Loading...

Παρουσίαση του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά στο Κολλέγιο Ανατόλια

 

 Παρουσίαση του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά

στο Κολλέγιο Ανατόλια

 

Την άνοιξη του 2014 αρχίζει η λειτουργία του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά στην Ελλάδα / CenterforTalentedYouth (CTY) Greeceστο Κολλέγιο Ανατόλια. To Κέντρο που είναι μοναδικό στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η παρουσίαση του Κέντρου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013,  στη βιβλιοθήκη Bissell του American College of Thessaloniki (ACT), μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια, παρουσία πλήθους κόσμου, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων φορέων. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Robert Sanders, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Καλυψώ Γούλα και ο Διευθυντής της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Καρατάσιος. 

Το CTYGreece στο Κολλέγιο Ανατόλια απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Το πρόγραμμα έχει στόχο να εντοπίσει χαρισματικούς μαθητές, παιδιά με ιδιαίτερες δεξιότητες αλλά και παιδιά με μεγάλη αγάπη για τη μάθηση, και να υποστηρίξει την εξέλιξή τους με μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες δυνατότητες και στα ενδιαφέροντά τους.  

«H γνώση που θα μεταλαμπαδευτεί στο Κολλέγιο Ανατόλια σε βάθος χρόνου θα διαχυθεί στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος. «Όλα αυτά αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την ελληνική κοινωνία, που σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται ελπίδα, διέξοδο και συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον των παιδιών της».

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Λένια Βλαβιανού ανέφερε ότι «προγράμματα, όπως η δημιουργία του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά στην Ελλάδα, αλλά και η νέα πρωτοβουλία του Ιδρύματος Νιάρχος για τη διάθεση επιπλέον €100 εκατομμυρίων, για την Επανεκκίνηση και την Ενίσχυση των Νέων, θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για μια νέα γενιά που θα δημιουργήσει, θα διαπρέψει και θα αποτελέσει παράδειγμα και για τις επόμενες».

Από την πλευρά του Johns Hopkins, η Dr PatriciaMetz, AssistantDirectorCTYInternationalτόνισε πως «η δημιουργία του CTY στην Ελλάδα όχι μόνο έχει νόημα, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει τη σπάνια ευκαιρία να συνδυαστούν οι πόροι του Ιδρύματος Νιάρχος, η σοφία και η αφοσίωση του Κολλεγίου Ανατόλια στον συγκεκριμένο σκοπό, η έρευνα και η εμπειρία του CTY για τη δημιουργία ενός  προγράμματος  βασισμένου στο  μοντέλο του CTY αλλά προσαρμοσμένου στις συγκεκριμένες ανάγκες της Ελλάδας».

Την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μετέφερε στο κοινό ο Αλέξανδρος Τερζόπουλος. Ο μαθητής του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το καλοκαίρι το Θερινό Σχολείο του CTY στο Johns Hopkins μαζί με άλλους 9 μαθητές από όλη την Ελλάδα, και 5 εκπαιδευτικούς του Κολλεγίου Ανατόλια, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

 

Εξετάσεις για onlineμαθήματα και summercampκαι υποτροφίες

 

Παρουσιάζοντας το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece στο Κολλέγιο Ανατόλια, ο Διευθυντής του Κέντρου Αντώνης Αποστόλου ανέφερε πως για τη συμμετοχή των μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα θα προηγηθούν εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τεστ δεξιοτήτων στη γλώσσα και στα μαθηματικά (σύγκριση ποσοτήτων) ανάλογα με την ηλικία τους, για το οποίο δεν χρειάζεται προετοιμασία.

•           Για τους μαθητές Γυμνασίου έως και Α΄ Λυκείου προσφέρεται η δυνατότητα, να συμμετάσχουν στο θερινό πρόγραμμα, διάρκειας τριών εβδομάδων που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια τον Ιούνιο / Ιούλιο 2014. Οι μαθητές θα φιλοξενηθούν στο οικοτροφείο του Κολλεγίου Ανατόλια και η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η αγγλική. Για τους μαθητές που θα επιλεγούν για το θερινό πρόγραμμα, παρέχεται σημαντικός αριθμός υποτροφιών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι υποτροφίες θα απονεμηθούν με βάση οικονομικά κριτήρια.

•           Οι μαθητές του Δημοτικού (από τη Β΄ έως τη ΣΤ τάξη), θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την άνοιξη του 2014 πρόγραμμα εξ αποστάσεως (online) διάρκειας 3 μηνών, στα ελληνικά. Το πρόγραμμα αφορά στην εκμάθηση προγραμματισμού στη γλώσσα Scratch, που έχει σχεδιαστεί από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ ειδικά για παιδιά. 

 

Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν πό τη Θεσσαλονίκη και θα πραγματοποιηθούν στο Κολλέγιο Ανατόλια, στις 7 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 10.00 – 12.00.

Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες για τις εξετάσεις στην Αθήνα και στις  πρωτεύουσες των περιφερειών της Ελλάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες: 2310 398 253, www.anatolia.edu.gr/cty

 
 

Από αριστερά: Αντώνης Καμάρας, Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Λένια Βλαβιανού, Διευθύντρια Επικοινωνίας Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Robert Sanders, Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Αποστόλου, Διευθυντής του CTY Greece στο Κολλέγιο Ανατόλια, Γιώργος Καρατάσιος, Διευθυντής Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Dr Patricia Metz, Assistant Director CTY International του Johns Hopkins, Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια.

 
 

Share