξουν».

Share