Loading...

Παρουσίαση στην Πάτρα των νέων προγραμμάτων του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά Center for Talented Youth (CTY) Greece at Anatolia College

 

Θεσσαλονίκη 14 Ιανουαρίου 2015

 

Παρουσίαση στην Πάτρα των νέων προγραμμάτων του

Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά

Center for Talented Youth (CTY) Greece at Anatolia College

 

Δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις έως 25 Ιανουαρίου 2015

 

Τα νέα προγράμματα για το 2015 παρουσίασε το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015 στην Πάτρα με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας – Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια/ CTYGreeceλειτουργεί σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο JohnsHopkins, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το CTY Greece ξεκίνησε την άνοιξη του 2014 απευθυνόμενο σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά το οποίο προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.

Καλωσορίζοντας το κοινό εκ μέρους του Κολλεγίου Ανατόλια, η Διευθύντρια Επικοινωνίας του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού Ράνια Σεμερτζιάν αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία των τριών ιδρυμάτων και τη σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία που μεταφέρεται στην Ελλάδα από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Η ίδρυση του CTY Greece έγινε πραγματικότητα χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που υποστηρίζει τη λειτουργία  και τους στόχους του Κέντρου προσφέροντας, παράλληλα, έναν πολύ υψηλό αριθμό υποτροφιών σε μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Στον χαιρετισμό της η Σοφία Π. Χριστοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας χρησιμοποίησε ως σημείο εκκίνησης τη ρήση του Τόμας Τζέφερσον «τίποτε δεν είναι τόσο άνισο, όσο η ίση μεταχείριση διαφορετικών ανθρώπων» για να υπογραμμίσει πως «είναι πλάνη να  πιστεύουμε ότι όλοι οι μαθητές μπορούν να ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών, την ίδια διδακτική και την ίδια αγωγή».

«Με δεδομένο ότι τα χαρισματικά παιδιά έχουν αποκτήσει τις μισές γνώσεις του αναλυτικού προγράμματος, πριν ακόμα ξεκινήσει η σχολική χρονιά, οι δυνατότητες που τους προσφέρονται για ‘καλή μάθηση’ είναι να γίνουν εξατομικευμένες προσαρμογές στο αναλυτικό πρόγραμμα » ανέφερε η κ. Χριστοπούλου.

 

Νέα προγράμματα

 

Για τη συμμετοχή και την επιλογή των μαθητών στα καινούρια προγράμματα του Κέντρου θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις σε 14 πόλεις της Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι συμμετείχαν 1.500 παιδιά από όλη τη χώρα στις εξετάσεις επιλογής. «Με μεγάλη μας χαρά είδαμε ότι το ενδιαφέρον μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών και μαθητών ήταν πολύ μεγάλο από την περιοχή της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας», ανέφερε σχετικά ο Αντώνης Αποστόλου Διευθυντής του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια προσθέτοντας: «Δεν είναι τυχαίο ότι 6 παιδιά από την Πάτρα και το Αίγιο συμμετείχαν στο μεγαλύτερο μας πρόγραμμα, το Θερινό Σχολείο διάρκειας 3 εβδομάδων που έγινε το καλοκαίρι στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια. Πολλά από τα αυτά παιδιά έλαβαν υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ακόμη περισσότερα παιδιά από την περιοχή παρακολουθούν τα online προγράμματα». Στην εκδήλωση της Πάτρας συμμετείχαν, μάλιστα, και οι έξι μαθητές από την περιοχή οι οποίοι παρακολούθησαν το πρώτο Θερινό Πρόγραμμα του Κέντρου το καλοκαίρι του 2014 και μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις τους από μία εμπειρία που χαρακτήρισαν «μοναδική».

Ο κ. Αποστόλου παρουσίασε τον φετινό κύκλο μαθημάτων και προγραμμάτων του CTY Greece ο οποίος περιλαμβάνει:

 

  • Διαδικτυακά (online) μαθήματα διάρκειας τριών μηνών τα οποία αφορούν στην εκμάθηση προγραμματισμού στη γλώσσα Scratch που έχει σχεδιαστεί από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ ειδικά για παιδιά. Τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές από Β’ έως ΣΤ’ Δημοτικού, ενώ θα προστεθεί και ένας κύκλος online μαθημάτων στη γλώσσα Scratch για παιδιά Γυμνασίου.
  • Διαδικτυακά (online) μαθήματα για webdevelopment και τα οποία απευθύνονται σε μαθητές από ΣΤ’ Δημοτικού έως Α΄ Λυκείου

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς θα ανακοινωθούν νέα online μαθήματα για το επόμενο σχολικό έτος.

 

  • Προγράμματα μίας ή δύο ημερών.  Φέτος θα ξεκινήσουν προγράμματα μίας η δύο ημερών σε διάφορα μαθήματα που προσφέρει το CTY καθώς και Ρομποτική και Τεχνητή Νοημοσύνη. Το πρόγραμμα Ρομποτικής συγχρηματοδοτείται από το EUCog, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τις Νοητικές Επιστήμες, τη Ρομποτική και τη Διαδραστικότητα (European Network for Cognitive Systems, Robotics and Interaction). Στο Δίκτυο συμμετέχουν 900 επιστήμονες και ακαδημαϊκοί ερευνητές από όλο τον κόσμο, και συντονίζεται από το Κολλέγιο Ανατόλια/ACT. Τα προγράμματα θα διεξαχθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
  • Θερινό Πρόγραμμα για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού χωρίς διαμονή.Μαθητές των συγκεκριμένων τάξεων θα μπορούν να παρακολουθήσουν καλοκαιρινό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα: Επιστήμη & Μηχανολογία (Θετικές επιστήμες), Αισθήσεις & Αντίληψη (Βιολογία), Επαγωγική και Απαγωγική Λογική (Μαθηματικά) και Λογοτεχνία.  
  • Θερινό Πρόγραμμα για παιδιά Γυμνασίου μέχρι και Α΄ Λυκείου με διαμονή στο Κολλέγιο Ανατόλια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Κέντρου διάρκειας τριών εβδομάδων που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια και οι μαθητές που το παρακολουθούν φιλοξενούνται στο Οικοτροφείο του Κολλεγίου. Οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 5 προσφερόμενα μαθήματα: Κρυπτολογία, Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, Πιθανότητες και Θεωρία Παιγνίων, Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, Χημεία στην Κοινωνία, και Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η επίσημη γλώσσα του θερινού προγράμματος είναι τα αγγλικά.

 

Εξετάσεις στην Πάτρα

 

Οι μαθητές θα αξιολογηθούν με βάση τα τεστ ακαδημαϊκών δεξιοτήτων που σχεδιάστηκαν από το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins και είναι το (SCAT) και το (STB). Το τεστ αξιολόγησης SCAT περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη γλώσσα και τα μαθηματικά, ανάλογα με την ηλικία των υποψηφίων και επιτρέπει την εγγραφή σε μαθήματα, τόσο θετικών όσο και ανθρωπιστικών επιστημών. Το τεστ STB εξετάζει τη χωρική αντίληψη του μαθητή και επιτρέπει στους επιτυχόντες την εγγραφή αποκλειστικά σε μαθήματα θετικών επιστημών. Για τα τεστ δεν χρειάζεται προετοιμασία.

 

Οι εξετάσεις στην Πάτρα θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2015 ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 25 Ιανουαρίου 2015 στην ιστοσελίδα του Κέντρου www.cty-greece.gr

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα νέα προγράμματα, τις ημερομηνίες των εξετάσεων και τα τεστ αξιολόγησης:

2310 398 253, 2310 332 625

www.cty-greece.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 
Από αριστερά Σοφία Χριστοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιαςΕκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Αντώνης Αποστόλου, Διευθυντής του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια (στη μέση) και Ράνια Σεμερτζιάν, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Κολλεγίου Ανατόλια (δεξιά), πλαισιωμένοι από μαθητές της Πάτρας που παρακολούθησαν τα προγράμματα του Κέντρου.

Share