Loading...

Το Κολλέγιο Ανατόλια στο Open House Thessaloniki 2014

Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2014

Συμμετοχή του Κολλεγίου Ανατόλια στο Open House Thessaloniki 2014

15 & 16 Νοεμβρίου 2014, 11:00- 15:00

Για πρώτη χρονιά το Κολλέγιο Ανατόλια συμμετέχει στο Open House Thessaloniki, τον σημαντικό  αρχιτεκτονικό θεσμό που τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και προβάλλει την αρχιτεκτονική της πόλης μέσα από δωρεάν ξεναγήσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με ξεχωριστό αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Στη φετινή διοργάνωση παρουσιάζονται δύο εμβληματικά κτίρια του Κολλεγίου Ανατόλια , το Macedonia Hall και η Βιβλιοθήκη Bissell που ανοίγουν τις πόρτες τους το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στο Macedonia Hall, που σήμερα στεγάζει το 1ο και 2ο Λύκειο του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού και το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφενός λόγω της μνημειακής μορφολογίας του και αφετέρου λόγω της μοναδικής και ταραχώδους ιστορίας του από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Το δεύτερο κτίριο είναι η Βιβλιοθήκη Bissell η οποία αποτελεί ένα ποιοτικό, πρότυπο κτίριο υψηλών προδιαγραφών, που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και χαρακτηρίζεται από διαχρονικότητα και χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.

 

Τα κτίρια
 
Το Macedonia Hall αποτελεί το σημαντικότερο και επιβλητικότερο κτίριο των εγκαταστάσεων του Κολεγίου Ανατόλια. Χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του ’30, με χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής της Νέας Αγγλίας του 19ου και αρχών 20ου αιώνα (Georgian Architecture), αποτέλεσε από την αρχή της λειτουργίας του ένα πρωτοποριακό κτίριο εκπαίδευσης. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του έγινε μάρτυρας σημαντικών ιστορικών εξελίξεων (Στρατιωτικό νοσοκομείο στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, Γενικό Αρχηγείο των Γερμανικών Κατοχικών Δυνάμεων για τα Βαλκάνια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) για να δοθεί και πάλι στην εκπαιδευτική διαδικασία από το 1945 μέχρι και σήμερα.
 
 
 
Βιβλιοθήκη Bissell του American College of Thessaloniki / ACT, είναι μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες αγγλικής γλώσσας στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα μάθησης και έρευνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αποτελεί μια σύγχρονη, πρωτοποριακή και πρότυπη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, που φιλοξενεί περισσότερα από 26.000 βιβλία σε έντυπη μορφή, πάνω από 130.000 ηλεκτρονικά βιβλία , DVD, και άλλα μέσα ενημέρωσης. Η Βιβλιοθήκη υλοποιήθηκε χάρη στη δωρεά του Πρώην Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και νυν Εφόρου του Κολλεγίου Ανατόλια κ. George Bissell. Στο έργο απονεμήθηκε το “Βραβείο Ευπαλίνος”, από την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, 2005.
 
 
 
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός με μακρά παράδοση και προσφορά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 1886 στη Μερζιφούντα του Πόντου και το 1924 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ταυτισμένο με την αριστεία, τις πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις και το υψηλό διδακτικό επίπεδο το Κολλέγιο Ανατόλια έχει αναδειχθεί σε εκπαιδευτικό κέντρο με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση. Ο εκπαιδευτικός οργανισμός διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα υποτροφιών στην Ελλάδα όπως και ένα πολύπτυχο πρόγραμμα δράσεων κοινωνικής προσφοράς.

Share