Loading...

«BUSINESS & POLITICS IN POST-CRISIS GREECE. WHERE DO WE DRAW THE LINE?»

«BUSINESS & POLITICS IN POST-CRISIS GREECE.

WHERE DO WE DRAW THE LINE?»

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Electra Palace πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, η εκδήλωση «Business & Politics in Post-Crisis Greece. Where do we draw the line?» που οργάνωσε το Dukakis Center for Public & Humanitarian Service καιτο Anatolia Business School του American College of Thessaloniki (ACT). Μέσα από τις εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών και τη συζήτηση που ακολούθησε, η εκδήλωση επιχείρησε να διερευνήσει τα όρια ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και την πολιτική. Η εκδήλωση είχε την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕΕ), του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Ιδρύματος Fullbright και του Συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων Βορείου Ελλάδος. Οι ομιλίες και η συζήτηση μεταδόθηκαν μέσω livestreaming από τα websites/portals Politis, Protagon, TV 100, ACT και Livemedia, από τη σελίδα του ACT στο Facebook, ενώ γινόταν live blogging από φοιτητές του ACT στο blog Politis.

Στον χαιρετισμό του ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια αναφέρθηκε στην κύρια αποστολή του Ανατόλια που «δεν είναι μόνο να προσφέρει καινοτόμα και ποιοτικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες αλλά και να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η κρίση που η κοινωνία βιώνει είναι βαθιά και πολυεπίπεδη. Το ACT το τριτοβάθμιο τμήμα του Ανατόλια συμβάλλει ενεργά στο διάλογο για την έξοδο από την κρίση διοργανώνοντας μία σειρά εκδηλώσεων και άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων».

O διευθυντής του Dukakis Center, David Wisner υπογράμμισε και με αφορμή σχετική έκθεση του οργανισμού Transparency International «την ανάγκη διαφάνεια στον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο» σε μία εποχή που θυμίζει την άγρια Δύση και απαιτεί σκληρή δουλειά και παιχνίδι με κανόνες.  Ο διευθυντής του Anatolia Business School, Φάνης Βάρβογλης, σημείωσε το έντονο ενδιαφέρον που παρατηρείται «στο νέο κόσμο για την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι απλώς κατανάλωση των ήδη υπαρχόντων. Και αυτό απαιτεί συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο».

ΟStephenGrey, βραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ειδικός απεσταλμένος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα μετέφερε στοιχεία από την έρευνά του για τον τρόπο λειτουργίας  τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και Κύπρο. «Δεν θεωρώ παρόλα αυτά πως η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη στον κόσμο. Είμαι αισιόδοξος για την πορεία της χώρας. Οι Έλληνες θέλουν να κάνουν τη χώρα τους καλύτερη».

Ο Ντένης Μαρτίνης, Director και SeniorPartner της McKinsey & Company παρουσίασε τη μελέτη «Greece 10 Years Ahead» που εκπόνησε   η εταιρεία για λογαριασμό του ΣΕΒ. Εκεί περιγράφηκε διεξοδικά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα εμπόδια που ανακόπτουν την ανάπτυξή της, όπως η διάχυση της άτυπης οικονομίας και η αποτυχία του δημόσιου τομέα να μεταρρυθμιστεί. Στο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης προβλέπεται αύξηση κατά 55 δις επί του ΑΕΠ και 520.000 νέες θέσεις εργασίας στους τομείς του τουρισμού, ενέργειας, τροφίμων, γεωργίας, λιανικού εμπορίου και αναδυόμενων τομέων.  «Για να προσελκύσουμε όμως, επενδύσεις, χρειαζόμαστε και τις δημόσιες επενδύσεις. Αυτό απαιτεί επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και αλλαγή στην αντίληψη για την παραγωγικότητα και την επιχειρηματικότητα» κατέληξε ο κ. Μαρτίνης.

Τον δεύτερο κύκλο της εκδήλωσης συντόνισε ο Σάιμον Μπενσανσόν   καθηγητής Public Policy στο Κέντρο Dukakis του ACT και πρώην ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ομιλήτρια Έφη Στεφοπούλου, Προϊσταμένη του Γραφείου Καλής Νομοθέτησης -  Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης υπογράμμισε πως τα δύο κοινωνικά υποσυστήματα, οικονομικό και πολιτικό, δεν είναι επαρκώς διαφοροποιημένα, με το ένα να εισχωρεί στο άλλο, καθώς το κοινωνικό πλαίσιο αξιών δεν επιτρέπει τον διαχωρισμό τους. Η αλληλεπίδραση του οικονομικού και διοικητικού συστήματος φαίνεται χαρακτηριστικά στο παράδειγμα για την εκτέλεση μίας σύμβασης, όπως την ίδρυση και εγκατάσταση μεταποιητικής επιχείρησης. Για αυτήν απαιτούνται 39 διαδικασίες, 819 ημέρες και αύξηση 14% κόστους επί της αξίας της σύμβασης. Το συνολικό κόστος της γραφειοκρατίας αποτιμάται σε 6,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 14 δις το χρόνο, ανέφερε η κ. Στεφοπούλου που εκτίμησε, ωστόσο, πως η «κρίση είναι μία ευκαιρία γιατί αλλάζουν συμπεριφορές. Πρέπει να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό σύστημα και στην κοινωνία προς ένα στρατηγικό όραμα για την Ελλάδα που όλοι θέλουμε».

Τέλος, η Έλενα Παναρίτη, θεσμική οικονομολόγος και κοινωνική επιχειρηματίας τόνισε πως όσα κράτη δεν έχουν βασικές θεσμικές δομές, δεν μπορούν να αναπτυχθούν οικονομικά παρά τα όποια προγράμματα λιτότητας. «Δυστυχώς η Ελλάδα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, καθώς εδώ κυριαρχεί η ανεπίσημη, άτυπη οικονομία – που δεν είναι παράνομη - αλλά λειτουργεί με κανόνες που δεν έχουν σχέση με την επίσημη οικονομία». Η ανάπτυξη, πρόσθεσε, δεν είναι απλώς συνάρτηση της καλής γεωγραφικής θέσης, της μακροοικονομίας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας. «Το κλειδί για την ανάπτυξη είναι η ασφάλεια των περιουσιακών δικαιωμάτων, η τήρηση μητρώων, τα απλοποιημένα συστήματα και οι διαδικασίες, ενώ οι επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται όρεξη, σωστή διάγνωση της  ανεπίσημης/άτυπης οικονομίας, στρατηγική εδραιωμένη στην εμπιστοσύνη και προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο».

Το Dukakis Center και το Anatolia Business School σκοπεύουν να οργανώσουν και να καθιερώσουν ετήσιο Business & Politics Forum σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εισηγήσεις των ομιλητών στην παρακάτω διεύθυνση:

http://www.livemedia.gr/album/721

 

(Από αριστερά) Δρ. Πάνος Βλάχος, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Ντένης Μαρτίνης, Director και Senior Partner της McKinsey & Company,Έλενα Παναρίτη, θεσμική οικονομολόγος και κοινωνική επιχειρηματίας, Stephen Grey, δημοσιογράφος - ειδικός απεσταλμένος του Reuters, Έφη Στεφοπούλου, Προϊσταμένη του Γραφείου Καλής Νομοθέτησης - Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, Σάιμον Μπενσανσόν καθηγητής Public Policy στο Κέντρο Dukakis του ACT, David Wisner, Διευθυντής του Dukakis Center, Φάνης Βάρβογλης, Διευθυντής του Anatolia Business School.

 

(Από αριστερά) Έλενα Παναρίτη, θεσμική οικονομολόγος και κοινωνική επιχειρηματίας, Έφη Στεφοπούλου, Προϊσταμένη του Γραφείου Καλής Νομοθέτησης -  Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, Σάιμον Μπενσανσόν καθηγητής Public Policy στο Κέντρο Dukakis του ACT και συντονιστής του δεύτερου κύκλου της εκδήλωσης

 

(Από αριστερά) Stephen Grey, δημοσιογράφος - ειδικός απεσταλμένος του Reuters, Ντένης Μαρτίνης, Director και Senior Partner της McKinsey & Company, Φάνης Βάρβογλης, Διευθυντής του Anatolia Business School και συντονιστής του πρώτου κύκλου της εκδήλωσης

www.anatolia.edu.gr

dukakis-center.act.edu

politis-dukakis-center.act.edu

Share