Loading...

Επίσκεψη Αρμένιου Πατριάρχη κ.κ. Αράμ του Α΄ στο Κολλέγιο Ανατόλια

 

Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

 

Επίσκεψη του Αρμένιου Πατριάρχη του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας

κ.κ. Αράμ   του Α΄

στο Κολλέγιο Ανατόλια

 

Το Κολλέγιο Ανατόλια επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου ο Προκαθήμενος του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, ο κ.κ. Αράμ ο Α΄, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη. Τον Αρμένιο Πατριάρχη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Δρ Πάνος Βλάχος ο οποίος του μίλησε για την ιστορία του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού υπογραμμίζοντας τη σύνδεσή του με το αρμένικο στοιχείο από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του. Οι πρώτοι μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια που ιδρύθηκε το 1886 στη Μερζιφούντα του Πόντου ανήκαν στην αρμενική κοινότητα της περιοχής, ενώ όταν ξέσπασαν οι διωγμοί των χριστιανικών πληθυσμών το σχολείο προστάτεψε, περιέθαλψε και έσωσε πολλούς Αρμένιους μαθητές και μαθήτριες.

Στον Πατριάρχη επιδείχθηκαν ντοκουμέντα, αρχειακό υλικό όπως και πρωτότυπες φωτογραφίες εκείνης της περιόδου από το εξαιρετικό φωτογραφικό αρχείο των αδερφών Dildilian το οποίο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Bissell του Κολλεγίου Ανατόλια.

 

 
Ο Αρμένιος Πατριάρχης κ.κ. Αράμ ο Α΄ (στο κέντρο της φωτογραφίας) με τον Πρόεδρο του Κολλεγίου Ανατόλια Δρα Πάνο Βλάχο. Εικονίζονται, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Μητροπολίτης Αρμενίων Ορθοδόξων Ελλάδος, κ. Χορέν Τογραματζιάν, ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Βαρτκές Κονταξιάν, οι εκπρόσωποι της Αρμενικής Κοινότητας κ. Γκάρο Ναντιάν & κ. Ντικράν Μπλετζιάν και η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Κολλεγίου Ανατόλια κ.Ράνια Σεμερτζιάν.
 
 
Ο Αρμένιος Πατριάρχης κ.κ. Αράμ ο Α΄ περιεργάζεται μία σπάνια έκδοση από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης Bissell του Κολλεγίου Ανατόλια.
 
 
Πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό από τα πρώτα χρόνια του Κολλεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα παρουσίασε στον Προκαθήμενο του Αρμενικού Πατριαρχείου ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος.

Share