Loading...

Εθελοντική δράση καθαρισμού της Ακτής Σοφούλη από μαθητές του Δημοτικού σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια

 

Θεσσαλονίκη 15 Μαΐου 2015

 

Εθελοντική δράση καθαρισμού της Ακτής Σοφούλη από μαθητές

του Δημοτικού σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια σε συνεργασία με τη HELMEPA και τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί συνεχή προσπάθεια και συνέπεια έστειλαν 100 μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια οι οποίοι για τρίτη συνεχή χρονιά καθάρισαν τον Κελλάριο Όρμο (Ακτή Σοφούλη) στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Στον εθελοντικό καθαρισμό πήραν μέρος και  μαθητές του 12ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης συμβάλλοντας όλοι μαζί στην προστασία της μοναδικής φυσικής ακτής στην επικράτεια του Δήμου Θεσσαλονίκης η οποία δεν καταλήγει σε κρηπίδωμα και παρουσιάζει επιπλέον αξιόλογο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Η συντονισμένη δράση είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 12 μεγάλες πλαστικές σακούλες ανθρωπογενών απορριμμάτων, συνολικού βάρους 106 κιλών, σε έκταση καθαρισμού 100 τ.μ..

Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαϊου 2015 με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), η οποία συντονίζει την εκστρατεία στην Ελλάδα, και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τον καθαρισμό επέβλεψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την έγκριση της Ενάλιας Εφορίας Αρχαιοτήτων και της Αρχαιολογικής Εφορίας Θεσσαλονίκης. Για την ασφάλεια των παρευρισκόμενων μερίμνησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Στον εργασίες του καθαρισμού παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, η εκπρόσωπος της HELMEPA Ελένη Τσόλκα και ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος.

Η δράση διοργανώνεται σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή ομάδων της πόλης και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.  Τα απορρίμματα που συλλέγονται καταγράφονται σε ειδικές φόρμες, από την επεξεργασία των οποίων προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για το οικολογικό αποτύπωμα των πολιτών. Από τον τελευταίο καθαρισμό ακτής και βυθού στην περιοχή, παρατηρήθηκε αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν, σε ποσοστό 20%, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη μείωση χρήσης των πλαστικών προϊόντων, όπως σακούλες και μπουκάλια.

Λεζάντες φωτογραφιών

Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια και του 12ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του εθελοντικής δράσης καθαρισμού της Ακτής Σοφούλη

 
 
 
 
 
 

Share